"İktidar, çırak ve stajyerlere kapıyı kapalı tutuyor"

Niğde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘çıraklık ve staj dönemlerinin yaşlılık  sigorta başlangıcı olması’ talebini, soru önergesi ile bakana iletti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘çıraklık ve staj dönemlerinin yaşlılık  sigorta başlangıcı olması’ talebini, soru önergesi ile bakana iletti.

Gürer’in ‘çıraklık ve staj dönemlerinin sigorta başlangıcı sayılmasında ne gibi sakınca var?” diye sorduğu önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yanıt verdi. Bakan Bilgin, ilgili Kanun maddesinden bahsederek, çıraklık ve stajda geçen sürelerin emeklilik için sigorta başlangıcı sayılamayacağını yineledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalış ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e çıraklık ve stajlık dönemindeki sigorta primlerinin emeklilik için sigorta başlangıcı sayılması talebiyle ilgili olarak şu soruları yöneltti: 

“SGK yaşlılık sigortasında “Staj SSK Başlangıcı Olsun” isteği ile binlerce çalışanın talebi vardır. Prim ödeyerek sigorta başlangıcının çırak ve stajlık dönemi ile başlamasının kamu için sakıncası nedir?

Ara eleman açısından staj başlangıcının emekliliğe esas yaşlılık sigortasının başlangıcı olarak başlamasına neden olamamasının sebepleri nelerdir?

Mağdurların haklı olarak çözüm beklentileri ve istekleri vardır. Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Vedat Bilgin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesinde; kapsamında;3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulandığını belirtti.

Bakan Bilgin, ilgili Kanunun 38 inci maddesi kapsamında ise; 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresinin, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edildiğini, bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayılarının hesabına dâhil edilmediğini hatırlattı. 

Bakan Bilgin, “Bu itibarla çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelere uzun vadeli sigorta kolları (malullük yaşlılık ve ölüm sigortası) uygulanmamaktadır” açıklamasında bulundu.  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Genç yaşta  staj için işte çalışanların yaşlılık sigortası dahil edilmemesi ciddi mağduriyet yaratmaktadır. Geriye dönük prim de ödeyip emekli olabilmelerinde katkı oluşturacak bu sürecin  emekçilerden esirgenmemesi gereklidir. Çıraklık ve stajyerlik başlangıcının emeklilik için de başlangıç sayılması amacıyla verdiğim kanun teklifim, TBMM’de  iktidarın oyları ile reddedildi. Çıraklar ve meslek liselerindeki on binlerce stajyer öğrenciyi doğrudan ilgilendiren kanun teklifimin reddedilmesine karşın bu konuda talepleri haklı bulduğum için sorunu Bakana önerge olarak da yansıttım. Bu konuda bir adım atılması gereklidir. Staj ve çırak olarak işe başlayanların sigortasının emekliliğe esas olan sigorta olarak başlaması sağlanmalıdır” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.