"Cumhurbaşkanı topu Sağlık Bakanı'na attı"

Zonguldak

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılması için atılan adımları sordu

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı sayılması için atılan adımları sordu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ”Görev ve yetki alanımızda değil” karşılığını verdi.

CHP’li Ünal Demirtaş, Oktay’ın önergesine verdiği yanıta tepki göstererek, “Salgında 10 ayı geride bıraktık. Sağlık çalışanları artık tükendi. Ama kimse onları sesini duymak istemiyor. Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde TBMM’de tam bir mutabakat var. Ancak bununla ilgili bir düzenleme yok. Neden düzenleme yapmıyorsunuz? Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesi için daha kaç sağlık çalışanı ölmeli?” diye sordu.

YAKINLARINA KİM SAHİP ÇIKACAK?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada 11 Mart 2020 tarihinden bu yana, sağlık çalışanlarının Covid-19 ile canla başla mücadele ettiğini vurguladı.

“Ailelerinden, sevdiklerinden ayrı kaldılar. En riskli dönemlerde, en riskli görevleri hiç düşünmeden yaptılar. Toplumdan 14 kat daha fazla risk altında oldukları için çok sayıda sağlık çalışanı enfekte oldu. Sadece 2021 yılının ilk 2 haftasında 30 sağlık çalışanı, toplamda 350 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Maalesef ölümler devam ediyor. Sürecin başından bu yana, sağlık çalışanlarının tek bir talebi oldu. Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini ve geride kalan ailelerine sahip çıkılmasını istediler. Ancak hala daha tek bir adım atılmadı.” dedi.

CHP’li Demirtaş, iktidar yetkililerine, “Sağlık çalışanlarının yakınlarına bugün sahip çıkılmayacaksa, ne zaman sahip çıkılacak? Sağlık çalışanlarının yakınlarına bu devlet sahip çıkmayacaksa, kim sahip çıkacak?” sorusunu yöneltti.

TEŞEKKÜR ETMEYİN, HAKLARINI VERİN…

Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesi ile ilgili olarak TBMM’de tam bir mutabakat olduğunu vurgulayan Ünal Demirtaş,

“İktidarından muhalefetine, tüm siyasi partiler Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanı da bu düzenlemeden memnuniyet duyacağını söyledi. Ancak konu hala daha çözümlenmiş değil.” dedi.

CHP’li Demirtaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un 10 Aralık’ta Meclis’te yaptığı konuşmayı ve 18 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan genelgeyi hatırlattı. “Ancak bu genelge ile de sorun çözümlenmedi. Yapılması gereken, herhangi bir koşul olmaksızın ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılması idi. Ancak ilgili bakanlar, sağlık çalışanlarına sadece teşekkür etti ve kenara çekildi.” ifadesini kullandı.

COVİD-19 CUMHURBAŞKANININ GÖREV VE YETKİ ALANINDA DEĞİLMİŞ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yazılı açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile 4 Aralık 2020 tarihinde bir soru önergesi verdim. 7/38027 esas numaralı önergemde;

1) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan tüm partilerin ve Sağlık Bakanının ortak bir paydada buluşmasına, “Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesi” yönünde görüş bildirmesine, tam bir mutabakata varılmasına rağmen, hala bu konuda neden bir yasal düzenleme yapılmamaktadır? Böyle bir düzenleme, yapılması için daha kaç sağlık çalışanının yaşamını yitirmesi gerekmektedir?

2) Covid-19’un Sağlık Çalışanları açısından “Meslek Hastalığı Sayılması” için gerekli adımları atmayı düşünüyor musunuz? Eğer düşünmüyorsanız bunun sebebi nedir? Düşünüyorsanız, ne zaman bu adımları atacaksınız?

3) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan (iktidarı ve muhalefeti) tüm partiler ve Sağlık Bakanının bu konuda tam bir mutabakata varmış olmasına rağmen, Covid-19’un Sağlık Çalışanları açısından “Meslek Hastalığı Sayılmasını” kim veya kimler engellemektedir?” Sorularının cevaplanmasını istedim. Ancak Cumhurbaşkanı Fuat Oktay tarafından “7/38027 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar Sağlık Bakanlığının görev yetki alanına girmektedir” şeklinde bir cevap gönderildi. Şimdi bu soruların cevaplarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bekliyoruz. Eğer sorular cevaplanırsa Covid-19’un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı kabul edilmesine aslında kimin karşı çıktığı da açığa çıkmış olacak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.