"Covid-19 işçiler için iş kazası olarak kabul edilmeli!"

Zonguldak

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Ekonomik buhran döneminde başlayan salgının acı faturasının yine dar gelirliye çıktığını söyleyen CHP’li Demirtaş, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 368 işçi olduğunu hatırlatarak “Hayatını kaybeden işçilerimizin acılı aileleri, mahkeme kapılarına mahkum ediliyor. Maske, mesafe, hijyen kurallarının hiçe sayıldığı ortamlarda, işçilerimiz çalışmak zorunda bırakılıyor. Tüm bunlar olurken, Çalışma Bakanlığı denetimleri arttırıp işçi sağlığı ve iş güvenliğini teftiş edeceğine, iş müfettişlerini kapı dışarı ediyor. Her zaman olduğu gibi en acı fatura dar gelirliye kesiliyor” dedi. Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti;

SGK GENELGESİ İPTAL EDİLMELİ!

Salgının başından bu yana ekonomik buhran nedeniyle fabrikalarda, iş yerlerinde işçiler çalışıyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının hiçe sayıldığı ortamlarda çalışmak zorunda olan işçiler Covid-19’a yakalanıyor.368 işçimiz hayatını kaybetti. SGK ne yaptı? 07.05.2020 tarihinde 2020/12 sayılı genelge yayımladı. Bu Genelgede; “sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıklar, hastalık halidir” ibaresine atıf yapılarak; “COVID-19 virüsünün bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alındığında, söz konusu salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması gerekmektedir” denildi. Yani SGK bu genelge ile işçinin Covid-19’a işyerinde yakalanması halini, iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul etmediğini açıkladı. Oysa işçiler çalışırken bu hastalığa yakalanıyor. Bu nedenle SGK’nın genelgesi iptal edilmeli ve Covid-19 işçiler açısından iş kazası olarak kabul edilmelidir.

HAK SAHİBİ AİLELER MAHKEME KAPILARINA DÜŞECEK

Hayatını kaybeden 368 işçimizin ailesi, Covid-19 iş kazası sayılmadığı için yasal haklarından faydalanamıyor. Haklarına kavuşamayan aileler açısından büyük bir mağduriyetin yaşanacağı ortada. Aileler zaten acılı ve zor durumda. Acılı aileler yasal haklarını alabilmek için mahkeme kapılarına düşecekler. Yapılması gereken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine sahip çıkmaktır.

KAPSAMLI BİR DÜZENLEME YAPIN

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına çağrıda bulunan CHP’li Ünal Demirtaş, “Çalışma Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde mevcut düzenlemenin hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının tamamını kapsamadığı konusunda Sayın Bakana uyarıda bulundum. Haklılığımız ortaya çıktı. Şimdi sağlık çalışanları açısından bir düzenleme yapılması bekleniyor. Aylardır yaptığımız uyarıların sonunda sağlık çalışanlarımız için atılan adım, işçilerimiz için de atılmalıdır. Buradan Çalışma Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a bir çağrıda bulunuyorum; Yapılacak düzenleme kapsamlı bir düzenleme olmalıdır. Covid-19, işçiler açısından da iş kazası olarak kabul edilmelidir” dedi.

35 MİLYON VATANDAŞIMIZ GEÇİNEMİYOR!

Çalışma hayatına dair çarpıcı rakamlar paylaşan CHP’li vekil; “Şu anda 10 milyon 250 bin işsizimiz var, ki bu Cumhuriyet tarihi rekorudur. 5 milyon kişi insanlık dışı koşullarda kayıt dışı çalışıyor; 7 milyon kişi asgari ücretli ve açlık sınırının altında 310 euroyla Avrupa'nın en düşük 2'nci asgari ücretini alıyor, 10 milyon emekli ise asgari ücretin altında, açlık sınırının altında geçinmeye çalışıyor. Pandemi nedeniyle işten çıkarma yasağı var ama 1 milyon kişi aylık 1.549 liraya kısa çalışma ödeneği alıyor, 2 milyon kişi ise 1.168 lirayla nakdî ücret desteği alıyor yani 3 milyon kişiye aylardır sadaka gibi bir ücret veriliyor. Kim geçinebilir bu sadakayla? Türkiye’de 35 milyon vatandaşımız geçinemiyor. Ama buna rağmen Çalışma Bakanı, yoksulluk yok diyor. Sayın Erdoğan, acı reçete uygulayacağız diyor.35 milyon vatandaşımız geçim mücadelesi veriyor. Ama AKP’nin bundan haber yok” dedi.

EKONOMİK BUHRAN EN ÇOK İŞÇİYİ VURDU!

Covid-19 salgınının tsunamiye dönüştüğü bugünlerde "Ekonominin çarkları dönsün." diyerek işçilerin canları hiçe sayılıyor. Avrupa ülkeler uzun süreli kapanmaya gitmeye başladı. Uzun süreli kapanmaya gidecek olan Almanya, bu kapanma önlemlerinden etkilenen şirketleri ve işyerlerini 11 milyar euroluk paketle destekleyeceğini açıkladı. Bizde ise işçiler iş yerlerinde mesafe, maske ve hijyen kurallarının hiçe sayıldığı ortamlarda saatlerce çalışmak zorundalar. Bu sebeple, Covid-19'a yakalanan 368 işçi yaşamını yitirdi.

SALGIN VAR DENETİM YOK

İş yerleri açık ve işçiler çalışıyor ama salgında denetim ve teftişlerin arttırılması gerekirken iş müfettişleri evden çalışma sistemine geçiriliyor. Ankara Teftiş Grup Başkanlığında görev yapan 380 iş müfettişini Bakanlıktan kapı dışarı edildi ve evlerine gönderildi. İki buçuk yıl önce yapılan İş Müfettişliği Sınavı'nın sonuçlarını hâlâ açıklanmadı.50'den fazla iş müfettişinin ataması hâlâ yapılmadı. İşte bu nedenlerle ülkemizde iş cinayetleri artarak devam etmektedir. Bu yıl Kasım ayı itibarıyla maalesef 2.032 işçimiz iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş durumda, 2013 yılından beri görülen en yüksek rakam bu rakamdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.