banner94

banner100

banner48

HDP'nin konferans sonuç bildirisi yayımlandı

banner74

HDP'nin 3. Büyük Olağan Konferans Sonuç Bildirisi paylaşıldı.

Gündem 27.01.2020, 11:25 27.01.2020, 11:25
HDP'nin konferans sonuç bildirisi yayımlandı

HDP'nin 3. Büyük Olağan Konferans Sonuç Bildirisi paylaşıldı.

HDP'nin yayımladıdığı bildirinin tam metni şöyle:


HDP 3. Büyük Olağan Konferans Sonuç Bildirisi 


 

"Öncelikle Konferansımızın birinci gününün akşamında Elazığ merkezli gerçekleşen ve Malatya başta olmak üzere birçok ilimizi etkilemiş olan depremde yaşanan yıkım sonucu hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.  

 

HDP 4. Olağan Büyük Kongre sürecinde, bileşenlerimizin ve ittifaklarımızın da katıldığı yerel ve bölgesel konferanslarımız, 2. Gençlik Konferansımız ve 3. Kadın Konferansımızın kapsamlı tartışmalarının ardından, “DAHA GÜÇLÜ HDP, DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE” şiarıyla 24-25 Ocak 2020’de Ankara'da 600’ün üzerinde delegenin katılımıyla 3. Büyük Konferansımızı gerçekleştirdik. Küresel ölçekte yaşanan iklim krizi, toplumsal cinsiyet krizi ve kapitalizmin krizi koşullarında, dünya halklarının mücadelesinin yükseldiği bir dönemde gerçekleştirdiğimiz Konferansımızda, siyasal ve örgütsel değerlendirmelerimiz ışığında son 2 yıldaki mücadelemizi tartıştık. Eksiklerimizi ve yanlışlarımızı öz eleştirel bir içerikle değerlendirdik. Bu değerlendirmelerin ışığında önümüzdeki dönemin politik ve örgütsel ihtiyaçlarını saptadık ve yeni dönem mücadelemizin yol haritasını çıkardık. 

 

Türkiye ve Ortadoğu halklarının geleceğini belirleyecek olan yüz yıllık bir değişimin eşiğindeyiz. Bizler bu değişim sürecinde, her alanda etkili ve belirleyici bir rol oynamakta, demokratik yaşamı inşa etmekte kararlıyız. Kökleri bu topraklarda olan; demokrasiyi, adaleti, özgürlüğü, eşitliği ve barışı toplumun her kesimi için talep eden bir parti olarak, mücadelemiz, halkların ve toplulukların birlikte ve eşit koşullarda yaşamını esas almakta ve her geçen gün büyüyerek yoluna devam etmektedir. 

 


  1. Demokrasi ittifakını ve demokratik iktidarı hedefliyoruz




AKP-MHP iktidarını, tek adam rejimini ve faşizmin kurumsallaşmasını sona erdirmek; emekten, kadından, doğadan, halklardan, inançlardan ve tüm kimliklerden yana demokratik bir değişimi ve dönüşümü, demokratik bir iktidarı yaratmak yakın hedefimizdir. 

 

Bu hedefle, AKP-MHP iktidarının tek adam rejimine ve uygulamalarına karşı umut, inanç ve kararlılıkla direniyor, Türkiye halklarının demokratik geleceğinde inisiyatif alıyoruz. Demokratik yaşamı inşa etme yolunda mücadelemizi yükseltiyoruz. Seçimlerde, sokaklarda, işyerlerinde, meydanlarda, Meclis’te, zindanlarda ve iktidarın baskısını hissettirdiği bütün alanlarda kararlılıkla mücadele ediyoruz. Türkiye halklarının demokrasiyi kazanması için Üçüncü Yol anlayışımız üzerinde yükselen sağlam bir zemini, sorumluluk alarak yaratıyoruz. 

 

Bu hedefin gerçekleşmesi için toplumsal ve siyasal mücadeleyi Demokrasi İttifakı ile büyütmek acil bir görevdir. Demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet zemininde bir araya gelmeye, toplumsal muhalefetin parçalı yapısının ortaklaşmasını ve güçlenmesini, Türkiye halklarının geleceğinde söz ve karar sahibi olmasını sağlamak için güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Yolumuz uzun ve zahmetli, ama direniş hafızamız ve mücadele inancımız her zamankinden daha diridir. Bu zemini güçlendirmek için en büyük sorumluluk yine bizlerin sırtındadır. 

 

Değişim için, bu iktidarın demokratik bir dönüşümle sonlandırılması adımlarının ortaklaştırılması zamanıdır. Partimiz, demokrasi güçlerinin yeni dönemde bir alternatif olabilmesi için inisiyatif alma ve kurucu bir rol üstlenme konusunda kararlıdır. 

 

Bu amaçla tüm toplumsal ve siyasal muhalif kesimlere; emek, barış ve demokrasi güçlerine, aydınlara, sanatçılara, demokrat ve vicdan sahibi yurttaşlara Demokrasi İttifakında buluşma çağrısı yapıyoruz. 

Kürt sorununda demokratik ve barışçı çözümde kararlıyız


Barışın ve demokrasinin önündeki en büyük engel olan AKP-MHP iktidarının, sadece Türkiye sınırları içinde değil, Ortadoğu’daki Kürt düşmanı politikalarına karşı da mücadeleyi sürdüreceğiz. İçerde kayyım atamaları ile Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı yerel demokrasi ve toplumsal barış mücadelemizi; dışarda ise Kuzey-Doğu Suriye başta olmak üzere işgal ve savaş politikaları ile Kürt halkının statü hakkının yok edilmesine karşı kararlı duruşumuzu, demokrasi ve bölgesel barış mücadelemizi büyüteceğiz. Bu bağlamda, Kürt halkının bölgesel mücadele ortaklığını ve birliğini sağlama sürecinin aktif bir parçası ve kolaylaştırıcısı olma görevimizi yerine getireceğiz. Kürtçe’ye ve farklı anadillerine yönelik asimilasyoncu dayatmalar karşısında bütün halkların anadillerine sahip çıkarak, dilsel ve kültürel gelişimin sürdürülmesi mücadelesine en güçlü desteği vereceğiz. 

 

İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik hukuk dışı mutlak tecrit uygulaması ile Kürt halkının baskı altında tutulmasına, çözümsüzlüğün derinleştirilmesine karşı kararlı bir demokrasi ve hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Mutlak tecridin kaldırılması, Kürt sorununda demokratik çözüm ve tarihi bir barışın gerçekleşmesi için Öcalan’ın rolünü oynayacak zeminlerin yaratılmasının elzem olduğunu Konferansımız bir kez daha güçlü şekilde ifade etmiş, bu mücadelenin bu topraklarda yaşayan tüm halkların geleceği için verildiği gerçeğinin altını çizmiştir. 

 

III. Konferanslarımızın kararlarını gerçekleştireceğiz 


12 Ocak’ta ‘Başkaldırdık, Direniyoruz, Faşizmi Yeneceğiz’ şiarıyla düzenlediğimiz 2. Gençlik Konferansı’nın Sonuç Bildirisini kabul eden Konferansımız; eğitim, istihdam, kültürel ve gündelik her türlü sorunlarına çözüm üretmede ve özgürlük mücadelesinde gençleri özne olarak değerlendirir ve bu mücadeleyi geliştirmeyi, güçlendirmeyi hedefler.    

 

18-19 Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz 3. Büyük Kadın Konferansı’nın Sonuç Bildirisini kabul eden  Konferansımız; erkek-devletin bütün saldırılarına karşı Şili’den Lübnan’a ve Rojava’ya kadar sokakları, alanları dolduran ve kadın özgürlük mücadelesini büyüten; özgürlük ve eşitlik için Las Thesis protestolarını yapan, Güney Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar bütün dünyada mücadeleyi yükselten kadınlarla, ataerkil sisteme ve ekonomik krize, kadın yoksulluğuna karşı ortak mücadeleyi ve dayanışmayı esas almaktadır. Kadınların yaşam hakkına ve kazanımlarına yönelik saldırılara ve kadın cinayetlerine karşı sürdürülen mücadeleleri sokakta, çalışma hayatında, parlamentoda sürdürmenin sözünü yineliyoruz. Eş başkanlık ve eşit temsil mor çizgisinden, kadın partisi olma iddiasından geri adım atmayacak, cinsiyet eşitlikçi ve kadın özgürlükçü mücadeleyi yükselteceğiz.

3. Büyük Olağan Konferansımız’da aldığımız diğer kararlar doğrultusunda;

- Doğanın ve alın terinin partisi olarak emek ve ekoloji mücadelemizi yükselteceğiz. Hak temelli sosyal politikalar için çalışacağız. 

- Eşitlik ve hak mücadelesi yürüterek hem dayanışma ağlarını genişletecek hem de yoksulluğa, işsizliğe ve iş cinayetlerine karşı mücadele edeceğiz. 

- İktisadi adaletsizliğe karşı toplumsal emeğin, yoksulların ve ezilenlerin sesi olacağız. 

- Başta tarım olmak üzere her alanda dayanışma ekonomilerini büyütmeyi, kooperatifleşmeyi esas alacağız. 

- Toplumun barış ve yaşam hakkını savunacak; halklar ve inançların kendi kültürleri, kimlikleri ve gelenekleri ile özgür ve eşit yaşamasını sağlayacağız. 

- Cezaevlerindeki kötü muamele, işkence, insan hakları ihlallerine karşı mücadele edecek; Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tüm seçilmişlerimizin ve tutuklu üyelerimizin özgürleşmesi için hukuk ve demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz. 

- Yerel demokrasiyi bir yaşam biçimine dönüştürecek olan toplumcu belediyeciliği, demokratik yerel yönetim anlayışımızı gerçekleştirmek için çalışacağız. 

- Sesimiz hep gür ve çok dilli çıkacak. Çok dilli yaşamı esas alacağız. 

- Engelsiz yaşamı var edecek olan adil, eşitlikçi, hak temelli ve özgün bir engelli politikasını hayata geçireceğiz. 

- Yerinden, yurdundan, evinden edilenlerle dayanışma içerisinde olacak, her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı göçmen ve mültecilerin yanında olacağız. 

- Siyaset akademisi çalışmalarımıza yoğunlaşarak özgür siyaseti, demokratik toplumu örgütleyeceğiz. 

- Enternasyonal dayanışma ağlarımızı Ortadoğu’da Filistin halkı ve diğer ezilen halklardan Avrupa ve Amerika kıtasına kadar genişletecek, dünya halkları ile ortak mücadele alanları yaratacağız. 

Bugünü ve yarını kazanmak için güçlü örgütlenmeyi sağlayacağız


Demokrasiyi ve toplumsal barışı tesis etmek için daha güçlü örgütleneceğiz. Örgütsüz özgürlüğün olmayacağı bilinciyle; insanın, doğanın, yaşamın olduğu her alanda partimizin örgütlenmesi halklarımızın özgürlüğe bir adım daha yaklaşmasını sağlayacaktır.

 

Önümüzdeki süreçte bir Türkiye partisi olarak, iktidarın bizleri bir bölgeye sıkıştırma oyununa ve hamlelerine karşı, genişleyerek ve ülkenin her yerinde mahalle mahalle, köy köy  örgütlenerek, 7/24 çalışarak Türkiye halklarının demokrasi buluşmasını sağlayacağız. Tarihsel sorumluluklarımızı yerine getireceğimiz bu süreçte, 4. Büyük Kongremizle birlikte yeni bir mücadele etabına geçeceğiz. 

 

Toplumsal mücadelelerden ve radikal demokrasi anlayışından daha fazla beslenerek, yerelin inisiyatifini daha fazla kapsayarak, parti içi demokrasi anlayışımızı güçlendirerek, yeni dönemde siyasetin çehresini ve iktidarı değiştirmeye odaklanmış bir partiyi hep birlikte var edeceğiz. 

Demokratik siyasette kararlıyız, MUTLAKA KAZANACAĞIZ!


HDP ve demokrasi güçlerinin direnişi ve mücadelesi ile aydınlık günler bizleri bekliyor. Demokrasi ve barış mücadelesinde, sürükleyici ve belirleyici bir rol oynama konusunda kararlıyız ve iradeliyiz. HDP hayat ağacıdır. Bizler çok kar, boran, fırtına gördük; hiçbiri bu ağacı kurutmayı ve öldürmeyi başaramadı. Bundan önce olduğu gibi bugünden sonra da demokratik siyasetin tüm imkânlarını kullanarak adaletsizliklere, baskılara son verecek; demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin ve barışın bu topraklarda yeşermesini sağlayacağız.

 

Tüm halklarımızı, kadınları, gençleri, emekçileri bu mücadeleyi büyütmek için 23 Şubat’taki 4. Büyük Kongremize katılmaya, partimize ve geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Demokrasi, adalet ve barış mücadelesinin başarıya ulaşması için umudu büyüteceğiz, mutlaka başaracağız ve hep birlikte kazanacağız!"

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13