CHP'den Meyvecilik Çalıştayı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanlığı tarafından, Elma ve Armut üretimi, sorunları çözüm önerileri, pazarlanması ve meyve üretiminin dünü bugünü ve geleceği konulu Meyvecilik Çalıştayı Elmalı’da gerçekleştirildi.

Antalya 03.06.2022, 15:44
CHP'den Meyvecilik Çalıştayı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanlığı tarafından, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi’nde Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde yetiştirilen Elma ve Armut üretimi, sorunları çözüm önerileri, pazarlanması ve meyve üretiminin dünü bugünü ve geleceği konulu Meyvecilik Çalıştayı Elmalı’da gerçekleştirildi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Bursa Milletvekili Orhan SARIBAL ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim YILMAZ’ın moderatörlüğünüde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından CHP Antalya İl Başkanı Nuri CENGİZ’in açılış konuşması ile başladı.

CHP Elmalı İlçe Başkanı Şakir Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Meyvecilik Çalıştayı’na Parti Meclisi Üyemiz ve Bursa Milletvekilimiz Orhan Sarıbal, Antalya Milletvekilimiz Aydın Özer, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilimiz Seda Özel, İl Yöneticilerimiz, İlçe Yöneticilerimiz, Korkuteli İlçe Başkanı Seyhali Kara, İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi katıldı.

“KENDİ KENDİNE YETEBİLEN 7 ÜLKEDEN BİRİYDİK”

CHP Antalya İl Başkanı Cengiz açılış konuşmasında; "bugün kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olarak büyümüş biri olarak gururunu yaşarken, bugün içinde bulunduğumuz durumda bırakın kendi kendine yetmeyi, cebinizde paranız olsa bile dışardan ithal edecek şansınız kalmadığı bir süreci yaşıyoruz. Partimizin iktidarında çözüm noktasında tarım politikalarına hem milli hem yerli katkı koymak amacıyla üçüncü tarım çalıştayını yapıyoruz. İlkini Örtüaltı Tarım Çalıştayı olarak düzenledik. Bu çalıştaya Elmalılı örtü altı üreticilerimizde katıldı. Çalıştay sonrasında da sonuç bildirgemizi açıkladık. Raporumuz partimizin tarım politikalarında dikkate alınarak parti programına alınmış bulunmaktadır. İkincisini sadece Finike portakalını ele almak yeterli gelmeyeceğini dikkate alarak Finike’de Narenciye Çalıştayı olarak yaptık. İzmir'den Mersin'e kadar çok geniş bir yelpazede yaptık.  Bugünde Meyvecilik çalıştayı başlığı altında Korkuteli ve Elmalı ağırlıklı yapıyoruz. Elmalı'daki elmayı, Korkuteli'deki Armut’u ana tema olarak ele alarak meyveciliği Sorunlarını, dünü, bugünü, yarınını konuşacağız" dedi.

TUNCER: “ANTALYA ÖNEMLİ BİR MEYVECİLİK MERKEZİ”

CHP Antalya İl Tarım Komisyonu Başkanı Vahap Tuncer yaptığı konuşmada; "Antalya önemli bir meyvecilik merkezi. 17 yılda elma yetiştiriciliği %54 arttı. Ama hiçbir zaman tarımda sayım yapılmadı. Elmada fiyat ihracata bağlı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde sorun varsa ihracatta sıkıntı yaşanıyor. Elma fiyatları düşüyor. Elmanın fiyatı 10 yıldır değişmedi. Dalında 1.2- 1.7TL. Depoda 2.5 ile 5.00 TL arasında değişiyor. Kilo başına depolama maliyeti 1.5 TL. Depoda satmak ile dalında satmak arasında rakamsal fark kalmadı. Çiftçi elmadan para kazanamıyor. Geçen yıl maliyet artışı %30 idi. Bu yıl rakamlar açıklanmadı. 70 kuruşa üretilen elmanın maliyeti 2.00 / 2.50 TL 'den aşağı değil. Elma toptanda 5-6 liradan aşağı satılmaması gerekiyor. 10 yıl önce elma çeşidi değişti. Bu çeşitler olmaz dediler, elma çeşidini değiştirdiler. Ağırlıklı olarak bodur elmaya geçildi. Ama yine para kazanılmadı. En büyük sorun altyapı eksikliğinde. Çiftçi tüccara mahkum. Elma en az kazandıran ürün. Çiftçi seracılığa yöneldi. Karyağdı armudu coğrafi işaret alan bir ürün. Ama hak ettiği değeri bulmuyor. Coğrafi işaret aldı ama etikete bu yansımadı. Dış görünüşü fiyakalı olmaması, daha gösterişli ürünlerin gölgesinde kaldı. İstediği rakamlara ulaşamadı. Karyağdı armudu üretimi 10 dekardan 50 dekara çıktı, rakam beklentilerin altında olunca 10 bin dekarda ağaçlar söküldü. Armudun satış fiyatının kaderi elma ile aynı. Kilosu 2 TL. Seracılık yaylalarda daha fazla özendirilmemeli demiştim. Bölgede su sorunu var. Elmalı'da su sıkıntısı yaşanıyor. Seracılık yeniden ele alınmalı. Bilimsel planlama yapılmalı. Kooperatifçiliğe bölge halkı yabancı değil. Elmisko var ama, kooperatifler süt ve süt ürünleriyle daha fazla uğraşıyorlar. Meyve sektörüne daha fazla önem vermeliler.

SARIBAL: “TÜRKİYE’DE NE YAZIK Kİ 20 MİLYONDAN DAHA FAZLA İNSAN AÇLIK SINIRI ALTINDA”

CHP PM Meclis Üyesi, Genel Başkan Baş danışmanı ve Bursa milletvekili Orhan SARIBAL, yaptığı konuşmada; Türkiye’de sorun yeterli geliri alamadıkları için üretilen ürünlerden yeteri kadar yaşamları için yeterli olan besini karşılayamamalarındandır. Türkiye’de ne yazık ki 20 milyondan daha fazla insan açlık sınırı altında yaşamaktadır. 1 milyon civarında insan her gece yatağa aç girmektedir ve 60 milyon insan yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. 80 milyon Türk vatandaşı karnını doyurmak zorunda. Çiftçi kazanmazsa, mutlu olmazsa, toprağında - üretimde kalmazsa kendi kendine yeterli ülke olmak mümkün değil. Çiftçi ciddi borçları yüzünden nefes alamaz hale geldi. Yaşanılan sorunlar iktidar kaynaklı. Çiftçilerin bütün girdilerinde çok büyük artışlar var.

ÖZER: “ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ DURUMDA. ÇİFTÇİ YALNIZ”

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tarımın içinden geldiğini, halen örtü altı tarım ile uğraştığına dikkat çekerken, " 30 yıldır örtü altı üretim yapıyorum. Çiftçiyi anlamak için üretici olmak zorundasınız. Mazot, gübre, ilaç, elektrik maliyetlerindeki artış nedeniyle çiftçi üretim yapamaz durumda. Çiftçi yalnız. Tüm sektörler gibi destek görmüyor. Seralar yapıldı, sulamalar kaçak sondajlarla yapılıyor. Alanya'da muz seracılığı çok büyüdü. 1 muz fidanı yıllık 380 litre su tüketiyor. Bunu bilmeden tarıma başlayamazsınız. Elma- armut bahçelerini koruyamıyoruz. Komşularımızın işlerine burnumuzu sokmamalıyız. Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle buğday sıkıntısı yaşıyoruz, %30'lara ulaşan buğday açığımız var. Dünyadan haberi olmayan bir tarım bakanı gitti. Yerine hoca geldi, bir şeyler yapar dedik, o da buğday sıkıntısı yok diyerek şaşırttı" dedi.

Orhan Sarıbal'ın moderatörlüğünü yaptığı Meyve Çalıştayının ilk oturumuna Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, üretici Prof. Rahmi Türk, Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dursun Büyüktaş, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer ve Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp katıldı. Elma Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Yeni Teknolojiler ele alındı.

Prof. Dr. İbrahim YILMAZ’ın  (Akdeniz Ü. Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü) moderatörlüğünü yaptığı Çalıştay'ın ikinci bölümünde ise Yaşar KOCAOĞLU (Yazır Kalkınma Kooperatifi Başkanı),  Ali ÇANKIRLI (Eskihisar Kalkınma Kooperatifi Başkanı),  Prof. Dr. Nurdan TUNA GÜNEŞ  (Ankara Ü. Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü) Dr.Seda ÖZEL (ABB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı) katılımlarıyla Karyağdı (Ankara) Armudunun Dünü Bugünü Yarını, Büyükşehir Belediyesinin Meyve Yetiştiriciliğine İlişkin Proje ve Çalışmaları ve kooperatiflerin sorunları masaya yatırıldı.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 82
2. Fenerbahçe 34 77
3. Beşiktaş 34 74
4. A.Demirspor 34 66
5. Başakşehir 34 56
6. Trabzonspor 34 54
7. Konyaspor 34 49
8. Kayserispor 34 49
9. Karagümrük 34 47
10. Kasımpaşa 34 43
11. Alanyaspor 35 41
12. Sivasspor 35 40
13. Ankaragücü 34 39
14. Antalyaspor 34 38
15. İstanbulspor 34 35
16. Giresunspor 34 34
17. Ümraniye 34 30
18. Gaziantep FK 34 25
19. Hatayspor 34 23
Takımlar O P
1. Samsunspor 36 78
2. Rizespor 36 68
3. Pendikspor 36 67
4. Bodrumspor 36 62
5. Sakaryaspor 36 62
6. Eyüpspor 36 62
7. Göztepe 36 60
8. Manisa FK 36 56
9. Keçiörengücü 36 56
10. Bandırmaspor 36 55
11. Boluspor 36 52
12. Altay 36 40
13. Erzurumspor 36 39
14. Tuzlaspor 36 38
15. Gençlerbirliği 36 38
16. Altınordu 36 35
17. Adanaspor 36 25
18. Denizlispor 36 23
19. Yeni Malatyaspor 36 16
Takımlar O P
1. M.City 38 89
2. Arsenal 38 84
3. M. United 38 75
4. Newcastle 38 71
5. Liverpool 38 67
6. Brighton 38 62
7. Aston Villa 38 61
8. Tottenham 38 60
9. Brentford 38 59
10. Fulham 38 52
11. Crystal Palace 38 45
12. Chelsea 38 44
13. Wolves 38 41
14. West Ham United 38 40
15. Bournemouth 38 39
16. Nottingham Forest 38 38
17. Everton 38 36
18. Leicester City 38 34
19. Leeds United 38 31
20. Southampton 38 25
Takımlar O P
1. Barcelona 37 88
2. Real Madrid 37 77
3. Atletico Madrid 37 76
4. Real Sociedad 37 68
5. Villarreal 37 63
6. Real Betis 37 59
7. Osasuna 37 50
8. Athletic Bilbao 37 50
9. Girona 37 49
10. Rayo Vallecano 37 49
11. Sevilla 37 49
12. Mallorca 37 47
13. Cadiz 37 41
14. Getafe 37 41
15. Valencia 37 41
16. Almeria 37 40
17. Celta Vigo 37 40
18. Real Valladolid 37 39
19. Espanyol 37 36
20. Elche 37 24