banner94

banner100

banner48

Mansur Yavaş Afet Raporu'nun açıkladı: "25 yılın ihmali var ama çözeceğiz!"

banner74

      Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te etkili olan şiddetli yağış sonrası oluşan sel felaketinin bilançosunu açıkladı.

Ankara 21.06.2022, 14:50
Mansur Yavaş Afet Raporu'nun açıkladı: "25 yılın ihmali var ama çözeceğiz!"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te etkili olan şiddetli yağış sonrası kentte meydana gelen hasarın bilançosunu nedenleriyle açıklayarak, 25 yılda yapılmayan altyapı çalışmaları ile yapılacak projeleri tek tek anlattı. Ankara’ya 7 günde 191,5 kilogram yağış düştüğünü belirterek ‘mazeret üretmeyeceğiz, çözüm üreteceğiz’ diyen Yavaş, “455 mahallede hasar ve ağır hasar meydana geldi, 19 bin 370 olaya müdahale edildi. Bin 650 araç ve 5 bin 612 personel ile sahada çalışma gerçekleştirdik. 35 bin 23 mazgal temizliği yaparak, 414 vatandaşımızın kurtarma operasyonunda yer aldık” dedi.

      Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te etkili olan şiddetli yağış sonrası oluşan sel felaketinin bilançosunu açıkladı.

     “Ankara Afet Bilgilendirme Raporu”nu kamuoyuyla paylaşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, kentte meydana gelen hasarın nedenlerini, 25 yılda yapılmayan altyapı çalışmaları ile yapımı devam eden ve yapılacak projeleri ayrıntılı olarak anlattı.

YAVAŞ: “455 MAHALLEDE HASAR VE AĞIR HASAR MEYDANA GELDİ”

    Başkent’e yıllık ortalama düşen yağış miktarının 392 kilogram olduğunu ancak 7 günde düşen yağış miktarının 191,5 kilograma ulaştığına dikkat çeken Yavaş, “Yağışlar uzun süre devam ederken, sel ve su baskını riski oluşturan meteorolojik hava olayı ‘Mor Poligon’ gerçekleşti. 455 mahallede hasar ve ağır hasar meydana geldi. Kent genelinde 63 çatı uçması ve 5 istinat duvarı çökmesi ihbarı yapıldı. Ekiplerimiz 5 günde 19 bin 370 olaya müdahale etti. Bin 650 araç ve 5 bin 612 personel ile sahada çalışma gerçekleştirdik” dedi.

    Samsun Yolu, Şereflikoçhisar ve Akyurt’ta Devlet Karayolunun trafiğe kapandığını ifade eden Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye ekiplerinin Akyurt’ta yolu açtığını, Şereflikoçhisar ve Samsun Yolu’nda ise yol açma çalışmalarına destek verdiğini söyledi. ABB Başkanı Mansur Yavaş ayrıca Akyurt sel felaketi bölgesinde 131 araç ve 501 personelin yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini vurguladı.

     Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda yaptığı sunumda Yavaş, “Buna rağmen, altyapı yatırımı yaptığımız 102 bölgenin neredeyse tamamında sorun yaşamadık. Yeni yapılan hiçbir alt geçitte su taşkını gerçekleşmedi. Bu durum bize, at yarıştırır gibi 70-80 günde köprülü kavşak yapmanın aslında ne kadar yanlış olduğunu da gösterdi. Balık adamların arama yaptığı köprüler yerine uygar toplumlardaki gibi altyapısı ve sanat yapılarıyla örnek olan köprü çalışmalarına imza attık” değerlendirmesinde de bulundu.

YAVAŞ 25 YIL BOYUNCA İHMAL EDİLEN PROJELERİ TEK TEK AÇIKLADI

     Küresel iklim değişikliği, imar planı değişiklikleri ve çarpık kentleşme, dere ve akarsu yataklarının imara açılması, yol ağının altyapı, kent içinde yeşil alanların da doğal bitki örtüsü ve ekolojik altyapı ile desteklenmeden yapılması nedeniyle son yıllarda sel felaketlerinin arttığını ifade eden ABB Başkanı Mansur Yavaş, 25 yıldır ihmal edilen ve acil olarak çözülmesi gereken projeleri de tek tek açıkladı.

“MAZERET ÜRETMEYECEĞİZ, ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ”

    Konuşmasına sel felaketinde yaşamını yitiren 4 vatandaşa Allah’tan rahmet, ailelerine de baş sağlığı dileklerini ileterek başlayan Yavaş, “Biz mazeret üretmeyeceğiz, çözüm üreteceğiz. Mağduriyetlerin giderilmesi için tüm hemşehrilerimizle tek tek ilgilenmeye devam edecek, yaralarımızı birlikte saracağız. İklim değişikliği ve yanlış kent uygulamalarına karşı kuşkusuz anlık önlemlerin dışında geleceğe yönelik yeni önlemler almak durumundayız” dedi.

     Yavaş, merkezi hükümetin de Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’nın sağladığı iklim desteği ödemesini belediyelere aktarmasını istedi:

“Paris Antlaşması sonucunda Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’nın iklim desteği için ülkemize 3 yıl içerisinde kullanılmak üzere 3,2 milyar dolar iklim desteği ödemesi yaptığını biliyoruz. Bu noktada öncelikli projeler su yönetimi, ulaşım sektöründe karbonsuzlaşma ve enerji dönüşümü olarak açıklandı. Yaşadığımız sel felaketi ‘iklim değişikliğine uyum’ kapsamında değerlendirilmektedir. Bunu yapacak yetkili kurum ise su kanal idareleri, yani belediyelerdir. Bu bakımdan, yapılan desteğin belediyelere aktarılması konusunun da vakit kaybetmeden gerçekleşmesini talep ediyor, bekliyoruz. Böylece biraz önce bahsettiğim birçok altyapı projesi de derhal hayata geçirilmiş olacaktır.”

GEÇMİŞ DÖNEMDEKİ SU PAHALILIĞI VE ÇILGIN PROJELER

     Ankara’da temiz su temini ve altyapı için yıllarca ihmal edilmiş bölgelerin olduğunu ifade eden ABB Başkanı Mansur Yavaş, çarpıcı tespitlerde bulundu:

“Kentte çok pahalıya su satılıyor, bu satıştan elde edilen gelirler çılgın projelere aktarılıyordu. 2005-2018 yılları arasında suyun metreküp fiyatı ortalama 1,6 dolardı; yani bugünün parasıyla tonu 28 liraya su satıldı. Bir kez daha vurguluyorum, bugünün parasıyla suyun tonu 28-30 liraydı. Bu yüksek tutardaki parayla da helikopterler alındı, atıl havuzlar ve otopark sistemleri kurup uçuş okulları açıldı. ASKİ’nin milyarlarca lirası Fen İşleri’nin yatırımlarına aktarılırken, kendi yapması gereken altyapı yatırımları sürekli ötelendi. Biz ise bugünkü koşullarda 0,7 dolara temiz suyu vatandaşlarımızla yarı yarıya bir fiyata buluşturuyoruz. Ne acıdır ki Ankara’da altyapı yatırımları yıllarca ötelendi. Açık açık ‘görünmez’ olması sebep gösterilerek, ‘gereksiz’ olduğu düşünüldü. Derelerin üstleri imara açıldı. Çarpık kentleşme tercih edilip, müteahhitlerin gözü doymaz para hırslarına hizmet edildi. Maalesef şimdi de birileri sorumlu kendileri değilmiş gibi felaket tellallığı yapıp, ellerini ovuşturup sel olsun diye bekliyorlar. Bazı krediler istedik, reddedildi. Metro projeleri, otobüs alımı, yeşil alan yatırımları, teknolojik altyapı, kırsal kalkınma gibi birçok alanda da büyük eksiklikler vardı. Yine de vazgeçmedik.”

“3 YILLIK ORTALAMALARDA YAKLAŞIK 2 KAT DAHA FAZLA YATIRIM YAPTIK”

     Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yatırım projelerini hayata geçirmeyi sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Mali disiplinimiz, şeffaflık uygulamalarımız ve tasarruf tedbirlerimizle bu alanların tamamına yatırım yaptık. İşte altyapıda da sadece enerji giderlerimiz 30 Aralık itibarıyla 500 milyon liradan yılın son gününde gelen zamla 2 milyar liraya çıkmasına, su fiyatları ise yarı yarıya düşmesine rağmen 3 yıllık ortalamalarda yaklaşık iki kat daha fazla yatırım yaptık. Çünkü bizim için görünmezlik değil, önemlilik esastı. ‘Görünmez’ denilerek yıllarca ertelenen altyapı çalışmaları nedeniyle bu kente bırakılan kötü mirası bedeli ne olursa olsun, kim ne derse desin silecek, mazeretlere sığınmadan kentimizi altyapıda da istediğimiz düzeye getireceğiz. Cumhuriyetin Başkentinde açıktan akan lağım ve asbestli borular kalmayana dek çalışacağız. Herkes kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşsun diye projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Ankara’nın altyapısı ihmal edilmiş olsa da, ihmal ya da ihanet düzeyinde imar ve çarpık kentleşme uygulamaları yapılsa da, bu ihmaller devasa sorunlara dönse de; bizler, iftirayı meslek edinmiş şahsiyetlerin kendi eseri olan bu virane düzeni onaracağız. Haklı da olsak, mazeretlere sığınmadan geleceğe bakıyoruz ve 25 yılın ihmallerini teker teker ortadan kaldırıyoruz.”

“BAŞBAKANLIK GENELGESİNE UYULMAYARAK DERE YATAKLARININ ÜSTÜ KAPATILMIŞ”

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te 2006 yılında yayımlanan dere yataklarının kapatılmaması yönündeki başbakanlık genelgesine uyulmadığını da söyledi.

     Yavaş, DSİ tarafından hazırlanan ‘Ankara Taşkın Eylem Planı’ kapsamında riskli 16 noktanın 2013 yılında Büyükşehir Belediyesine bildirilmesine rağmen hiçbir çalışmanın yapılmadığını, kent genelinde üstü tamamen ya da kısmen 27 adet derenin kapatıldığını açıkladı.

     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yavaş sunumunda fotoğraflarla anlattığı Uğ Deresi, Hatip Çayı, Ankara Çayı ve Papazderesi üzerinde yer alan AVM’ler ve YHT Garı dahil olmak üzere çok sayıda binanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüksek riskli alanların başında ilan edildiğine de dikkat çekti.

MASTER PLANI ÇALIŞMALARI, ATIK SU VE YAĞMUR SUYU İMALATLARI

  Başkent’in su ve altyapı ile ilgili master planı olmadığını, göreve geldikten sonra derelere ait havzalarda hidroloji çalışmaları başlattıklarını, taşkın risklerinin incelendiğini ve hazırladıkları master planını 16 ay içinde tamamlayacaklarını söyleyen Yavaş, geçmiş dönemlerde yapılan altyapı çalışmalarını da karşılaştırmalı olarak şöyle sıraladı:

“2015-2017 yılları arasında sadece bin 110 kilometre içme suyu imalatı yapılmıştı. Göreve geldiğimiz 2019 yılı Nisan ayından 2021 yılına kadar 2 bin 384 kilometrelik içme suyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Yine 2015-2017 yılllarını kapsayan 3 yıllık dönemde 543 kilometre atık su ve yağmur suyu imalatı yapılırken, 2019 yılını kapsayan dönemimizde bin 54 kilometre atık su ve yağmur suyu hattı imalatı yapıldı. 2016-2018 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde 651 kilometre kanal inşaatı gerçekleştirilmiş iken Nisan 2019-2021 yıllarındaki 3 yıllık dönemimizde ise biz bin 45 kilometre kanal inşaatı yaptık.”

   Kritik bölgelerde 102 adet yağmur suyu hattı çalışması yaptıklarını da vurgulayan Yavaş, 2020 yılında 85, 2021 yılında da 70 olmak üzere toplam 155 mahallenin (köy) açıktan akan kanalizasyon sorunun çözüldüğünü, bu yıl içinde 85 mahallenin bu sorununun çözüleceğini, 220 kilometresi asbestli (kanserojen) boru olmak üzere toplam 391 kilometre yeni hat yapım çalışmasını da tamamladıklarını ifade etti.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13