30-cm-karda-boguldunuz-inkarla-ustunu-ortemezsiniz-h15401.html "30 cm karda boğuldunuz, inkarla üstünü örtemezsiniz!"

banner94

banner100

banner48

"30 cm karda boğuldunuz, inkarla üstünü örtemezsiniz!"

banner74

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Isparta’da yaşanan afet ve elektrik krizine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Isparta 11.02.2022, 14:00
"30 cm karda boğuldunuz, inkarla üstünü örtemezsiniz!"

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Isparta’da yaşanan afet ve elektrik krizine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Krizin ilk gününden itibaren İYİ Parti’nin girişimlerini anlatan Milletvekili Cesur, Isparta’da neden böyle bir afet yaşandı anlattı. Süreci, neler yaptıklarını, devleti yönetenlerin yapması gerekenleri ve vatandaşın zararlarının mutlaka karşılanması gerektiğini anlattı. 

Isparta’da olan hadise üzerine gözlem yapmak ve vatandaşların sorunlarını dinlemek üzere İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in talimatıyla Isparta’ya giden İYİ Parti heyetinin İYİ Parti Isparta il ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte sahada edindiği izlenimleri ve gerçekleştirdiği çalışmalarının sonuçlarını da paylaştı. 

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Genel Başkan Yardımcısı Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ten oluşan İYİ Parti heyeti, önceki günlerde Isparta’da konuya dair bir basın toplantısı düzenlemiş, Isparta’nın afet bölgesi ilan edilmesini, konunun araştırılmasını, Sayıştay denetimi başlatılmasını ve devletin vatandaşların kayıplarını karşılamasını, zararıysa elektrik şirketten tazmin edilmesi gerektiğini söylemişti.

ÖZELLEŞTİRİLEN ŞİRKETLER DENETLENMEMİŞ; SADECE VATANDAŞA FATURA KESMİŞLER

İYİ Parti’nin sahada yaptığı gözlemler ve uzmanlardan alınan bilgiler ışığında Isparta’da 3 Şubat günü başlayan ve günlerce süren elektrik kesintisine dair sürecin ve krize götüren hata ve ihmallerin anlatıldığı basın açıklamasının hedefinde iktidar partisi vardı. 

Milletvekili Cesur, basın açıklamasının sonunda acilen atılması gereken adımları ve İYİ Parti’nin afet sonrası çözüm önerilerini, sundukları kanun teklifini ve meclis araştırma önergelerini de tekrar duyururken, Milletvekili Öztürk ise elektrik ve enerjide iktidarın hatalı özelleştirme politikalarının krize nasıl sebep olduğunu aktardı: “Elektrik dağıtımında özelleştirilen şirketler denetlenmediği gibisadece ve sadece vatandaşa fatura kesmişler. Gerekli yatırımları ve modernleştirmeleri yapmamışlar. Bu şirketleri denetlemekle yükümlü TEDAŞ’a ise Enerji Bakanlığı yeteri kadar ödenek vermemiş”

BÖYLESİ BİR YÖNETİMSEL FELAKET ÖRNEĞİNE CUMHURİYET TARİHİNDE AZ RASTLANIR

Basın açıklamasına yaşanan süreci anlatarak başlayan Milletvekili Cesur, “Yolların ulaşıma kapandığı, suların akmadığı, telefon iletişiminin kesildiği, yetkililerden uzun süre bilgi alınamadığı böylesi bir yönetimsel felaket örneğine Cumhuriyet tarihinde az rastlanır.” dedi. Milletvekili Cesur’un konuşmasından öne çıkan kesitlerse şöyle:

“Kar yağışını takip eden elektrik kesintisi anında Isparta genelinde %93 oranında elektrik verilemedi. 8 ilçenin tamamında, 5 ilçede de bölgesel olarak elektrik kesintisi oldu. 188 köyde elektrik kesintileri yaşandı. 113 bin aboneye elektriksiz kaldı. Isparta’mız 2022 yılında, kışın ve karın ortasında günlerce karanlığa ve elektriksizliğe terk edildi.”

KOCA ŞEHİRDE ELEKTRİK KESİLDİ, BAKAN TELEFONUMA ÇIKMADI, BİZ ÖNERGE VERİP ULUSALA TAŞIYINCA 4. GÜN ISPARTA’YA GELMEK DURUMUNDA KALDI

“Durum nedir aradığımda Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki yetkililer, kesintinin ilk günü ekipman ve teknik ekiplerinin yeterli olduğunu, soruna müdahale edildiğini söyledi.

Isparta Belediye Başkanı “önemli bir şey yok, bereket yağıyor” gibi bir açıklama yaptı, Isparta Valiliği kar yağdı, yolları açtık gibi bir açıklama yaptı, detaya girmedi. Vatandaş ise hastasıyla, bebeğiyle gece boyu donduk diye feryat ederek bizi arıyordu.”

“Bunun üzerine 4 Şubat günü TBMM’ne İYİ Parti adına bir soru önergesi verdim, cevap alamadım ancak konuyu ulusal basına taşımamızı sağladı bu. Böylece yöneticiler değilse bile, Türk Milleti Isparta halkının soğukta ve karanlıkta kalmasını sahiplendi. 

Milletimize, Isparta Halkı adına ilk günden beri verdikleri destekleri için teşekkür ediyorum. Ve ertesi gün, bakan bey elektrik kesintilerinin 4. gününde Isparta’ya gelmek durumunda kaldı.”

ISPARTA’DA YAŞANAN AFET DEĞİLSE, OKULLAR NEDEN 5 GÜN TATİL EDİLDİ?

“AK Partili Isparta Belediye başkanı afet değildir diyor. 5 Şubat’ta valilik durum kontrol altına alındı, bir sorun yoktur diyor. Ancak ertesi gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Isparta’ya gelmek zorunda kalıyor.”

“Bir problemi çözmek istiyorsanız önce teşhis etmeniz gerekir. İktidar, koskaca bir şehrin, 21. Yüzyılda 5 gün soğuğa ve karanlığa maruz kaldığı bir krizde, kendi içinde meseleye nasıl yaklaşacağını bilmez, fikir birliğine varamamış halde. Belediye Başkanı ise başarısızlık ve becerisizliklerini örtmek adına inkar ve ret siyaseti içinde. Madem ortada afet yok, Isparta’da okullar neden 5 gün tatil ediliyorsunuz?”

BECEREMİYORSANIZ İSTİFA EDECEKSİNİZ, ISPARTA HALKI OLARAK HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ

“Bakan bey ise bütün bu beceriksizliklerin sonunda “Hakkınızı helal edin, birkaç gün enerjisiz kaldınız.” diyor. Kimse, bu Isparta göller bölgesinde bir şehir, kar memleketi de değil demiyor.”

“Beceremiyorsanız istifa edeceksiniz. Sorun çözemiyorsanız ve hatta sorunlara bizzat siz sebep oluyorsanız, o koltukları işgal etmeyeceksiniz. Hiçbir şey elinizden gelmiyorsa da, böyle bir iktidarla yol yürümeyeceksiniz. Isparta halkı olarak biz hakkımızı helal etmiyoruz.”

“Koca bir kent günlerce elektrik alamadı. Evlerinde hastası, yaşlısı, küçük bebeği olan vatandaşlarımız büyük zorluklar yaşadı. Oksijene bağlı hastalarımız ölümle cebelleşti. Kulağımıza hastalanan çocuklar, ölen yaşlıların haberleri geldi. Hanelere 2 gün 3 gün su verilemedi. Muhtarlarımız köylerimiz habersiz bırakıldılar ve elektrik kesintine hazırlıksız yakalandılar. İletişim koptu, ilçe belde ve köylerimizde yollar günlerce kapalı kaldı. Elektrikle ısınabilen haneler donmaya terk edildi. Buzdolapları eridi, erzaklar ziyan oldu. Elektriğe ihtiyaç duyan iş yeri ve atölyeler elektriksiz kaldı. Elma depolarında elmalar ziyan oldu. Seralar çöktü, domatesler, karanfiller ziyan oldu. Belediye Pazar yeri çöktü ve Allaha şükür ki, o gün Pazar olmadığı için ölen olmadı. Ani enerji kesintileri ile faz değişiklikleri ile evlerde, iş yerlerinde, sanayide pek çok elektrikli cihaz yandı ve kullanılamaz hale geldi.”

“Şimdi bu durum “azcık enerjisiz kalmakla” açıklanamaz. “Bereket yağdı, yaz kurak geçmeyecek” diye avunulamaz. İnkaretmeye çalışsalar da ortada net ve tartışmasız bir afet vardır. İnkar siyasetiniz Isparta’da tutmaz! Çünkü vatandaş ne yaşadığını biliyor, yaşadığı şeyi bilen vatandaşı mı kandıracaksınız? Isparta halkının aklıyla alay mı ediyorsunuz?”

MADEM BELEDİYE BAŞKANININ DEDİĞİ GİBİ BÜTÜN TELLER BAKIMLI, 30 SANTİM KARDA NEDEN TELLER KOPTU, DİREKLER YIKILDI?

“Bakımsızlıktan ve dayanıksızlıktan kopan elektrik hatları, zamanında budaması yapılmamış ağaçlar, yer altına alınması gereken yerlerde yer altına alınmamış elektrik hatları; yani ihmal, plansızlık ve öngörüsüzlük, Isparta’mızda felaketi hazırladı. Isparta Belediye Başkanı “Tellerimizin hepsi bakımlı” dedi. O zaman bu teller niye koptu, direkler neden yamuldu 30 santim karda? İşte, yetkililerin, bakanlığın, belediyenin ve hatta valiliğin de, daha da vahimi durumu kavrayamamasıyla sorun büyüdü ve bu günlere geldik.”

“Özel sektör daha iyi yapar, verimlilik olacak diyerek çok yanlış özelleştirmeler yapıldı. Hayati öneme sahip bir sektör olan enerji ve elektrik, her yerde olduğu gibi Isparta’mızda da malum 5’liye terk edildi. Elektrik dağıtımı ve altyapısı için denetleme yapılmamış, takibi yapılmamış. Şirket yapması gereken bakımı yapmamış, ayırması gereken kaynağı ayırmamış, alt yapı yatırımlarını ihmal etmiş. Belediye bunu koordine etmemiş, Enerji Bakanlığı bunu takip etmemiş. Yoğun kar yağışının Perşembe sabaha karşı başlayacağı belli iken, gerekli önlemler alınmamış.”

VATANDAŞ DONUYOR DEDİK DİYE BİZİ KİRLİ SİYASET YAPMAKLA SUÇLAYANLARA SESLENİYORUM;

İYİ PARTİ’NİN ÖNERİLERİNİ DESTEKLEMEK, İKTİDAR VE ORTAĞININ BOYNUNUN BORCUDUR

“Isparta’nın derhal afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Konuyla ilgili kanun teklifimizi dün İYİ Parti olarak Meclis’e sunduk. Konunun tüm boyutlarıyla araştırılması lazım. Bunun içinde yine dün Meclis araştırma önergemizi Meclis’e sunduk.”

“Konuyla ilgili TBMM Başkanının yetkisi var. Sayıştay Denetlemesi isteyeceğiz. Hadisenin tüm sorumlularının tespit edilmesi ve mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın zararlarının ölçülebilmesi için bir hasar tespiti yapılması gerekiyor.”

“Zararın tazmin edilmesini ve zarara uğramış vatandaşlarımıza bu tazminatların eksiksiz olarak verilmesini istiyoruz. Bu sürecin takipçisi olacağız. Devletin sorumluluğu üstlenmesini, vatandaşın zararını doğrudan karşılamasını ve zararı elektrik dağıtım şirketinden devletin tazmin etmesini istiyoruz.”

“Böylece vatandaşlarımız şirketle yıllarca sürecek hukuki davalarla yıpranmayacak, şirketlerle bir başına bırakılmayacak ve zararının karşılığını derhal alabilecektir. Bütün bu adımların atılmasına yönelik tekliflerimizi desteklemek, krizin oluşmasına sebep olan iktidar ve ortağının boynunun borcudur. Aksi halde hiçbir yüzle helallik istemeye kalkmasınlar. Isparta halkı, kendine kriz yaşatan ve krizde yalnız bırakanları unutmaz.”

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13