CHP'li Budak: '18 yıldır gerçek bir sanayi politikası oluşturulmadı'

Gündem

CHP

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin sanayicilerin sorunlarına çözüm getirmekten uzak olduğunu söyledi. Yurttan Sesler'e özel açıklama yapan Budak, “Söz konusu paketle sanayi kesimine ciddi bir destek vermek yerine borçlar öteleniyor. Oysa borç ötelemek, sadece sorunları ötelemeye yarar” dedi. İktidarın 18 yıldır süregelen yanlış politikalarının, Türkiye ekonomisi için başlı başına sorun yarattığına değinen Budak, “COVID-19 krizi, Türkiye ekonomisi zaten derin bir buhranın içerisindeyken patlak verdi. Ülke 2019 yılında yüzde 1 bile büyüyemedi” diye konuştu.


Söz konusu yanlış politikaların, imalat sanayini tamamen ithalata bağımlı kıldığına dikkat çeken Budak, şu ifadelere yer verdi:

“İthalat yapmadan ne üretebiliyoruz ne de ihracat yapabiliyoruz. AKP hükümetlerinin geçen 18 yıllık süre içinde hiçbir zaman gerçek bir sanayi politikası olmadı. İthalata olan bağımlılığımız nedeniyle Çin’de kriz patlak verir vermez sanayinin çarkları durma noktasına geldi. Buna bir de ihracat pazarlarındaki yangın eklenince Türkiye’nin en büyük firmaları birer birer üretime ara vermeye başladı.

EKONOMİ POLİTİKALARININ NERESİNDEN TUTSAK ELİMİZDE KALIYOR


İthalat yapmadan üretemememizin yanı sıra, borçlanmadan da büyüyemiyoruz. Türkiye’nin kısa dönemli dış borcu 178 milyar dolar, özel sektörün dış borcu 283 milyar dolar. 2018 kur krizinden beri değerlenen döviz kuru, zaten sanayicinin üretmesini zorlaştırıyor. CDS yani risk birimi rakamlarımız 580’leri gördü. Bu şartlarda AKP iktidarının ucuz finansman için IMF kapısına düşmekten başka çaresi yok. Özetle ekonomi politikalarının neresinden tutsak elimizde kalıyor. 

Hükümet çarkların durmaması için sanayicilerin beklentilerine acilen yanıt vermeli. Ancak tedbir diye sunulanlar devede kulak. 5 milyon kişinin imalat sanayiinde istihdam edildiği unutulmamalı” 

Budak alınması gereken acil önlemleri şu şekilde sıraladı: 

- İşçi sağlığı açısından sağlık gibi stratejik sektörler hariç tüm işyerlerinde üretim durdurulmalıdır. Kısa Çalışma Ödeneğinin kapsamı genişletilmeli ve süresi kriz sona erene kadar uzatılmalıdır. Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanamayan işçilerin maaşları devlet tarafından ödenmelidir. 

-Sanayicilere istihdamı azaltmamaları koşuluyla faizsiz kredi kullandırılmalıdır

- Vergi, SGK ve muhtasar ödemelerinin 6 ay ertelenmesi yeterli değildir. Bunlar krizin yaşandığı aylar için alınmamalıdır. 

-Bankalarca yeniden yapılandırılan ödemelerin faizleri silinmelidir

- KDV iadesi ödemeleri acilen hızlandırılmalıdır

-Turizm gibi döviz kazandırıcı faaliyetlerin ülkemize getirdiği kaynakların azalacağı göze alınarak, sanayinin ihtiyaç duyacağı kaynağa erişimi garanti altına alınmalıdır. Sanayicilere KGF (Kredi Garanti Fonu) kapsamında özel olarak kaynak ayırılmalıdır”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.