banner100

Isparta'da tekrar kesilen elektriğe İyi Partili Cesur'dan tepki

2 Mart günü öğleden sonra Isparta’da etkili olan kar yağışının ardından, aynı ay içinde bir kez daha Isparta genelinde elektrik kesintileri yaşanması üzerine İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, hükümete çok sert çıktı.

Isparta 04.03.2022, 15:52
Isparta'da tekrar kesilen elektriğe İyi Partili Cesur'dan tepki

2 Mart günü öğleden sonra Isparta’da etkili olan kar yağışının ardından, aynı ay içinde bir kez daha Isparta genelinde elektrik kesintileri yaşanması üzerine İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, hükümete çok sert çıktı.

Konuyla ilgili olarak önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alıp konuşma yapan Milletvekili Cesur, daha sonra elektrik kesintilerine dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaşanan kesintilere dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e de 11 soruluk bir soru önergesi veren Aylin Cesur, Isparta’daki ilk elektrik kesintilerinde olduğu gibi başından itibaren sürecin takipçisi olmaya etmeye devam ediyor. Milletvekili Cesur’un TBMM kürsüsünden yaptığı konuşma ise şu şekilde:

DÜN KARARAN VE DUMAN ALTINDA KALAN ŞEHİR UKRAYNA’DA DEĞİL, GÖLLER BÖLGESİ’NDEKİ ISPARTA’MIZDI

“Dün gece bir kentin sokaklarını duman kokusu kapladı, insanlar korkarak evlerine sığındılar eğer varsa barınacak evleri.

Dün gece bir kentin sokak lambaları söndü, sokaklarda patlama sesleri vardı, evlerde televizyonlar karardı, lambalar söndü; dün gece koca bir kent karardı.

Dün karanlığa, sokağa terk edilen o şehirde hastalar vardı oksijen alması gereken, alamadı; duman ve yanık kokusuysa patlayan bombalardan değildi. O şehir, savaş devam eden Ukrayna'da da değildi, o şehir Göller Bölgesi'nin güller diyarı güzelim Isparta'mızdı.”

“Dün saat 14.00'te başlayan kar yağışı akşam saatlerinde 20 santime ulaştı, merkezde bütün mahallelerde, köylerde, 13 ilçenin 12'sinde köylerine varıncaya kadar Isparta'da çok büyük bir elektrik kesintisi yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Bunlar kendi imkânlarımızla vatandaşlardan edindiğimiz bilgiler.

Valilik bugün bir açıklama yaptı ve dedi ki özetle: "Kar yağışı sebebiyle kapanan yolların tamamı, köy yollarının 8'i hariç yolların tamamı açıldı." Bize vatandaştan gelen bilgilere göre ve sosyal medyadaki videolarla gösterilen beyanlar öyle değil, Valiliğin tekrar tespit yapması yerinde olacaktır.”

MESELE KAR DEĞİL, MESELE ASLINDA KÂR

Ve dedi ki valilik açıklamasında bugün: "Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı abonelerin yüzde 18'ine elektrik düzenli ulaştırılamadı, gün sonunda çözülecek. 315 personelle ve 118 araçla çalışıyoruz."

Gün sonu oldu ama çözülmedi, Isparta'da elektrik kesintisi devam ediyor. Çalışan herkesten Allah razı olsun. Tabii çalışılacak, buna bir şey demiyoruz, teşekkür de ediyoruz ama neden bu durum sürekli Isparta'da yaşanıyor değerli arkadaşlar, neden sürekli yaşanıyor?

Olunca neden müdahaleyle geçiştiriyoruz bu işi? Yetkililere sesleniyorum: "Bir önceki kar yağışından sonra bakım ve onarım düzgün yapılmadığı için, lalettayin yapıldığı için aynı teller koptu." deniyor. Bunların çok dikkate alınması lazım. Zaten öyle olmasa neden kopsun yeniden bir ay içerisinde?”

“Soru şu: Dünyada on iki ay karda yaşayan kış ülkeleri var, oralarda bu sorun yaşanmıyor. Bizim Isparta'mızı bu kadere mahkûm eden hangi sebeptir, sebep nedir? Eğer, şayet kar ise sorun, Kuzey İskandinavya'da elektriğin hiç gelmemesi lazım.

Mesele ne biliyor musunuz? Hani "sorun KAR” diyorlar ya, o karın içerisindeki üç harf de doğru, doğru ama A'da, A'da şapka var. Mesele kar falan değil, mesele kâr değerli arkadaşlar, kâr buradaki mesele. Isparta elektrik dağıtımını CK'den alıyor, hani şu malum 5'li. Nedense her taşın altından bunlar çıkıyor karşımıza. Daha geçen ay, beş gün karanlığa ve donmaya mahkûm ettiğiniz Isparta için geldik bu kürsüde konuştuk, araştırma önergesi verdik. 8 ilçe, 188 köyde elektrik kesintisi yaşanıyordu "Gelin, bunu araştıralım." dedik. Ne yaptı bu Isparta size, değerli arkadaşlar? Yirmi senedir oy verdi size, belediye başkanı verdi, 3 milletvekili verdi. Neden Isparta'nın problemlerini bu kadar görmezden geliyorsunuz ve üzerini mürekkeple kapatıyorsunuz? Araştırılsın dedik çünkü Meclis Başkanı 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 45'inci maddesine göre Sayıştay denetlemesi isteyebiliyor eğer bir komisyon kurulursa. Reddettiniz, Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi önergemiz.”

TÜRKİYE'DE ELEKTRİFİKASYONU SAĞLAMIŞ KİŞİNİN, DEMİREL'İN MEMLEKETİNE BU YAKIŞMADI

“Şimdi, telefonlarımıza çıkmayan Sayın Bakana ben buradan sesleniyorum: Bu makamlar geçici, yarın biz bunları soracağız ve siz de mecburen bunlara cevap vermek, hesap vermek zorunda kalacaksınız. Gelin, bugün Isparta'ya el atın; gelin, bu damga üzerinize yapışmasın.

Kanun teklifi verdik, afet bölgesi ilan edelim ki vatandaşın zararlarını devlet bir an önce karşılasın dedik, vatandaşı senelerce sürecek mahkemelerle şirketle karşı karşıya bırakmayın dedik ama indirmediniz. Gelin, siz indirin, biz destekleyelim sizin kanun teklifinizi biz destekleyelim; gelin, çözelim Isparta'daki sorunu.

İhmallerle, beceriksizliklerle, öngörüsüz bir yönetim anlayışıyla, insan eliyle hazırlanmış afetlerdeki halden de, Akdeniz Bölgesi'nde bir şehirde, barajlar kralı, suları ve elektriği, Türkiye'de elektrifikasyonu sağlamış kişinin, Demirel'in memleketinde yaşanan bu durum bu şehre hiç yakışmadı. Ben utanıyorum, ben Isparta halkı adına utanıyorum, ben Isparta Milletvekili olarak utanıyorum, ben Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olarak bu çağda yaşanan bu rezaletten dolayı utanıyorum, sorumlular adına, sizin adınıza da utanıyorum ben.”

“Geçen kesintide ben size burada dedim ki: Gelin, kesintilerin, yoklukların, beceriksiz yönetimlerin Türkiye’sindeki Isparta'mızda yaşanan bu afet bir beceriksizlik vesikası olarak alnınıza yapışmasın, gelin bu vesikayı alnınızdan temizleyelim dedim ama maalesef reddettiniz.”

BİZİ KİRLİ SİYASETLE SUÇLAYANLAR, SİYASETİN KİRİ SİZİN ÜZERİNİZDE VE BU İKİNCİ KESİNTİYLE BİRLİKTE VICIK VICIK BULAŞTI O KİR ELLERİNİZE

“Yetmedi, bunları dile getirdik diye bizi kirli siyaset yapmakla suçladı iktidar kanadı iyi mi! Biz, işte, o kiri temizlemeye çalışıyoruz demiştim. Şimdi, bu kesintiyle ne oldu biliyor musunuz? Vıcık vıcık bulaştı o kir üzerinize, siyasetin kiri de maalesef kötü yapılışı da üzerinize bulaştı.

Çıktınız "Şirketi mahkemeye vereceğiz." dediniz. Önce denetle, tespit et. Şirketi mahkemeye verirsen ver ama vatandaşının problemlerini gider. Sebep ihmal, plansızlık, umursamazlık, yatırımların zamanında yapılmaması, iktidarın üzerine düşen denetleme görevini yapmaması. Yanlış özelleştirmelere varan bir sorumsuzluk örneği ve beceriksizlik hikâyesi bu.”

ISPARTA’YI BU KADAR KARANLIĞA MAHKÛM ETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOK

“2013'te özelleştirilen AEDAŞ'ın denetlenmemesi: Enerji Bakanının kanun gereği denetleme mecburiyeti var. Sayıştayın 2019 ve 2020 denetim raporlarında geçiyor bütün bunlar. Geçen defa burada, bu kürsüde söyledim bunları. Belediye Başkanı geçen defa "Geçer 1-2 güne bereket bu." diyordu, Bakan Bey telefonuma çıkmamıştı; şimdi Isparta'ya gitmiş, çözsün artık bunu, yapılacakları söylüyoruz biz İYİ Parti olarak, yeter artık.”

“Isparta'yı bu kadar karanlığa mahkûm etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Lütfetti geçen defa Bakan Bey, geldi, geldi de ne oldu, bir ay erteledi Isparta'lının elektrik faturalarını.

Bakın, devlet de bu şekilde yönetilmez, bu şekilde hükûmet de olmaz. Vatandaşlar sizin hakkınızda çok kötü konuşuyorlar değerli arkadaşlar. Gelin, alnınıza yapışan bu yüz karası vesikayı sizin de Isparta'nın da ve Türkiye'nin de üzerinden silelim beraber.”

İşte Milletvekili Cesur’un, Bakan Dönmez’i sıkıştıracak ve Isparta’ya yatırım yapmaya zorlayan soruları:

1- Bakanlığınızın tespitlerine göre, neden 1 ay içinde ikinci kez Isparta genelinde elektrik kesintisi yaşanmıştır?

2- Elektrik kesintilerine sebep olarak, bir önceki kesintiler esnasında yapılan bakım ve onarım çalışmalarında kullanılan tellerin yeniden kopması gösterilmektedir. 3 Şubat ve 2 Mart kesintileri, aynı yerlerdeki nakil hatlarının kopması ve elektrik direklerinin yıkılması sebebi ile oluşmuştur?

3- Önceki kar yağışı ve elektrik kesintilerini takip eden süreçte sorumlu elektrik dağıtım şirketi herhangi bir alt yapı çalışması yapmış mıdır? Bakanlık süreci denetlemiş midir? Geçici çözümler yerine, uzun vadeli çözümler neden arada geçen 1 aylık sürede hayata geçirilmeye çalışılmamıştır?

4- Yaşanan elektrik kesintilerine müdahalede hangi adımlar atılmaktadır? 3 Şubat tarihinde yapılan çalışmalardan farklı bir çalışma şekli benimsenmiş midir?

5- Elektrik kesintilerinin ne zaman son bulması ön görülmektedir? Valiliğin 315 personelle ve 118 araçla yapıldığını söylediği müdahale yeterli olacak mıdır, yoksa yine bazı bölgelere 5 günü aşan sürelerde elektrik verilememesi durumu mu söz konusudur?

6- İleriye dönük olarak, Isparta’da yoğun kar yağışına karşı, elektrik dağıtım hatları yer altına alınması üzerine bir çalışma yapılacak mıdır?

7- 1 ay içerisinde ikinci kez genel elektrik kesintisi yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin yaşanan sorunları çözecek bir kapasitesinin olmadığı gözükmektedir. Elektrik dağıtım görevi bu şirketten alınacak ve sözleşme iptal edilecek midir?

8- Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sebep olduğu zararlar, yaşanan 2. elektrik kesintilerinin ardından, bu şirketten tahsil edilecek midir?

9- Aynı ay içinde yaşanan ikinci elektrik kesintisi ile birlikte, Isparta afet bölgesi ilan edilecek midir? Vatandaşlarımızın zararlarını devlet üstlenip bir an önce mağduriyet yaşamış vatandaşlarımıza zararları ödenecek midir?

10- Isparta’daki elektrik kesintisinin nedenlerinin araştırılması için TBMM’ne verdiğimiz önerge AK Parti ve MHP tarafından reddedildiği için, TBMM Başkanının yetkisinde olan Sayıştay denetlemesinin başlatılabilmesi için gerekli komisyon kurulamamıştır. Bakanlığınız bir Denetleme başlatacak mıdır? Başlatacaksa ne zaman olacak ve sonuçları Isparta Halkı ile paylaşılacak mıdır?

11- Isparta’daki halen yeraltına alınmamış elektrik hatları ve çok eskiden kalma tahta direkler ve her karda taşıma kapasitesini yitirmiş elektrik hatları ve kopmakta olan tellerin değişmesi, yer altına alınması ve yüzyılın çağdaş imkanlarına göre yenilenmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise ne zaman başlayacak ve tamamlanacaktır? Yapılamıyorsa mevcut donanımla ne kadar daha Isparta halkı mağdur edilecektir?

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14