"Çiftçiye borç ertelemesi önergesini AKP'li vekiller reddetti"

Meclis

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri tamamlandı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri tamamlandı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan görüşmelere ilişkin olarak, “Anayasa’da kanunların mecliste ve milletvekilleri tarafından hazırlanacağı hükme bağlanmasına rağmen bu hüküm ihlal ediliyor. Kim tarafından hazırlandığı belli olmayan teklifler önümüze sunuluyor. Bu kanun hazırlanırken tali komisyonda bile görüşülmemiş. Teklifin 22, 23, 24 ve 25. Maddelerinin öncelikli Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmesi gerekirken doğrudan komisyonumuzda görüşülmeye başlandı. Kanun teklifleri iyice çalışılmadan hızlıca komisyonlardan geçiriliyor. Türkiye’de bugün büyük ve daha önemli sorunlar var. İşçi, emekli, memur, öğretmen, çiftçi, esnaf her kesimden vatandaş sorunlarının çözümü için meclisin düzenleme yapmasını beklerken birileri çözümden uzak tekliflerle meclis gündemini meşgul ediyor. Bu teklif vatandaşın öncelikli sorunlarına çare olmayan tekliflerden biri. Kooperatiflerle ilgili bir düzenlemenin meclise gelmesi olumlu desek de kooperatiflerin de dertlerine çare olacak bir düzenlemeyi bu teklif içermiyor. Kooperatif temsilcilerinin görüşlerini almadan kanunun meclise geldiğini anlıyoruz. Daha ötesi AKP Grubu kendi içinde dahi bu yasayı görüşmemiş olacak ki AKP milletvekilleri komisyonda 7 tane değişiklik önergesi verdi. Kendi getirdikleri teklife dahi değişiklik vermek durumunda kalıyorlar. Kanunlara yeterince çalışılmadığı buradan da açıkça anlaşılıyor” dedi.

“Teklif kooperatiflerin asıl sorunlarına cevap vermekten uzak”

Kanun teklifinin içeriği hakkında düşüncelerini dile getiren Tarhan: “Kanun teklifi kooperatiflerle ilgili birçok teknik detayı düzenlemektedir. Teklif genel kurulun toplanması, yönetim kurulu üye ve yedeklerine eğitim verilmesi, ortaklık paylarının belirlenmesi ve denetim gibi birçok konuda düzenleme getirmektedir. Bununla birlikte gerekli bilgilerin kayıt altına alınması ve arşivlenmesi amacıyla Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS)’nin kurulması öngörülmektedir. Ancak teklifin tamamını incelediğimizde bu kanun kooperatiflerin asıl sorunlarına cevap vermekten uzaktır. Kooperatiflerimize desteklerin artırılması ve gelişimine katkı sunmak, devletin anayasal bir görevi olduğu kadar ülke ekonomisinin gelişiminde de son derece önemlidir” dedi.

“Çiftçilerin borçlarının yapılandırılarak faizlerinin silinmesi teklifimiz reddedildi”

Komisyonu üyesi Cumhuriyet Halk Partisi’ni temsil eden milletvekilleri olarak çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesi için önerge verdiklerini belirten Tarhan: “Hepimizin bildiği gibi son dönemde hem pandemi hem de zorlu ekonomi koşulları nedeniyle çiftçilerimiz zor durumda. Bu nedenle kooperatif ile ilgili kanun teklifini görüşürken Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin borçlarının yapılandırılmasını teklif ettik. Yapılandırma sonucunda borçların faizi silinip, faiz ve gecikme zammı alınmadan anapara ödemelerinin bir yıl ertelenerek, her yılın aralık ayı sonunda ödenmesi şartıyla, 48 ayda ödenecek şekilde taksitlendirilmesini teklif metnine eklemeyi önerdik. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bu yapılandırma nedeniyle oluşan gelir kayıplarının ve görev zararlarının ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmasını talep ettik. Ancak bu önerge komisyonda AK Parti milletvekilleri tarafından reddedildi. Biz çiftçimizin yükünü sırtından bir nebze almak isterken, iktidar milletvekilleri buna maalesef karşı çıktı” dedi.

“AKP’den son anda geri adım”

AKP tarafından teklifin 7. Maddesi ile kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil olan kooperatifleri ile kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık eden kooperatiflerde üst üste iki dönem görev yapanların, aradan bir dönem geçmeden yeniden seçilemeyecekleri yönündeki düzenlemenin yine AKP tarafından Kanun metninden çıkartılmasına karar verildiğini söyleyen Tarhan, “AKP vekilleri önerdikleri tekliflerin etki analizini yapmamışlar, ilgili taraflarla görüşmemişler kooperatiflerden gelen eleştiriler ve baskılar onlara bu konuda geri adım attırdı. Her zaman söylediğimiz gibi ilgili tarafların görüşünü almadan, düzenlemenin etkisini hesaplamadan yapılan kanunlar sakattır. AKP vekilleri bugün en azından bir maddede bunu anladılar ve tekliflerini geri çektiler” diyerek teklifte yapılan değişikliği değerlendirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.