"Aile Bakanlığı çocuk işçi sayısını veremedi"

Niğde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin kanayan yarası haline gelen ‘çocuk işçiliği’ sorununu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin kanayan yarası haline gelen ‘çocuk işçiliği’ sorununu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer’in çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapılıp yapılmadığını sorduğu önergesini yanıtlayan Bakan Derya Yanık, “Bakanlığımızca ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’ çerçevesinde ve ‘çocuk işçiliğine sıfır tolerans’ ilkesiyle çalışmalar etkin bir şekilde sürdürülmektedir” dedi.

Bakan Yanık, ülkemizde çalıştırılan çocuk işçi sayısı ve çocuk işçi yaş sınırıyla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

GÜRER, ÇOÇUK İŞÇİ SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısının 16 milyonu geçtiği ülkemizde, çocuk işçiliğiyle ilgili soruna dikkat çekmek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

ÇOÇUK İŞÇİLERİN SAYISI NE KADAR?

Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: 

“Kayıt dışı çalışan çocuk sayısına ilişkin bir saptamanız var mıdır? Türkiye de tespiti yapılan çocuk işçi yaş sınırı nedir? Çocuk işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılması için yasal denetlemelerle ve ağır caydırıcı cezai müeyyidelerle güvence altına alınması için yapılan çalışma bulunmakta mıdır?”

SOKAKTA ÇALIŞMAYA ZORLANAN ÇOCUKLAR

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak sokakta çalışmaya zorlanan çocukları risklerden korumak, ailelerine destek sağlamak için hizmetler sürdürdüklerini belirtti.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE SIFIR TOLERANS

Bakanlıklarınca oluşturulan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” çerçevesinde ve “çocuk işçiliğine sıfır tolerans” ilkesiyle çalışmaların etkin bir şekilde sürdürüldüğüne değinen Yanık, 2018 yılı Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilerek çalışma hayatının tüm tarafları ile ortak deklarasyon imzalanmış, işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmalar devam etmektedir” dedi.

81 İLDE MOBİL EKİP KURULDU 

81 ilimizde mobil ekipler oluşturduklarını anlatan Bakan Derya Yanık, “mobil ekipler ile çocuk ve aileler ile yapılan mesleki çalışmalar sonucunda; çocuk hakkında eğitim, danışmanlık ve sağlık tedbirler alınmakta, çocuğun ailesine Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile destek sağlanmakta, çocuğun ailesine yönelik rehberlik hizmeti verilmekte, aile hakkında adli işlem başlatılabilmekte, gerek görülmesi halinde çocuk kurum bakımına alınmaktadır” diye konuştu.

16 MİLYON ÇOCUK 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye genelinde 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısının 16 milyon 457 bin kişi olarak tahmin edildiğini belirterek, “ Yaş grupları itibarıyla, 5-11 yaş grubundaki çocuk sayısı 9 milyon 12 bin, 12-14 yaş grubundaki çocuk sayısı 3 milyon 796 bin, 15-17 yaş grubundaki çocuk sayısı ise 3 milyon 649 bin kişi olarak tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

BAKANLIK, SAYISINI BİLMEDİĞİ ÇOCUK İŞÇİLERİN SORUNUNU NASIL ÇÖZECEK 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’a yönelttikleri çocuk işçi sayısıyla ilgili rakamsal verilerin açıklanmadığına da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde çocuk işçi sayısıyla ilgili bile bir çalışma yapmamış olan Bakanlığın, kağıt üzerinde olduğu belli olan önlemlerle bu sorunu çözme şansının olmadığı da soru önergemize verilen yanıtla net bir şekilde ortaya çıkmıştır” diye konuştu. 

MİLYONLARCA ÇOCUK SOKAKLARDA ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR

Gürer, okullarında, ailelerinin yanında olması gereken milyonlarca çocuğun ne yazık ki sokaklarda ya da ağır koşullarda çalıştırıldığının toplumun tüm kesimleri tarafından bilindiğine de işaret etti. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.