"8 Milyon kayıtdışı işçi aşıya çağırılmadı!"

Zonguldak

Ünal Demirtaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Anayasa’nın eşitlik ilkesini hatırlatarak, kayıtlı işçiler ile kayıtdışı işçiler arasında neden ayrım yapıldığını sordu.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Anayasa’nın eşitlik ilkesini hatırlatarak, kayıtlı işçiler ile kayıtdışı işçiler arasında neden ayrım yapıldığını sordu.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Ünal Demirtaş; “Sayın Bakan, SGK’ya kayıtı çalışanlara “İlk işiniz aşı randevusu almak olsun” diyor. Peki 8 milyon kayıtdışı çalışanın ilk işi ne olacak? Pandemi döneminde kayıtdışı çalışan milyonlarca işçi, salgını en ağır koşullarda yaşadı. Kısa çalışma ödeneği alamadı, nakdi ücret desteği alamadı, sosyal yardımlardan yararlanamadı. Açlıkla hastalık arasında kalan kayıtdışı çalışan işçiler şimdi de aşı konusunda aynı sorunu yaşıyor. Bu işçilerimize kim sahip çıkacak?” dedi.

İŞÇİLER ARASINDA AYRIM YAPMAYIN

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde, işçiler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini hatırlatarak;

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun 10 Haziran 2021 tarihli İşgücü İstatistikleri Bülteni’ne göre ülkemizde; istihdam 28 milyon 56 bindir. Kayıtdışı istihdam oranı yüzde 28,4 olarak açıklanmıştır. Bir başka deyişle Devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 7 milyon 968 bin kişi kayıtdışı çalışmaktadır.

Başta tarım olmak üzere, ormancılık, imalat, inşaat, sanayi, madencilik, tekstil, turizm, konaklama, toptan ve perakende ticaret, yiyecek ve içecek, ev hizmetleri, kültür, sanat, eğlence gibi çalışma hayatının her alanında kayıtdışı çalışan milyonlarca işçi vardır. Bu işçilerin hiçbirisi, Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre aşı olabilme hakkına sahip değildir. Bakanlığın bu uygulaması ile kayıtlı işçiler ile kayıtdışı işçiler arasında bir ayırım yapılarak, kayıtlı çalışan işçilere Covid-19 aşısı olma olanağı sağlanırken, yaklaşık 8 milyon kayıtdışı çalışan işçiye bu olanağın sağlanmaması Anayasa’nın 10.maddesindeki eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır” dedi.

SOSYAL DEVLET UYGULAMASINA AYKIRI

Bakanlığın uygulamasının Anayasa’nın eşitlik, sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal devlet uygulamasına aykırı olduğunu söyleyen CHP’li vekil;

“İşçiler, Covid-19 sürecinde, ülkemizdeki ekonominin çarklarının dönebilmesi için dönemi boyunca canların hiçe sayarak fedakarca çalışmaya devam etmiştir ve etmeye devam etmektedir. Bu süreçte kayıtdışı çalışan milyonlarca işçi açlıkla sağlıkları arasında tercih yapmak zorunda bırakılmıştır. Bugün de durum aynıdır Söz konusu uygulama, Anayasa'nın 2. Maddesinde yer alan “Sosyal Devlet” ilkesine, 56’ıncı maddesinde yer alan “sağlık hakkına”, Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “sosyal güvenlik hakkına” açıkça aykırıdır. Bu nedenle ayrım yapılmaksızın, kayıtdışı çalışan işçilerin de “çalıştığını beyan etmesi” ile derhal aşılanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Ünal Demirtaş önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Önergenin cevaplandığı tarih itibariyle aşı olan işçi sayısı kaçtır?

2)Sayıları yaklaşık 8 milyon olan kayıtdışı işçilerin de tamamının, diğer işçiler ile birlikte derhal aşılanması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Eğer bu yönde bir çalışmanız yoksa neden yoktur? Bu ayrımcılığın sebebi nedir?

3)Bakanlığınızca Anayasa’nın 2’inci, 10’uncu, 56’ıncı ve 60’ıncı maddelerine uygun şekilde, işçilerin beyanı esas alınarak, kayıtdışı çalışan işçilerin tamamının aşılanması için de bir çağrınız olacak mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.