"Sosyal medyadan laf yetiştiren Bakan, sorulara cevap veremiyor"

Kocaeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Eylül ayında gündeme taşıdığı Erasmus+ programı kapsamında yurtdışına çıkış yaparak ülkeye dönmeyen öğrenci ve öğretmenlere ilişkin soru önergesine İçişleri Bakanlığından gelen cevap okuyanları şaşırttı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Eylül ayında gündeme taşıdığı Erasmus+ programı kapsamında yurtdışına çıkış yaparak ülkeye dönmeyen öğrenci ve öğretmenlere ilişkin soru önergesine İçişleri Bakanlığından gelen cevap okuyanları şaşırttı.

Tarhan’ın İçişleri Bakanlığı Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından iş ve işlemleri yürütülen pasaport başvuruları ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından takip edilen yurtdışına çıkış ve yurda giriş işlemlerine dair sorduğu sorulara İçişleri Bakanlığı “Bakanlığımız görev ve sorumluluk alanında yer almadığı değerlendiriliyor.”diyerek cevap verdi.

Konu hakkında açıklama yapan Tarhan “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen cevap bize sözün bittiği yer dedirtti. Dışişleri Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığına yazdığı ve MEB tarafından il müdürlüklerine iletilen bir yazıya dayanarak sorduğumuz sorulara Soylu benim görevim değil diyerek cevap vermekten kaçındı. Bu yazıda Dışişleri Bakanlığı MEB’i Avrupa Birliğinin kurumlar arası işbirliklerini desteklemek üzere fonladığı bir değişim Programı olan Erasmus+ kapsamında yurtdışına çıkış yapan öğrenci ve öğretmenlerin gittikleri ülkede programı terkederek, bu ülkelere yerleştiği ve Türkiye’ye dönmedikleri yönünde AB ülkelerinden gelen ihbarlar konusunda uyarıyordu. Bu noktada biz de MEB’e bu programa katılan öğrenci ve öğretmenlere dair bilgiler, Dışişleri Bakanlığına gelen ihbarlar ve İçişleri Bakanlığına da bu kapsamda yapılan pasaport başvuruları ile yurtdışına çıkış ve yurda dönüş, ilgili Bakanlıklarla yapılan çalışmalar konusunda sorularımızı yönelttik. Ancak İçişleri Bakanlığı kendi bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından pasaport işlerinin yürütüldüğünü ve yurtdışına çıkış ve yurda girişlerin Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Pasaport Polisi tarafından yerine getirildiğini adeta görmezden gelerek sorduğumuz sorulara Bakanlıklarının görev ve sorumluluğunda yer almadığı yönünde cevap vererek soru önergemizi TBMM Başkanlığına iade etti.”dedi.

“Süleyman Soylu ya görevini yapsın ya da istifa etsin”

Son günlerde vatandaşların e-devlette ikametgahlarında yabancıların da kayıtlarının olduğu yönündeki şikayetleri de hatırlatan Tarhan, “Gelen cevap bize şunu gösterdi. Süleyman Soylu sosyal medyadan herkese laf yetiştirmeyi meziyet sanarken, başında olduğu Bakanlığa dair sorulara cevap vermiyor veya veremiyor. Bunun üç sebebi olabilir Soylu ya Bakanlığın görevlerinin ne olduğundan bihaber ya ben kimseye hesap da cevap da vermem diye düşünüyor. Ya da verebileceği uygun bir cevabı olmadığından cevap veremiyor. Basın mensuplarının ikametgah sorunlarına ilişkin sordukları sorulara da bizim sorularımıza da yanıt veremediği için geçiştiriyor. Soylu sadece Bakanlığın yetkileri ile ilgileniyor ama onları da sadece kendi iktidarlarının gücünü pekiştirmek için kullanıyor. Ancak buradan kendisine hatırlatmak istiyorum. Soylu, atanmış bir Bakan olarak sadece Cumhurbaşkanına değil, bu ülkenin İçişleri Bakanı olarak her bir vatandaşa karşı sorumlulukları olan ve hesap vermesi gereken bir makam ve mevkidedir. Bu sorumluluğunun gereği olarak milletin vekili olarak sorduğumuz soruları geçiştirmekten vazgeçmeli ve sorularımıza cevap vermelidir. Çünkü bu aynı zamanda TBMM’nin bilgi edinme hakkını hiçe saymaktır. Ama cevap verememesinin sebebi Bakanlığının görevi ve sorumluluğu nedir bilmemekse o zaman da o koltuğu işgal etmemelidir. Yok eğer görevinin gereğini yerine getirmediği için uygun bir cevabı olmadığından cevap veremiyorsa o zaman bunun hesabını vermelidir.”diyerek İçişleri Bakanını sert bir dille eleştirdi.

Tarhan İçişleri Bakanlığına şu soruları sormuştu;

1.      Erasmus+ kapsamında pasaport başvurusu yapan kaç kişi yurtdışına çıkış yapmıştır?

2.      Erasmus+ kapsamında yurtdışına çıkış yapanlardan yurda dönmediği tespit edilen kaç kişi vardır?

3.      Bakanlığınızın Dışişleri Bakanlığı tarafından kaleme alınan yazıda belirtilen bu ihbarlarla ilgili olarak yaptığı bir çalışma var mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.