"Altın madeni Cengiz Holding'e mi devredilecek?"

Mersin

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarım Kredi Kooperatifine ait olan altın madeni sahasının Cengiz Holding’e devredileceği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarım Kredi Kooperatifine ait olan altın madeni sahasının Cengiz Holding’e devredileceği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Vahit KİRİŞÇİ’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi:

“Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş’a devredilen Bilecik/Söğüt’teki altın madeni sahası Türkiye’nin en değerli maden sahalarından biri olarak gösterilmektedir. 11 maaş aldığı iddialarıyla gündeme gelen eski Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın döneminde altın madeni sahası özel bir şirkete devredilmeyerek, altının doğrudan Gübretaş tarafından kurulan maden şirketi üzerinden çıkarılmasına karar verilmişti. Altının bizzat Gübretaş tarafından kurulacak şirket tarafından çıkarılacak olmasından dolayı da Gübretaş hisseleri 2019 yılında 2,5 lira iken 2020 yılında 90 liraya kadar yükselmişti. Hisselerin yükselmesinde Fahrettin Poyraz ve çevresinin özellikle İris Akademi’nin ortaklarından Adnan Yüce üzerinden büyük bir vurgun yapıldığı iddiaları da gündeme gelmişti. Bu iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kurulu’nun da ciddi tespitleri bulunduğu kaydedilirken, konuyla ilgili somut bir inceleme ve soruşturma başlatılmamıştı. Fahrettin Poyraz’ın yerine atanan eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın göreve başlamasının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen başta altın madeni olmak üzere tarımsal konularda hiçbir politikanın ortaya konmaması dikkat çekmektedir. Tarım Kredi’nin batmaya doğru gittiği ve bundan dolayı bazı iştirakleri kapatarak üretimden çekileceği, altın madeni sahasının da rödavans anlaşması yapılarak Cengiz Holding’e devredileceği iddiaları kamuoyunu meşgul etmektedir.”

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

Tarım Kredi Kooperatifine ait olan Bilecik/Söğüt’teki altın madeni sahasının Cengiz Holding’e devredileceği iddiaları doğru mudur?

Tarım Kredi Kooperatifinin batmaya doğru gittiği ve bundan dolayı bazı iştirakleri kapatarak üretimden çekileceği iddiaları karşısında Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?

Gübretaş hisseleri üzerinden Fahrettin Poyraz ve Adnan Yüce’nin büyük bir vurgun yaptığı iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddialar üzerine Devlet Denetleme Kurulu’nun ciddi tespitleri olmasına rağmen konuyla ilgili Bakanlığınız neden bir inceleme ve soruşturma başlatmamıştır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.