HDP'li Turan'dan zeytinlik tepkisi

Mersin

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesini TBMM gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesini TBMM gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmî Gazete'de yayımlandı. 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115. maddesine yapılan eklemeyle zeytinliklerde belli şartlar altında madencilik yapılabileceği belirtildi. Yönetmelikte şu ifadeler yer aldı: ‘Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir…’ Daha önce defalarca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören düzenlemeler tüm siyasi partilerin karşı çıkması ile engellenmişti.”

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

1. Bakanlığınız hangi gerekçelerle zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine imkân tanıyan yönetmelik değişikliğini yapmıştır?

2. Dünya zeytin üretiminin yaklaşık %5,5’ini Türkiye’de gerçekleşmektedir. Bakanlığınız yaptığı yönetmelik değişikliğiyle zeytin üretiminin sekteye uğramaması için hangi önlemleri almıştır?

3. Bakanlığınız, maden faaliyetleri sebebiyle tarım ve orman alanlarına dolayısıyla doğaya verilen zararları önlemek için hangi çalışmaları yapmaktadır?

4. Bakanlığınız yönetmelik değişikliği yaparken zeytincilik sektöründeki uzman kişilerin görüşüne başvurdu mu?

5. Yönetmelik değişikliğiyle yaklaşık kaç hektarlık zeytin alanının maden sahasına dönüştürülmesi planlanmaktadır?

6. Maden sahası haline getirilen zeytinliklerde; zeytinlerin köklenip taşınması ve maden çukurlarının açılmasından sonra bu alanların yeniden zeytinlik haline getirilebilmesinin mümkün olacağını düşünüyor musunuz?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.