"Sonbaharın ilk gününde zamlar yağmur oldu yağdı"

Kocaeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, BOTAŞ ve EPDK tarafından dün gece yayınlanan kararlarla açıklanan doğalgaz ve elektrik kullanım bedellerine yapılan zamları değerlendirdi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, BOTAŞ ve EPDK tarafından dün gece yayınlanan kararlarla açıklanan doğalgaz ve elektrik kullanım bedellerine yapılan zamları değerlendirdi.

Tarhan, “Eylül tarifelerini dün gece açıklayan BOTAŞ ve EPDK zamları adeta yağmur gibi vatandaşın üzerine yağdırdı. Vatandaş sonbaharın geldiğini bu zamlarla adeta iliklerine kadar hissetti. Her yaz döneminde olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanında doğalgaz bulduk, petrol rezervi keşfettik diyerek vatandaşa umut dağıtanların icraatları ortada. Bir gecede konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 20,4 arttı. Sanayide yüzde 50,8 zam yapılırken elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 49,5 artış yapıldı. Bu zammın sonucu da belliydi. Aradan bir gün geçmeden elektrikte mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 zam geldi. Sanayi abonelerindeki zam oranı yüzde 50 olurken, ticarethane abonelerinin tarifesinde yüzde 30'luk artış yapıldı. Şimdi yeni zam yağmurları kapıda. Çünkü özellikle sanayi ve ticarethanelere yapılan zamlar da vatandaşa ürünler bazında fiyat artışları ve zamlarla dönüyor. Vatandaşın alım gücü diye bir şey kalmadı. Yapılan ücret zamları da eridi gitti. Türkiye Gemisi hızla buzdağına sürükleniyor diyemeyiz artık. AKP ve onun kötü politikalarından oluşan bir buzdağına çarptık batıyoruz.” dedi.

“Üretim durma noktasına gelebilir.”

Geçtiğimiz yıl İran’dan sağlanan doğalgazdaki kesinti nedeniyle sanayicinin doğalgaz ve elektrik kullanımında kesintiye gidildiğini hatırlatan Tarhan, “Üretim kaybı yaşanmaması için sanayicinin kendi çabası ve gayretiyle aldığı tedbirler karşısında artan girdi maliyetlerinden en önemli kalemi oluşturan doğalgaz ve elektriğe yapılan bu zamlar üretimi durma noktasına getirebilir. Geçtiğimiz yıllarda bir türlü çıkarılıp da kullanıma sokulamayan ancak otuzu aşkın kez müjdesi verilen doğalgazda gelinen nokta tamamen yanlış politikaların ürünüdür. Aynı gemideyiz, gemi batarsa hepimiz batarız diyenler, muhalefetin uyarılarına kulaklarını kapatmayıp uzun vadeli tedarik sözleşmeleri için çalışmalar yürütseydi bugün zamlara gerekçe olarak küresel piyasaları ve küresel enerji krizini ileri süremezlerdi. Bu sorunun temel sebebi öngörüsüz, plansız ve programsız hareket edilmiş olmasıdır. Bundan sadece bir hafta önce de uyarmıştım. “Uzun vadeli sözleşmeler yerine spot piyasadan LNG ile doğalgaz temini kış geldiğinde kazma kürek yaktırabilir.” demiştim. Henüz bir hafta geçmişken ve kış gelmeden daha sonbaharın ilk gününde uyarılarımızın gerçekleştiğini görüyoruz. İktidar inadından dönmediği sürece ve hayal satmaya devam ettiği, doğru politikalar üretmek yerine Godot’yu bekler gibi doğalgazın bir yerlerden gelmesini beklediği sürece bu zamların ardı arkası gelmeyecektir” diyerek yapılan zamları sert bir dille eleştirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.