İzmir Tire'deki köylülerin mücadelesi Meclis gündeminde

Meclis

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül İzmir’in Tire İlçesi’ndeki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı’na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması karşı çıkan köylülerin verdiği mücadeleyi hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül İzmir’in Tire İlçesi’ndeki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı’na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması karşı çıkan köylülerin verdiği mücadeleyi hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

HDP'li Bülbül'ü önergesi şöyle:

"Anka Ajans’ın bildirdiğine göre İzmir’in Tire İlçesi’ndeki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı’na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması için Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine köylülerin eylem yaptığını bildirmektedir.

Haberin ayrıntılarında ÇED başvurusunun yapıldığının ortaya çıkması üzerine köylüler kurdukları Kartal Dağı Koruma Platformu aracılığıyla tepkilerini dile getirdiği, Tire’nin Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar ile Aydın’ın kırsal Habibler Mahallesi’nde yaşayanlar doğaya zarar vereceğini belirttikleri maden ocağının açılmaması için mücadele başlattığı belirtilmektedir.

Ege’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Tire'de enerji ve maden şirketlerinin artan faaliyetlerine tepki gösteren köylülerin en son, kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması temel gelir kaynakları olan tarım ve hayvancılığı tehdit ettiğini ileri sürmektedirler.

Bölgenin oksijen deposu olan Kartal Dağı'nın eteklerindeki Küçükkale Köyü'nde toplanan köylüler, maden ocağının ekolojik tahribata yol açacağı ve halk sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğine dair endişelerini dile getirmektedirler.

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği, 25 hektarlık alanda 10 yıl çalıştırılması planlanan mermer ocağının Kartal Dağı'nda binlerce çam ağacının kesilmesinin yeraltı sularının kirlenmesinin yanı sıra bölgedeki 15 çeşit endemik bitki türünün yok olmasına da sebep olacağını öne sürmektedir.

Köylüler Merkezi İzmir Bayraklı'daki “Emerald Taşımacılık Maden İnşaat” adlı şirket tarafından kurulmak istenen mermer ocağının ruhsat alanının yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğündeki 95,49 hektarı kapsadığı, ancak ÇED alanının 24,8 hektar olduğunu, proje nedeniyle bölgede binlerce kızılçam ağacının kesileceğini beyan etmektedir.

Bu bağlamda;

Ege’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olan Tire'de enerji ve maden şirketlerinin artan faaliyetleri dikkat çeken köylülerin uğrayacağı mağduriyetin giderilmesi için Bakanlığınız ne tür önleyici bir girişimde bulunacaktır?

Köylülerin maden ocağının ekolojik tahribata yol açacağı ve halk sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğine dair endişelerini gidermek amacıyla Bakanlığınız ne tür önlemler almaktadır?

Mermer ocağının Kartal Dağı'nda binlerce çam ağacının kesilmesinin yeraltı sularının kirlenmesinin yanı sıra bölgedeki 15 çeşit endemik bitki türünün yok olmasına da sebep olacağına dair endişelerin giderilmesi maksadıyla Bakanlığınız ne tür önlemler almaktadır?

Bakanlığınız bölgede temel ekonomik faaliyet olan tarım ve hayvancılık bağlamında tarımsal ve kırsal kalkınmaya odaklanan ne tür ek yatırımlar öngörmektedir?"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.