Nutuk'u yasaklayan müdüre 23 Nisan tavsiyesi
CHP’li vekil Mahmut Tanal, 23 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada, Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığı için yaptıkları fedakarlıkları anlatırken, Mersin’de padişah Vahdettin için Nutuk’u yasaklayan müdüre Milli Mücadele’yi, Sevr sürecini araştırmasını tavsiye etti.
CHP’li vekil Mahmut Tanal, 23 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada, Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığı için yaptıkları fedakarlıkları anlatırken, Mersin’de padişah Vahdettin için Nutuk’u yasaklayan müdüre Milli Mücadele’yi, Sevr sürecini araştırmasını tavsiye etti.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 101. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 23 Nisan’ın sıradan bir gün olmadığını belirterek, “23 Nisan 1920, egemenliğin Saray’dan, tek bir kişiden alınıp millete verildiği tarihtir. 23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vurguladığı gibi kurtuluş ve bağımsızlık davası ile ayaklanan tüm Anadolu’nun bu kutsal davayı temsil ve savunması için oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarihtir. Gücünü milletten alan Atatürk’ün öncülüğünde açılan TBMM, Milli Mücadele’nin yönetildiği, Cumhuriyet’in ilan edildiği temsil merkezidir. 23 Nisan’da Türk milletinin kaderi değişti” dedi.
ATATÜRK KADAR ÇOCUKLARI ÖNEMSEYEN LİDER YOK
Atatürk’ün 23 Nisan gününü çocuklara ‘bayram’ olarak armağan etmesinin sıradan bir hadise olmadığını kaydeden Tanal, “Dünyada Büyük Önder Atatürk kadar çocuklara önem ve değer veren bir lidere rastlamak imkansızdır. 23 Nisan’ın dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu da unutmayalım. Atatürk, kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni, büyük sevgi ve güven duyduğu çocuklara emanet etmiştir. Nitekim Atatürk, ‘Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım, gözüm arkada kalmayacak’ demiştir” ifadelerini kullandı.
NUTUK’U YASAKLAYAN MÜDÜR SEVR’İ ARAŞTIRSIN!
“Atatürk ve silah arkadaşlarının fedakarlıklarını, hangi engelleri yerle bir ederek bu güzel vatanı bize armağan ettiklerini çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor” diyen Tanal, şöyle devam etti: “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın arifesinde hepimizi üzen, öfkelendiren bir hadise yaşandı. Mersin Çamlıyayla’da İlçe Milli Eğitim Müdürü, Atatürk’ün son padişah Vahdettin’e ilişkin sözlerini gerekçe göstererek, Nutuk’un okullarda çocuklara dağıtımını yasakladı. Tepkiler üzerine görevden alınan müdüre ve müdür gibi düşünenlere Sevr Antlaşması sürecini araştırmalarını tavsiye ediyorum. İngiliz gemisine binerek kaçan padişah Vahdettin’in onayladığı Sevr Antlaşması, Atatürk tarafından çöp sepetine gönderilmemiş olsaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bahsediyor olmazdık. Bir an olsun Kurtuluş Savaşı sürecinde Atatürk’ün değil de Vahdettin ve etrafındakilerin hedefine ulaştığını düşünelim. Sevr uygulandığında İç Anadolu’ya sıkışmış, esir alınmış bir millet olacaktık. Korkaklığı cesarete tercih eden Vahdettin yüzünden İstanbul, Trakya ve Boğazlar emperyalist devletlerin kontrolüne geçecekti. İzmir ve Ege, Yunanistan’a teslim edilecekti. Ege bir Yunan denizi olacaktı. Kendi topraklarımızda Ermenistan devleti kurulacaktı. Askeri gücümüz olmayacaktı. Kendi bütçemize yabancılar karar verecekti. Devlet izinsiz çivi bile çakamaz duruma gelecekti. Anadolu’da üretim diye bir şey olmayacaktı. Azınlıkların kuracağı bütün yapılar, devlet otoritesinin dışında olacaktı. Ancak Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Serv’e engel oldu. Nutuk’ta hakikatler, gerçekler, ihanetler, gafillikler, dost ve düşmanlar anlatılıyor. Nutuk’tan rahatsız olmak, Sevr’cilerle, ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyenlerle aynı safta yer almaktır, Milli Mücadele’yi hazmetmemektir. Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bu topraklarda onurlu ve başımız dik şekilde rahatça dolaşabiliyoruz. Eğer malum müdür, engel olmaya çalıştığı Nutuk’u anlayarak okuyabilirse, Milli Mücadele’yi doğru kaynaklardan araştırabilirse, padişah Vahdettin’in tüm derdinin kendi koltuğu, Atatürk’ün derdinin ise Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığı olduğunu anlayacaktır.”
ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
CHP’li vekil Mahmut Tanal, 23 Nisan dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm aziz şehit ve gazileri minnetle ve saygıyla andığını söyledi. Tanal, “Büyük Önder Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağız. Emanetlerini sonsuza dek yaşatacağız. Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır” diye konuştu.
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
19 | 36 |
5. Beşiktaş |
19 | 33 |
6. Samsunspor |
20 | 30 |
7. Başakşehir FK |
19 | 29 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
19 | 22 |
11. Antalyaspor |
20 | 20 |
12. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
13. Çaykur Rizespor |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
19 | 19 |
15. Kasımpaşa |
20 | 16 |
16. Eyüpspor |
19 | 15 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
19 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Amed SK |
22 | 43 |
2. Erzurumspor FK |
22 | 42 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Pendikspor |
22 | 38 |
5. Çorum FK |
22 | 38 |
6. Bodrum FK |
22 | 36 |
7. Keçiörengücü |
22 | 33 |
8. Bandırmaspor |
22 | 33 |
9. Iğdır FK |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. İstanbulspor |
23 | 31 |
13. Manisa FK |
22 | 30 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
22 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
22 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
23 | 50 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Manchester United |
23 | 38 |
5. Chelsea |
23 | 37 |
6. Liverpool |
23 | 36 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Brentford |
23 | 33 |
9. Newcastle United |
23 | 33 |
10. Everton |
23 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Brighton & Hove Albion |
23 | 30 |
13. Bournemouth |
23 | 30 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
23 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
23 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
23 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
21 | 52 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
21 | 44 |
4. Villarreal |
20 | 41 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
21 | 25 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
21 | 25 |
12. Elche |
21 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
20 | 17 |
20. Real Oviedo |
21 | 13 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Samsunspor
Başakşehir FK
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Konyaspor
Kasımpaşa
Eyüpspor
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Amed SK
Erzurumspor FK
Esenler Erokspor
Pendikspor
Çorum FK
Bodrum FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Iğdır FK
Boluspor
Van Spor FK
İstanbulspor
Manisa FK
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Fulham
Brentford
Newcastle United
Everton
Sunderland
Brighton & Hove Albion
Bournemouth
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo