Erdoğdu: "Ekonominiz bu kadar kırılgan olursa gelen vurur giden vurur!"

CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı yazılı açıklama ile 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesini AKP iktidarının dış politikadaki başarısızlığının bir sonucu olduğunu belirtti.

İstanbul 25.04.2021, 10:37
Erdoğdu: "Ekonominiz bu kadar kırılgan olursa gelen vurur giden vurur!"

CHP İstanbul milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı yazılı açıklama ile 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesini AKP iktidarının dış politikadaki başarısızlığının bir sonucu olduğunu belirterek, “Ekonominizi bu kadar kırılgan hale getirir, ekonomik ve sosyal anlamda güçsüzleşirseniz gelen vurur, giden vurur” dedi.

Erdoğdu, Türkiye’nin çok uzun yıllar sürekli önüne çıkarılan bu açıklamayı engellemede başarılı olduğunu, ancak AKP’nin iktidar olduğu dönem boyunca pek çok ülkenin 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ettiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Bu gelinen durum AKP’nin dış politikasındaki başarısızlığın bir sonucudur. Bu nitelendirmeyi yapanları eleştirdiğimiz kadar, onların böyle konuşmasına ortam hazırlayan sorumlu kişilerin de hatası olduğunu kabul etmek gerek. Türkiye’nin her an her yerde bu konunun önümüze getirileceği belli. O nedenle dış politikayı bu durumu göz önüne alarak kurgulamak gerekir. Ama AKP iktidarı ‘monşerler’ diyerek tanımladığı Dışişleri Bakanlığı’nın iyi yetişmiş kadrolarını bir tarafa iterek, dış politikayı ülkenin menfaatleri doğrultusunda oluşturmak yerine, iç politika aparatı haline dönüştürdü.  Dışişlerinin yetişmiş kadroları yerine, diplomasi ile uzaktan yakından alakası olmayan Merve Kavakçı, Şaban Dişli, Egemen Bağış gibi pek çok AKP’li isim büyükelçi yapıldı.  Bu gibi kadrolarla Türkiye’nin menfaatlerini koruyamazsınız. ABD’nin aldığı bu kararın ekonomik maliyetini zaman içinde göreceğiz. Bir süre sonra bu karar ileri evrelere gidecektir, bir süre sonra tazminat davaları açılmaya başladığını görebiliriz.”

DALGALANMALARI KONTROL EDEMEZLER

Türkiye’nin bu açıklamaya verdiği tepkinin çok alçak tonda olduğunu kaydeden Erdoğdu, “Oysa bu durum, Türkiye’nin dış politikadan kaynaklanan risklerini daha belirgin hale getirecek. Ama şu anda kurlarda ve faizlerde yaşanabilecek hareketliliği kontrol edebilme imkanları kalmadı. Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını harcadıkları gibi rezevrleri de yok ettikleri için piyasadaki ani dalgalanmaları kontrol edebilmekten çok uzaklar. O nedenle gereken tepkiyi veremiyorlar. Ekonomiyi bu kadar kırılgan hale getirirseniz işte böyle gelen vurur, giden vurur” diye konuştu.

Ülkenin uzun zamandır ‘devlet aklı’ ile değil, yöneticilerin bireysel kaygıları ile yönetildiğini ifade eden Erdoğdu, “Özellikle son yıllarda uygulanan iç, dış ve ekonomik politikalara baktığınız zaman bunları devlet aklıyla izah etme imkanı yok. KÖİ projelerine bakın, Varlık Fonu’nda dönen işler, Merkez Bankası rezervlerinin eritilmesinde, BOP kapsamında yanımızdaki ülkeleri kan gölüne çeviren politikaların hangisinde kamu menfaati var? Ülke tamamen kamu menfaatleri, bireysel menfaatlere feda edilerek yönetiliyor” diye konuştu.

“Bir ülke, Merkez Bankası’ndaki rezervlerin tamamını harcayıp bir de eksiye düşer mi” diye soran Erdoğdu şöyle devam etti:

“Köşede paranız kalmamış. Üstelik bir de borçlandırmışsınız. Hangi ülkenin Merkez Bankası 2 yıl boyunca piyasaya dövizi düşüreceğiz diye elindekini harcar? 2 yıl içerisinde üst üste 4 MB başkanı görevden alındı. Burada çok ciddi bir şey olduğu, iktidarın yaşadığı sıkıntılardan anlaşılıyor.  128 milyar dolar harcıyorsunuz, memlekette ekonomik istikrar diye bir şey yok, kur yükseliyor, faiz yükseliyor. Aynı anda hem kuru hem faizi yükseltme başarısını kimse gösteremez. Yetmiyor enflasyon da artıyor. Bu nasıl istikrar?  Üstelik sadece bugünü değil, geleceğin istikrarını da yok ettiler. Bu kadar yanlış kişisel menfaatler olmadan yapılmaz. Ekonomik gerekçelerle bunların yapıldığını düşünmek akla aykırı.”

MB BAŞKANI İKTİDARI ÖVEMEZ

Açıklamasında, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun televizyondaki bir canlı yayında yaptığı açıklamalara da değinen Erdoğdu, Merkez Bankası’nın en önemli özelliğinin “özerk olması” olduğunun altını çizerek, MB Başkanı Kavcıoğlu’nun TV’de açıkça AKP iktidarının icraatlarını övdüğünü söyledi. Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi: 

“Merkez Bankası Başkanı hükümetin bir teknokratıdır ve görevi de bellidir. Merkez Bankası, devletin piyasadaki görünmez elidir. Yani devletin piyasayı kontrol altında tutma aracıdır. MB, ekonomik dinamiklerin nasıl gelişeceğini öngörerek piyasayı yönlendirmeye çalışır.  Görevi siyaset değil, enflasyon, faiz ve piyasa istikrarı konusundaki reel hedeflerdir. Vatandaş başkandan bu yönde çalışmalar bekliyor. Hükümetin pandemi konusunda çalışmaları veya dış politikadaki icraatları onun görev tanımı içinde değildir.  Merkez Bankası’nın,  iktidarın aparatı gibi çalışması riskleri çok artıracaktır. ”  

Merkez Bankası’nın Hazine ile yaptığı protokol ile “Döviz rezervlerinin anahtarını Hazine’ye devrederek kendisinin kenardan izlediği” ifadesini kullanan Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı:

“Biz bu dövizlerin kimlere satıldığını soruyoruz. Vatandaş olarak bunu sormaya hakkımız var. 128 milyar dolar konusunda kamusal sonuç, rezervlerin eksiye düşmesidir.  Belli ki, bu yapılan işten rahatsızlık duyan banka uzmanları uyarmış ve işlemler yapıldıktan sonra geriye işletilerek bir protokol yapılmış.  O dönemde bankanın dövizlerini kamu bankaları üzerinden kullanmışlar. Bunun da hukuki olmadığı bilindiği için bir protokole bağlanmış. Bankanın kendi bilançolarında gerçek gün gibi ortada. Bilançoya bakıldığında net rezervlerin Nisan 2020’de eksiye düştüğü görülüyor. O tarihte swaplar hariç Net Uluslararası Rezerv, eksi 9.2 milyar dolar olmuş. Mayıs ayında ise eksi 23.0 milyar dolara düşmüş. Ne tesadüf ki Merkez Bankası rezervlerinin eksiye düşmesi tarihi ile ‘hiçbir şey olmasa bile kesin bir şeyler oldu’ denilerek iptal edilen İBB seçimleri, daha doğru yerel seçimler aynı tarihe denk düşüyor. Bilançoya göre, Merkez Bankası’nın rezervleri Mart sonu itibariyle eksi 46 milyar dolar. İktidar mensupları rezervler konusunda söylediklerimizi yalanlama yarışına gireceklerine bankanın bilançolarına bakıp gerçeği görsünler."

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 15 36
2. Trabzonspor 15 34
3. Fenerbahçe 15 33
4. Göztepe 15 26
5. Samsunspor 15 25
6. Beşiktaş 14 24
7. Gaziantep FK 14 22
8. Kocaelispor 15 19
9. Başakşehir FK 15 17
10. Alanyaspor 14 16
11. Konyaspor 15 16
12. Çaykur Rizespor 15 15
13. Gençlerbirliği 15 14
14. Kasımpaşa 15 14
15. Antalyaspor 14 14
16. Eyüpspor 15 13
17. Kayserispor 15 13
18. Fatih Karagümrük 15 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 15 32
2. Amed SK 16 32
3. Esenler Erokspor 16 31
4. Bodrum FK 15 30
5. Iğdır FK 16 28
6. Erzurumspor FK 16 26
7. Çorum FK 15 25
8. Serik Belediyespor 16 25
9. Boluspor 16 23
10. Bandırmaspor 15 23
11. Keçiörengücü 16 21
12. Van Spor FK 16 21
13. Sivasspor 16 20
14. Sakaryaspor 16 19
15. İstanbulspor 16 18
16. Manisa FK 16 16
17. Ümraniyespor 16 15
18. Sarıyer 15 14
19. Hatayspor 15 5
20. Adana Demirspor 16 2
Takımlar O P
1. Arsenal 15 33
2. Manchester City 15 31
3. Aston Villa 15 30
4. Crystal Palace 15 26
5. Chelsea 15 25
6. Everton 15 24
7. Brighton & Hove Albion 15 23
8. Sunderland 15 23
9. Liverpool 15 23
10. Tottenham 15 22
11. Newcastle United 15 22
12. Manchester United 14 22
13. Bournemouth 15 20
14. Brentford 15 19
15. Fulham 15 17
16. Leeds United 15 15
17. Nottingham Forest 15 15
18. West Ham United 15 13
19. Burnley 15 10
20. Wolverhampton 14 2
Takımlar O P
1. Barcelona 16 40
2. Real Madrid 15 36
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 16 31
5. Espanyol 15 27
6. Real Betis 15 24
7. Athletic Bilbao 16 23
8. Getafe 15 20
9. Elche 15 19
10. Deportivo Alaves 15 18
11. Rayo Vallecano 15 17
12. Sevilla 15 17
13. Real Sociedad 15 16
14. Celta Vigo 14 16
15. Valencia 15 15
16. Mallorca 15 14
17. Osasuna 14 12
18. Girona 15 12
19. Real Oviedo 15 10
20. Levante 14 9