CHP'nin sendikacı vekillerinden Kısa Çalışma Ödeneği çağrısı
CHP’nin sendikacı Milletvekilleri Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılmasını istedi.
CHP’nin sendikacı Milletvekilleri Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılmasını istedi.
Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’de ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, 31 Mart’ta bitirilen Kısa Çalışma Ödeneğinin süresinin uzatılmasını istediler.
Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya (KESK/Eğitim Sen Kurucu Başkanı) yaptığı açıklamada, “Pandemi koşulları ağırlaşarak devam ederken Kısa Çalışma Ödeneğinin kaldırılması işsiz sayısını daha da artıracaktır. İşverenlerin dayanma gücü kırılacak, üretimin durmasına ve üretim yapan işyerlerinin hızla kapanmasına neden olacaktır.” dedi.
“Soruyoruz size, pandemide hangi koşullar iyileşti de Kısa Çalışma Ödeneği’ni kaldırdınız?” diyen Kaya, “Pandemi mi sona erdi? Ekonomik kriz mi bitti? Toplumun tüm kesimleri mi aşılandı? Kapalı olan işyerleri normal üretime mi geçti? İşsizlik sayıları mı azaldı? Hangi gerekçelerle Kısa Çalışma Ödeneği’ni sonlandırdınız?” dedi.
“Saray iktidarı, işçinin birikiminden günde 47 liranın işçiye ödenmesini çok görüyor… “ diyen Kaya, “Siz kimin parasını kime vermiyorsunuz. İşsizlik Fonu işsiz kalan işçiler için oluşturulan bir fondur. Bu günlerde kullanılmayacaksa, ne zaman kullanılacak? Nerelerde kullanılacak? Kimin için kullanılacak?” diye sordu.
Kaya, “Bugün yapılması gereken Kısa Çalışma Ödeneğinin asgari ücret seviyesine çıkartılarak, 2021 yılı sonuna kadar ödenmesine devam edilmesidir. 2022 yılında da değişen koşullara göre ödenip ödenmeyeceğine karar verilmelidir.” Çağrısında bulundu.
İzmir Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko da yaptığı açıklamada, “Çok açık ve nettir ki; bu durum büyük bir işsizlik dalgasına neden olacaktır. Pandemi koşullarında zaten açlıkla, yoksullukla boğuşan milyonlar bir kez daha açlığa, sefalete terk edilecektir. İşten çıkarmalar artacağı için, işsizlik daha da çok artacaktır. Ancak bununla birlikte işsizlik fonundan yararlanma koşullarını, kısa çalışma ödeneği alanların yerine getirmesi de çok zordur. Bu yurttaşlar işsizlik fonundan ne yazık ki maaş alamayacaklar. Bugünden itibaren kısa çalışma ödeneği de alamayacaklar. Bu durum ILO’nun kararlarında da tanımlanmıştır. ILO'nun sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı Sözleşmesi ve 202 sayılı Tavsiye Kararına uygun olarak bütün yurttaşlara asgari geçimi şartlarını sağlayacak bir asgari gelir desteği/sigortası sağlanmalıdır. O nedenle de bu kişilere mutlaka asgari ücret düzeyinde bir maaş bağlanmalıdır” dedi.
“14 milyona yakın işçinin 6.2 milyonu yani yüzde 44 oranında işini, gelirini kaybetti. Bu süreçte yani 1 yıldan bu yana sendikalara üye olan işçiler, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 25/2 maddesi çıkış kodu olan 29 ile işten atıldılar. Bu işçiler tekrar işlerine dönmelidirler.” diyen Beko, “Pandemi sürecinde yüzbinlerce çalışan sözde işten atılmadı ama ücretsiz izne çıkarıldı. Bu uygulama da derhal sonlandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Beko, “İşten atmalar yasaklanmalıdır, Kod 29’un kullanılması engellenmelidir. Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır. Tüm çalışanların bir an önce aşı olmaları sağlanmalıdır.” dedi.
Muğla Milletvekili Süleyman Girgin (Önceki dönem, Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı ) “2020 Mart’ından bu yana AKP’nin pandemi ile trajik imtihanına şahit olduk. Trajikti çünkü; diğer ülkeler çubuğu sosyal devlet olmaya bükerken; AKP tam bir vurdumduymazlıkla vatandaşlarımızı kendi kaderine terk etti. Trajikti çünkü; vatandaşlarımız canı ve cüzdanı arasına sıkışmışken, tek kalemde yandaşın milyarlarca liralık vergi borcunu silen, her sene bütçeden garantili projelere milyarlarca lira akıtan Tek Adam Rejimi faturayı yine halka kesti.” dedi.
Girgin, kitlesel işsizliğin önüne geçilmesi ve çalışanların zorla ücretsiz izne çıkartılmaması için önerilerini şöyle sıraladı: “1)Kısa çalışma ödeneği pandemi sonuna kadar devam ettirilmelidir.
2) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kaldırılmalı, tüm işçilerin kısa çalışma ödeneğine erişimi kolaylaştırılmalıdır.
3) Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin ileride işsizlik ödeneğinden ve emeklilik hakkından kayıp yaşamaması için düzenleme yapılmalıdır.
4) İşten çıkarma yasağı salgın boyunca bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli, Kod-29 zulmüne son verilmelidir.
5)Günlük 47 TL’lik ücretsiz izin sömürüsüne son verilmelidir.
6) Kısa çalışma ödeneğinin alt sınırı 2825 TL net asgari ücret olarak belirlenmelidir.
7) İşsizlik sigorta fonundan işverenlere yönelik teşvik ve destek ödemelerine son verilmeli, fonun maddi varlığı sadece işçiler için kullanılmalıdır.
8) Kayıt dışı çalışanların ve yoksul yurttaşların geçimini sağlamak üzere düzenli bir gelir desteği sağlanmalıdır.”
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
19 | 36 |
5. Beşiktaş |
19 | 33 |
6. Samsunspor |
20 | 30 |
7. Başakşehir FK |
19 | 29 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Antalyaspor |
20 | 20 |
12. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
13. Çaykur Rizespor |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
19 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
19 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
2. Amed SK |
22 | 43 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Pendikspor |
22 | 38 |
5. Çorum FK |
22 | 38 |
6. Bodrum FK |
22 | 36 |
7. Iğdır FK |
23 | 34 |
8. Keçiörengücü |
22 | 33 |
9. Bandırmaspor |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
22 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
23 | 50 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Manchester United |
23 | 38 |
5. Chelsea |
23 | 37 |
6. Liverpool |
23 | 36 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Brentford |
23 | 33 |
9. Newcastle United |
23 | 33 |
10. Everton |
23 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Brighton & Hove Albion |
23 | 30 |
13. Bournemouth |
23 | 30 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
23 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
23 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
23 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
21 | 52 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
21 | 44 |
4. Villarreal |
20 | 41 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
21 | 25 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
21 | 25 |
12. Elche |
21 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
20 | 17 |
20. Real Oviedo |
21 | 13 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Samsunspor
Başakşehir FK
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Erzurumspor FK
Amed SK
Esenler Erokspor
Pendikspor
Çorum FK
Bodrum FK
Iğdır FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Boluspor
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Fulham
Brentford
Newcastle United
Everton
Sunderland
Brighton & Hove Albion
Bournemouth
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo