banner100

CHP'li Tanal, AKP vekillerinin çalışmalarını inceledi "AKP milletvekillerinin karneleri sıfırla dolu"

AKP grubunun TBMM’nin 27. Dönemindeki yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyen CHP’li Mahmut Tanal, AKP’li vekillerin görevlerini yerine getirmediklerini ortaya çıkardı.

İstanbul 24.08.2021, 14:34
CHP'li Tanal, AKP vekillerinin çalışmalarını inceledi "AKP milletvekillerinin karneleri sıfırla dolu"

AKP grubunun TBMM’nin 27. Dönemindeki yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyen CHP’li Mahmut Tanal, AKP’li vekillerin görevlerini yerine getirmediklerini ortaya çıkardı.

AKP milletvekillerinin yüzde 97,5’inin soru önergesi yok. Yüzde 78’inin ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi bulunmuyor. Genel görüşme, Meclis soruşturması önergesi veren yok. Yüzde 90’ının Meclis araştırma önergesi yer almıyor. Polise “Şerefsiz” diyen AKP Mersin Milletvekili Yılmaz’ın karnesi sıfırla kaplı…

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TBMM’nin 27. Dönemine yönelik olarak, 288 AKP milletvekilinin yasama ve denetim faaliyetlerini tek tek inceleyerek, iktidar partisi mensuplarının TBMM’deki karnesini ortaya çıkardı. Sonuç bir hayli düşündürücü! Seçmenlerin seslerini duyurmaları, sorunlarını gündeme getirmeleri için Meclis’e gönderdikleri AKP’li vekillerin tamamına yakınının, iç tüzükten kaynaklı görevlerini yerine getirmedikleri görülüyor.
 

CHP’li Tanal’ın aktardığı verilere göre, AKP milletvekillerinin yüzde 78’inin, ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi bulunmuyor. TBMM Başkanlığı’na ilk imza sahibi olarak hiç kanun teklifi sunmayan AKP’li vekil sayısı, 225.
 

İktidar partisi mensuplarının yüzde 97.5’i, soru önergesi vermemiş. Hiç soru önergesi hazırlamayan AKP’li sayısı 282’i bulurken, soru önergesinde imzası bulunan 2 vekilin İYİ Parti’den ayrılıp AKP’ye geçenler olduğu, 6 vekilin ise sırf CHP’li belediyeleri hedef almak maksadıyla denetim mekanizmasını hatırladıkları anlaşıldı.

MECBUR KALMADAN KONUŞMAMIŞLAR!

 

288 AKP millettekilerinden hiçbiri, Meclis genel görüşme önergesi, Meclis soruşturması önergesi vermemiş. AKP’lilerin yüzde 90’ının, ilk imzasının bulunduğu Meclis araştırması önergesi yok. Meclis araştırması önergesinde ilk imzacı konumundaki 27 vekilin ekseriyetinin ise muhalefet partilerinin de desteklediği konularda komisyon kurulması amacıyla metne imza attıkları görülüyor.

AKP grubunun yüzde 26’sının (76 milletvekili) komisyon çalışmaları esnasında hiç konuşma yapmadıkları, toplantılarda söz alıp çalışmalara katkı sunmadıkları, değerlendirmelerde bulunmadıkları tespit edildi.

AKP grubundan 14 milletvekili de TBMM Genel Kurulu’nda ant içme dışında hiç konuşma yapmadı. Çoğu milletvekilinin ise Genel Kurul konuşması bir elin parmaklarını geçmiyor. Birçok AKP milletvekili de parti yönetiminin bütçe görüşmeleri gibi mecburi konularda görevlendirmesi ve muhalefet mensuplarının sataşmaları dolayısıyla istemeye istemeye kürsüye çıkıp konuşma yaptıkları anlaşılıyor.

POLİSE “ŞEREFSİZ” DİYEN VEKİLİN KARNESİ SIFIRLA DOLU!

Trafik polislerine kontrol noktasında “Şerefsiz” diyerek hakaret ettiği ortaya çıkan AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın yasama ve denetim faaliyetleri, tamamen sıfır! Yılmaz’ın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi, yazılı soru önergesi, ilk imza sahibi olduğu Meclis araştırması önergesi, Meclis soruşturması önergesi, Meclis genel görüşme önergesi bulunmuyor. 

 

Yılmaz gibi AKP’nin Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir’in de yasama ve denetim karnesi sıfırla kaplı. Demir’in kanun teklifi ve önergeler konusunda Meclis’te hiçbir çalışması yer almıyor.


 

KÜRSÜYÜ SADECE YEMİN İÇİN KULLANMIŞLAR
 

4 dönemdir İstanbul Milletvekili olarak Meclis’te görev yapan CHP’li Mahmut Tanal’ın araştırması, TBMM’de çoğunluğu oluşturan AKP grubuna mensup milletvekillerinin kendilerine oy veren yurttaşları hayal kırıklığına uğrattıklarını gözler önüne serdi.
 

Yasama, denetim ve temsil görevlerini yerine getirmekten imtina eden AKP milletvekilleri, ant içme, grup talimatı gibi zorunlu haller dışında Genel Kurul’da kürsüye çıkmaktan da kaçınmış. Aralarında partinin üst kademelerinde yer alan isimlerin de yer aldığı 14 AKP’li vekil, yemin etmek dışında kürsüyü kullanmadı. Meclis Genel Kurulu’nda kürsüyü sadece ant içme için kullanan AKP’li vekiller arasında 31 Mart İstanbul seçimlerinde sarfettiği “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözüyle hafızalara kazınan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Onların oylarının Allah belasını versin” bedduasıyla tepki çeken AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, kamuoyunda “Erdoğan’ın kara kutusu” olarak bilinen Ankara Milletvekili Ali İhsan (Mücahit) Arslan gibi isimler yer alıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise ant içme dışında sadece sataşma nedeniyle kürsüyü kullanmış.
 

AKP’nin tepe noktalarında bulunan, geçmişte Başbakanlık, bakanlık yapan isimlerin, Meclis’teki komisyon faaliyetlerini de önemsemedikleri, komisyonda da konuşma yapmadıkları anlaşılıyor. Yemin etme dışında Genel Kurul’da kürsü yüzü görmeyen Ali İhsan Yavuz ile Mehmet Özhaseki, komisyonda hiç söz almamış. Komisyon konuşması sistemde yer almayan isimler arasında eski Başbakan Binali Yıldırım, eski bakanlar Fikri Işık Taner Yıldız, Ahmet Arslan, Nurettin Canikli, Yalçın Akdoğan, Fatma Betül Sayan Kaya, Tuğrul Türkeş, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da yerler alıyor.


İYİ PARTİ’DEN AKP’YE GEÇTİKTEN SONRA ÖNERGEYİ BIRAKTILAR
 

CHP’li Tanal’ın araştırması ayrıca, AKP milletvekillerinin soru önergesi hazırlama alışkanlığının bulunmadığını da ortaya koyuyor. Meclis sisteminde sadece 6 AKP’linin soru önergesi sunduğu görülüyor. Soru önergesi sahibi AKP’lilerden 2’si, İYİ Parti’den istifa eden Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ile Manisa Milletvekili Tamer Akkal. Çokal ve Akkal’ın, milletvekili seçildikleri İYİ Parti’yle yollarını ayırıp AKP’ye geçtikleri tarihten itibaren bir daha TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunmaması dikkat çekiyor.

SIRF CHP’Lİ BELEDİYELERİ HEDEF ALMAK, BAKANLIKLARI ÖVMEK İÇİN ÖNERGE VERMİŞLER!

 

Diğer 6 AKP’li vekilin ise sadece CHP’li belediyelere yönelik soru önergesi verdikleri anlaşılıyor. Söz konusu AKP’lilerin önerge metinleri incelendiğinde, sırf CHP’li belediyeleri hedef almak, eleştirmek, bakanlıkları övmek maksadıyla hareket edildiği görülüyor. Muhalefet milletvekillerinin soru önergelerini yasal sürede cevaplandırmayan ya da önergelerini geçiştiren bazı bakanların, AKP’li vekillerin CHP’li belediyeleri hedef alan önergelerine, muhatap kurumun cevabı dışında, Meclis’e gönderilen metne kendilerinin de eklemeler yapmaları, CHP’li belediyeleri suçlayıcı bir üslup takınmaları da dikkatlerden kaçmıyor. 

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle 16 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, övdüğü DSİ’nin yatırımlarının CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından sabote edildiğini savunuyor. Şanverdi’den hemen bir gün sonra yine AKP’nin Hatay Milletvekili olan Sabahat Özgürsoy Çelik’in de CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ‘söylenti’ üzerine hedef alan bir önerge hazırladığı görülüyor. 

AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, CHP’de milletvekilliği görevinde de bulunan Fatma Hürriyet Kaplan’ın yönettiği İzmit Belediyesi’ne ilişkin bir soru önergesi hazırlarken, AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim ise kamuoyunda “Topuklu Efe” olarak bilinen CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başkanlığını yürüttüğü Aydın Büyükşehir Belediyesi için TBMM aracılığıyla bakanlara soru önergesi gönderdi. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır da Meclis’e sunduğu 2 soru önergesinde, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni konu edindi. AKP Kütahya Milletvekili İshak Gazel’in ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy İtfaiye İstasyonu’nda yaşanan elim kazaya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi hazırladığı görülüyor.
 

YEMİN ETME DIŞINDA MECLİS KÜRSÜSÜNE ÇIKMAYAN AKP MİLLETVEKİLLERİ:


Mehmet Altay – Uşak Milletvekili  

Mehmet Özhaseki – Kayseri Milletvekili

Aziz Babuşcu – İstanbul Milletvekili

Harun Karacan – Eskişehir Milletvekili

Muhammed Avcı – Rize Milletvekili

Murat Baybatur – Manisa Milletvekili

Jülide Sarıeroğlu – Adana Milletvekili

Ali İhsan Yavuz – Sakarya Milletvekili

İlknur İnceöz – Aksaray Milletvekili

Barış Aydın – Ankara Milletvekili

Fatih Şahin – Ankara Milletvekili

Yıldırım Tuğrul Türkeş – Ankara Milletvekili

Ali İhsan Arslan – Ankara Milletvekili

Alev Dedegil – İstanbul Milletvekili
 

HİÇ KOMİSYON KONUŞMASI OLMAYAN AKP MİLLETVEKİLLERİ:
 

Hamdi Uçar – Zonguldak Milletvekili

Meliha Akyol – Yalova Milletvekili

Adnan Günnar – Trabzon Milletvekili

Mustafa Arslan – Tokat Milletvekili

Halil Özşavlı – Şanlıurfa Milletvekili

Halil Özcan – Şanlıurfa Milletvekili

Ahmet Akay – Şanlıurfa Milletvekili

Çiğdem Karaaslan – Samsun Milletvekili

Ali İhsan Yavuz – Sakarya Milletvekili

Hayati Yazıcı – Rize Milletvekili

Muhammed Avcı – Rize Milletvekili

Ergün Taşçı – Ordu Milletvekili

Selim Gültekin – Ordu Milletvekili

Mehmet Emin Şimşek – Muş Milletvekili

Şeyhmus Dinçel – Mardin Milletvekili

Cengiz Demirkaya – Mardin Milletvekili

Murat Baybatur – Manisa Milletvekili

Leyla Şahin Usta – Konya Milletvekili

Gülay Samancı – Konya Milletvekili

Fikri Işık – Kocaeli Milletvekili

Taner Yıldız – Kayseri Milletvekili

Mehmet Özhaseki – Kayseri Milletvekili

Metin Çelik – Kastamonu Milletvekili

Ahmet Arslan – Kars Milletvekili

Mehmet Cihat Sezal – Kahramanmaraş Milletvekili

Mahir Ünal – Kahramanmaraş Milletvekili

Mahmut Atilla Kaya- İzmir Milletvekili

Cemal Bekle – İzmir Milletvekili

Binali Yıldırım – İzmir Milletvekili

Serkan Bayram – İstanbul Milletvekili

Rümeysa Kadak – İstanbul Milletvekili

Osman Boyraz – İstanbul Milletvekili

Nurettin Canikli – İstanbul Milletvekili

Numan Kurtulmuş – İstanbul Milletvekili

Mustafa Ataş – İstanbul Milletvekili

Mehmet Doğan Kubat – İstanbul Milletvekili

İsmet Uçma – İstanbul Milletvekili

Halis Dalkılıç – İstanbul Milletvekili

Fatma Betül Sayan Kaya – İstanbul Milletvekili

Erol Kaya – İstanbul Milletvekili

Erkan Kandemir – İstanbul Milletvekili

Emine Sare Aydın – İstanbul Milletvekili

Aziz Babuşcu – İstanbul Milletvekili

Alev Dedegil – İstanbul Milletvekili

Mehmet Uğur Gökgöz – Isparta Milletvekili

Hüseyin Şanverdi – Hatay Milletvekili

Sabahat Özgürsoy Çelik – Hatay Milletvekili

Husret Dinç – Hakkari Milletvekili

Müslüm Yüksel – Gaziantep Milletvekili

Harun Karacan – Eskişehir Milletvekili

Selami Altınok – Erzurum Milletvekili

Burhan Çakır – Erzincan Milletvekili

Zülfü Tolga Ağar – Elazığ Milletvekili

Metin Bulut – Elazığ Milletvekili

İbrahim Halil Fırat – Adıyaman Milletvekili

İlknur İnceöz – Aksaray Milletvekili

Mustafa Levent Karahocagil – Amasya Milletvekili

Ali İhsan Arslan – Ankara Milletvekili

Hacı Turan – Ankara Milletvekili

Yalçın Akdoğan – Ankara Milletvekili

Yıldırım Tuğrul Türkeş – Ankara Milletvekili

Mustafa Köse – Antalya Milletvekili

Sena Nur Çelik – Antalya Milletvekili

Adil Çelik – Balıkesir Milletvekili

Belgin Uygur – Balıkesir Milletvekili

Fettani Battal – Bayburt Milletvekili

Feyzi Berdibek – Bingöl Milletvekili

Cemal Taşar – Bitlis Milletvekili

Bayram Özçelik – Burdur Milletvekili

Efkan Ala – Bursa Milletvekili

Salim Çivitcioğlu – Çankırı Milletvekili

Ahmet Sami Ceylan – Çorum Milletvekili

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14