"Ukrayna krizinde Türk öğrencileri unutmayın!"

Kocaeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Rusya ve Ukrayna arasında tırmanan gerginlikte Türkiye’nin Türk Öğrencilerin durumunu gözardı etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Rusya ve Ukrayna arasında tırmanan gerginlikte Türkiye’nin Türk Öğrencilerin durumunu gözardı etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Tarhan, “Rusya ve Ukrayna arasında her gün tırmanan krizde Türkiye’nin ticaret hacmi, burada yapılan inşaat ve taahhüt işleri gündemde çok yer alıyor. Ama herkesin gözardı ettiği önemli bir gerçek var ki o da Ukrayna’da okumaya gitmiş öğrencilerimiz. Kimse onların durumunun ne olacağını konuşmuyor. Orada kaç öğrencimiz var? Bu öğrencilerimiz kriz savaşa dönerse eğitim hayatlarına nasıl devam edecekler? Bilmiyoruz. Aileler kaygılı, çocuklar kaygılı. Olası bir savaşta gençlerimizi mağdur etmemek ve eğitimlerinin ülkemizde devamını sağlamak için alınacak tedbirler şimdiden belirlenmelidir.” dedi.

“Ukrayna’daki öğrencilerimize Türkiye’de eğitimlerine devam imkanı sağlanmalı”

Tarhan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde 22 Şubat 2022 tarihinde Bakanlık tarafından yayınlanan Ukrayna’nın Doğu Bölgelerine Seyahat ve Güvenlik Durumu Duyurusuna dikkat çekerek, duyuruda Ukrayna’nın Doğu bölgelerindeki son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmalarının kuvvetle tavsiye edildiğini, vatandaşlarımızın gerekli durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz ile temas etmelerinin önerildiğini hatırlattı.

Tarhan “Ukrayna krizini bütün dünya dikkatle izliyor ve biz de bölgemizde bir savaş istemiyoruz. Tarafları sağduyuya davet etmek, bir savaşı önlemek gerekir. Ukrayna'da eğer böyle bir savaş çıkarsa, en büyük zararı görecek olan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Bu zararları önlemek için tedbirler alınmalı. Öncelikli olarak da Ukrayna’da eğitim görmekte olan Türk öğrencilerin mağduriyetlerini önlemek amacıyla tedbirler alınması gerekiyor. Daha önce YÖK’ün eğitimin sağlıklı bir şekilde devamı için Suriyeli öğrencilere tanıdığı Türkiye’ye yatay geçiş hakkını da içeren tedbirlerin Ukrayna’da eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar için de planlanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.