Flaş Haber
Ümit Özdağ hakkında hapis istemi
'Reza Zarrab 800 milyon dolar rüşveti Türkiye'de kime dağıtmış?'
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Reza Zarrab’ın Türkiye’de 800 milyon dolar rüşvet dağıttığının” ortaya çıkmasının ardından, Meclis’in bu konuyu araştırmasını istedi.
Gündem
28.09.2020, 10:56 28.09.2020, 10:56
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Reza Zarrab’ın Türkiye’de 800 milyon dolar rüşvet dağıttığının” ortaya çıkmasının ardından, Meclis’in bu konuyu araştırmasını istedi.
Av. Sevda Erdan Kılıç, “Türkiye'de artan kara para olaylarının boyutunun belirlenmesi, kara paranın ve terörizmin finansmanını engelleyecek etkin önlemlerin oluşturulması” amacıyla hazırladığı Meclis Araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP Milletvekili Av. Kılıç, AKP hükümetlerinin, yurtdışından kaynak bulabilmek için sık sık “varlık barışı” uygulamasına gittiğini ifade etti.
Türkiye’de son 10 yılda 4 kez “varlık barışı” adı altında düzenlemeler yapıldığını, ancak bu uygulamanın kara paranın aklanması gibi olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, sık sık çıkarılan varlık barışı düzenlemeleri ile Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) temel fonksiyonlarını yerine getirmesinin zorlaştırıldığına işaret etti. İzmir Milletvekili Av. Kılıç, MASAK’ın bağımsız ve etkin bir araştırma yapma olanağının kara para ile mücadelede büyük önem taşıdığını ifade etti.
CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, OECD bünyesinde kurulan ve 24 Eylül 1991 tarihinde Türkiye’nin de üye olduğu FATF’ın Türkiye’ye ilişkin son raporunun yayımlandığını anımsattı.
“Dünyada her yıl 1.6 trilyon dolar kara para aklanıyor”
Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesi ve Terörizmle Mücadeleye İlişkin Mali Çalışma Grubu raporunda; Türkiye'nin coğrafi konumu itibarıyla uyuşturucu, göçmen, insan ve yakıt kaçakçılığından kaynaklanan ciddi kara para aklama riskleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildiğini vurgulayan Av. Kılıç, şunları kaydetti:
“FATF'ın 5-21 Mart tarihleri arasında yapılan saha araştırmasının ardından yayımlanan son raporunda, Türkiye'de çok sayıda terör soruşturması yürütüldüğü ancak bu davaların, terör finansmanı soruşturmalarında paranın kaynağı, hareketi ve fonların veya diğer varlıkların kullanımının tanımı yerine, büyük ölçüde tutulan varlıkları tespit etmeye yönelik olduğu tespitine yer verilmiştir. Savcıların, ‘FETÖ/PDY soruşturmaları dışında soruşturmalarını daha büyük ağları da içerecek şekilde genişletmek için MASAK analizlerini kullandıklarına dair kanıtların sınırlı’ olduğunun altı çizilmiştir. Kıtalararası kavşakta bulunan Türkiye’nin, kara para aklama ve terör finansmanı riskleri ile karşı karşıya olduğu; bu durumun, istismar etmek isteyen suç örgütlerinin, terör örgütlerinin ve yabancı teröristlerin yasa dışı faaliyetlerinden kaynaklanan ciddi tehditleri de içerdiği belirtilmiştir.
Uluslararası finans alanında şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda oluşturulan BM panelinin, vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve yolsuzluğun küresel finansa etkilerine ilişkin yayınladığı raporunda ise yoksullukla mücadele için kullanılabilecek kaynakların, vergi kaçakçılığı, yolsuzluk ve mali suçlar nedeniyle tüketildiğine dikkat çekilmiştir. Raporda, kar kaydırmanın her yıl hükümetlere 500 milyar dolara mal olduğu, 7 trilyon doların vergi cennetlerinde saklandığı ve her yıl küresel gayrisafi milli hasılanın yüzde 2.7'sine denk gelen yaklaşık 1.6 trilyon dolar kara para aklandığı belirtilmiştir.”
“FinCEN belgeleri bu konunun yeniden araştırılmasını zorunlu kılmaktadır”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelere göre, Reza Zarrab’ın 800 milyon dolar rüşvet dağıttığının ortaya çıktığını kaydetti. Daha önce bu iddialar çerçevesinde TBMM’de komisyon kurulduğunu, ancak 4 bakanın Yüce Divan’a gitmesinin AKP oylarıyla reddedildiğini dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, “FinCEN belgeleri bu konunun yeniden araştırılmasını zorunlu kılmaktadır. TBMM, temiz toplum ve kara paranın önlenmesi için sorumluluk almalıdır, bu nedenle de bu komisyonun kurulması gerekmektedir.” dedi.
“Rüşvet almadıklarını düşünüyorsanız dosyayı milletvekillerinin önüne getirirsiniz”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı bir açıklamada, 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında, "En doğru yolun Yüce Divan’da aklanmak olduğu kanaatindeydim. Şu anda da öyle düşünüyorum. Birtakım iddialar varsa ve bu iddialar aklanırsa kamuoyu vicdanı rahat eder." dediğini dile getiren Av. Kılıç, “Dört eski bakanla ilgili bütün bu gerçekler ve Reza Zarrab’ın 800 milyon dolar rüşvet dağıttığı gerçeği ortada iken, 2015 yılında haksız ve adaletsiz bir şekilde AKP oyları ile tozlu raflara kaldırılan bu dosyaların, daha da tozlanmaması için Meclis sıralarına indirilip yeniden görüşülmesi gerekiyor. Dönemin Başbakanı Sayın Davutoğlu’nun açıklamaları ortadadır. Eğer gerçekten dört eski bakanın ‘temiz’ olduklarını, kimseden rüşvet almadıklarını düşünüyorsanız, dosyanın üzerindeki tozu alıp, millet adına TBMM’de görev yapan milletvekillerinin önüne getirirsiniz.” ifadesini kullandı.
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
19 | 36 |
5. Beşiktaş |
19 | 33 |
6. Samsunspor |
20 | 30 |
7. Başakşehir FK |
19 | 29 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
19 | 22 |
11. Antalyaspor |
20 | 20 |
12. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
13. Çaykur Rizespor |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
19 | 19 |
15. Kasımpaşa |
20 | 16 |
16. Eyüpspor |
19 | 15 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
19 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Amed SK |
22 | 43 |
2. Erzurumspor FK |
22 | 42 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Pendikspor |
22 | 38 |
5. Çorum FK |
22 | 38 |
6. Bodrum FK |
22 | 36 |
7. Keçiörengücü |
22 | 33 |
8. Bandırmaspor |
22 | 33 |
9. Iğdır FK |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. İstanbulspor |
23 | 31 |
13. Manisa FK |
22 | 30 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
22 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
22 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
23 | 50 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Manchester United |
23 | 38 |
5. Chelsea |
23 | 37 |
6. Liverpool |
23 | 36 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Brentford |
23 | 33 |
9. Newcastle United |
23 | 33 |
10. Everton |
23 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Brighton & Hove Albion |
23 | 30 |
13. Bournemouth |
23 | 30 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
23 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
23 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
23 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
21 | 52 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
21 | 44 |
4. Villarreal |
20 | 41 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
21 | 25 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
21 | 25 |
12. Elche |
21 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
20 | 17 |
20. Real Oviedo |
21 | 13 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Samsunspor
Başakşehir FK
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Konyaspor
Kasımpaşa
Eyüpspor
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Amed SK
Erzurumspor FK
Esenler Erokspor
Pendikspor
Çorum FK
Bodrum FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Iğdır FK
Boluspor
Van Spor FK
İstanbulspor
Manisa FK
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Fulham
Brentford
Newcastle United
Everton
Sunderland
Brighton & Hove Albion
Bournemouth
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo