Trabzon, Bolu ve Amasya'da'daki yaylaların imara açılması Meclis gündeminde

Trabzon

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Trabzon, Bolu ve Amasya’da bulunan yaylaların statülerinin değiştirilerek imara açılmasın Meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Trabzon, Bolu ve Amasya’da bulunan yaylaların statülerinin değiştirilerek imara açılmasın Meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve 29 Ocak 2021’de Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre Trabzon’un Akçaabat İlçesinde bulunan Hıdırnebi-1, Hıdırnebi-2, Bolu’nun Göllü Ören, Yaylabeli ile Amasya’nın Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynir çayı, Düvenci, Fındıkpınar yaylarının statüleri değiştirildi.

Kararda, “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı' olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17'nci maddesi gereğinde karar verilmiştir”” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

Bu kararla yaylalar imara açılacak mıdır? Açılacaksa mahiyeti ne olacaktır?

Uzungöl'den sonra yerli ve yabancı en çok ziyaretçi sayısına sahip olan Hıdırnebi Yaylası’nın hangi amaçla statüsü değiştirilmiştir?

Bu kararla, yukarıda adı geçen yaylalar özel mülkiyet konusu mu yapılacaktır? Eğer öyleyse gerçek ve tüzel kişilere kiralama veya satış yöntemiyle mi devredilecektir? Karara konu yaylalar devlet mülkiyetinde kalacaksa gerçek ve tüzel kişilere kullandırılacak mıdır, kullandırılacaksa hangi yöntemlerle kullandırılacaktır?

Alınan kararla, maden ruhsatı sahiplerinin maden alanlarının genişletilmesi mi hedeflenmektedir?

Amasya ve Merzifon’un kent içi tarihi ve turistik potansiyeli henüz değerlendirilmemiş iken, bu potansiyele sahip olmayan, ancak hayvancılık ve ekolojik açıdan önemli olan adı geçen yaylalarının statü değişikliğinin sebebinin madencilik olduğu doğru mudur?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.