“İklim krizi, sadece o kutup ayısının sorunu değil”
Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu insanlığın ortak sorunu” dedi.
Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu sorun, o ikonik fotoğrafta, bir kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil sadece. Bu insanlığın, hepimizin ortak sorunu” dedi.
İklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği” Araştırma Komisyonu kuruldu.
Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan TBMM Genel Kurulu’nda konuştu, “İklim krizini bir avuç insanın kaygısı olarak görmeyin. Bu sorun, sadece o ikonik fotoğrafta bir kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil. Bu insanlığın, hepimizin ortak sorunu” dedi.
İbrahim Kalın’a: ‘Uluslararası dayanışmanın içinde değiliz ki!’
Çevre ile ilgili çalışmalar yürüten 37 tane sivil toplum örgütünün TBMM’ye verilmek üzere başlattığı imza kampanyasını anlatarak “37 tane kıymetli sivil toplum örgütü ‘Paris’i onayla’ diyor. Ben de bir milletvekili olarak imzaladım” diyen CHP’li Bakan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı eleştirdi: “ABD Paris Anlaşması’ndan çekilmişti ancak yeni yönetimle beraber, anlaşmaya tekrar taraf olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesinde, ‘Türkiye’nin ABD’nin Paris Anlaşması’na geri dönüş kararını memnuniyetle karşıladığını, iklim kriziyle ilgili mücadelede uluslararası dayanışmanın elzem olduğunu’ belirtmiş. İyi de sayın Kalın, Türkiye beş yıldır imzaladığı Paris Anlaşması’nı Meclis’e getirmiyor. O ‘elzem’ dediğiniz noktada sözleşmeyi imzalamayan Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen’le dayanışma göstermişiz; uluslararası dayanışmanın içinde değiliz ki.”
CHP’li Bakan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
‘Yarın sınır kapısında gittiğinizde karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz’
“Çevre, rant ve yağma ekonomisinin baskısı altında. Oysa Türkiye, yeşil ekonomiye yönelse, yenilenebilir enerjiye yönelse avantajlı duruma geçecek. Dünya Paris Anlaşması’na taraf olmayan ülkelere yaptırım uygulamayı düşünüyor. Yani yarın sınır kapısına gittiğinizde karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürecin dışında kalmak, sadece iklim kriziyle müzakere süreçlerinin dışında kalmak değil, aynı zamanda bizim onaylamama gerekçesi olarak söylediğimiz finansal hedeflerimizin de dışına düşmek demek. Eğer Paris Anlaşması’nı onaylamazsak bunun iki ayrı sonucu olacak. Birincisi -bana göre en önemlisi- dünyanın yok oluşuna ülke olarak katkıda bulunacağız. İkincisi, dünya ‘yeşil ekonomi’ denilen bir sürece giriyor. Avrupa Birliği ‘Green Deal’ yani ‘Yeşil Mutabakat’ diyor buna. Siz Türkiye olarak bunun dışında kalıyorsunuz. Türkiye’de ticaret yapan, ihracat yapan firmalarımız rekabette geriye düşecek bir konuma geliyor.”
‘Bunlar küresel yıkımın göstergeleri’
“Dünyanın yok oluşunu anlatan bir Hollywood senaryosu, bir felaket filmi izlemiyoruz. Yaşadığımız her şey gerçek; büyük hortumlar, seller, tayfunlar, kasırgalar, ani yağışlar, bir yılda yağacak yağmurun birkaç saat içinde yağması, çölleşen tarım arazileri, eriyen buzullar, ocak ayında tomurcuklanan meyve ağaçları… Bunların hepsi gerçek. Ve bunlar aslında küresel iklim krizinin de değil, küresel yıkımının göstergeleri.”
‘Yakında savaş mültecilerini değil, iklim mültecilerini göreceğiz’
“İnsanoğlu bir virüs gibi yayılıyor dünyaya ve yayıldığı her yerde kendisinin dışındaki canlı-cansız yaşamı yok ediyor. Eğer canlı-cansız doğaya saygı göstermezsek ve kendimizi ekosistemin bir parçası olarak görmezsek yeni pandemiler yaşayacağız. Suyun azalması ve kuraklık, beraberinde su ve kuraklık krizi getirecek. Gıda, su yokluğu ve suların yükselmesi sebebiyle başta ülkemiz olmak üzere ciddi bir göç dalgası başlayacak. O dramatik göç görüntülerini tekrar göreceğiz. Daha önce savaş mültecilerini görüyorduk, şimdi iklim mültecilerini göreceğiz. Varsılların yarattığı, kapitalizmin yarattığı sorundan yine en çok yoksullar etkilenecek. Hem de bu işin hiç sorumlusu olmadıkları, zerre kadar günahları olmadığı hâlde.”
‘Orman arazisine kurulu sarayda, iklim krizi ile mücadele edemezsiniz’
“Bu komisyonun kurulması doğru bir adım ancak yeterli değil. Bir taraftan bu komisyonu kurup diğer taraftan eskiden orman arazisi olan külliyede iklim kriziyle mücadele toplantısı yapamazsınız. Bir taraftan doğaya düşman ‘Kanal İstanbul’u inadına yapacağız’ deyip diğer taraftan iklim kriziyle mücadele edemezsiniz. Bir taraftan kömüre dayalı termik santraller planlayıp diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. Bir taraftan havaalanı, yol, köprü için milyonlarca ağaç kesip diğer taraftan ‘iklim kriziyle mücadele’ diyemezsiniz. İklim krizi, su krizidir, toprak krizidir, hava krizidir, gıda krizidir. İnsanlığın gerçek beka sorunu; iklim krizidir.”
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
19 | 36 |
5. Beşiktaş |
19 | 33 |
6. Başakşehir FK |
20 | 30 |
7. Samsunspor |
20 | 30 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Çaykur Rizespor |
20 | 20 |
12. Antalyaspor |
20 | 20 |
13. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
19 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
19 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
2. Amed SK |
22 | 43 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Çorum FK |
23 | 41 |
5. Pendikspor |
22 | 38 |
6. Bodrum FK |
22 | 36 |
7. Iğdır FK |
23 | 34 |
8. Keçiörengücü |
23 | 33 |
9. Bandırmaspor |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
22 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
23 | 50 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Manchester United |
23 | 38 |
5. Chelsea |
23 | 37 |
6. Liverpool |
23 | 36 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Brentford |
23 | 33 |
9. Newcastle United |
23 | 33 |
10. Everton |
23 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Brighton & Hove Albion |
23 | 30 |
13. Bournemouth |
23 | 30 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
23 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
23 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
23 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
21 | 52 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
21 | 44 |
4. Villarreal |
20 | 41 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
21 | 25 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
22 | 25 |
12. Elche |
21 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
20 | 17 |
20. Real Oviedo |
22 | 16 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Başakşehir FK
Samsunspor
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Erzurumspor FK
Amed SK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Pendikspor
Bodrum FK
Iğdır FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Boluspor
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Fulham
Brentford
Newcastle United
Everton
Sunderland
Brighton & Hove Albion
Bournemouth
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo