Tunç Soyer: "İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak” dedi.

İzmir 09.03.2022, 13:21
Tunç Soyer: "İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair iyi uygulama örneklerini ödüllendirdiği İzmir Yıldızı sahiplerini buldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği İzmir Yıldızı Ödül Töreni büyük ilgi gördü. Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılıkla mücadele kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik iyi uygulama örneklerine verilen ödüller, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki törenle sahiplerini buldu.

"KADINA ŞİDDET POLİTİKTİR"

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair projelerin bir yerel yönetim tarafından ilk kez ödüllendirildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Doğada eşitsizlik yoktur. Eşitlik, su gibi, aş gibi, nefes gibi… Bir yaşam hakkıdır. Eşitlik hakkı, herkese aittir. Kadınlar da eşit doğar. Yazık ki, çoğu eşit yaşayamaz. Çünkü bu hakları gasp edilir. Kendi gücünü büyütmek adına, şiddet dahil her türlü yolu mubah gören erkekler tarafından gasp edilir. Dolayısıyla kadınların eşitlik talebi meşrudur. Evrenseldir ve ortaktır. Kadınların eşitlik talebinin üzerine titremek ise bir belediye başkanı olarak benim asli görevimdir. Bu gece burada buluşmamızın temel nedeni işte bu. Erkek şiddetine dur diyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele etmek. Kadına yönelik her türlü şiddete son vermek. İzmir Yıldızı ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda veriliyor. Bu ödül, özünde kadının sözü olan ruhu olan İzmir’e çok yakıştı ve bu akşam ilk sahiplerini buluyor. İzmir Yıldızı, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışan herkese duyduğumuz minnetin bir eseridir.  Şunu bir kere daha açıkça söylemek isterim. Kadına karşı şiddet politiktir, siyasidir. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması, bunun en açık ispatıdır. Fakat göreceksiniz… İzmir Yıldızı’nın ruhu çoğaldıkça İstanbul Sözleşmesi yeniden ışıldayacak.” 

“YOK ÖYLE YAĞMA"

İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapan Soyer şöyle devam etti:

“Onun yeniden bir parçası olacağız. Parçası olmakla kalmayacağız, dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biri haline geleceğiz. Yılgınlığa, karamsarlığa asla yer vermeyeceğiz. Bunun için vakit kaybetmeden kadına yönelik şiddettin tam adını koymak zorundayız. Yaşanan dehşetin aslında bir erkek şiddeti olduğunu her yerde söylemeli, zalimin mazlumların arasına gizlenmesine izin vermemeliyiz. Kendi koltuğundan başka derdi olmayanlara sorarsanız… Kadınlar dizini kırıp evinde oturacak, erkekler ise dünyaya talimatlar buyuracak. Yok öyle yağma! Buna asla izin vermeyeceğiz. Bu dünyaya beraber geldik, beraber yürüyoruz. Öyleyse karar mekanizmalarında da eşit olacağız. Hemen, şimdi. Hiçbir bahane üretmeden. Hiç beklemeden. Eğer kadınlar eşit olabilselerdi bugün dünyayı sarsan bu savaş olmazdı. Analar ve kadınların gözünden bakılan dünyada savaşa yer yoktur.” 

“YÖNETİCİ TABLOSUNUN YÜZDE 50'Sİ KADIN"

“Kadınların düşüncelerinden mahrum bir toplumda yaşamak zorunda bırakılan herkes yarımdır. O insanların işleri yarımdır. Hedefleri yarımdır. Hayalleri yarımdır. Duyguları yarımdır. Vicdanı yarımdır. Soruları yarımdır. Cevapları da yarımdır. Böyle bir toplumdaki herkesin geleceği yarımdır. Hiç kimseye yarım bir gelecek bırakmak istemiyorum. Yarım bir İzmir değil, eşit bir İzmir için çalışmaya canla başla devam edeceğiz. Bu nedenle her daim bu şehrin kadınlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğim. Emin olun 3’üncü yılın sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetici tablosunun yüzde 50’sini bugün kadınlar oluşturuyor. Kadınların emeği önünde saygıyla eğiliyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, eşitliğimizin nişanı olsun. İzmir Yıldızı ödülüne layık görülen tüm kişi, kurum ve kuruluşları yürekten tebrik ediyor, hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” 

6 KATEGORİDE ÖDÜL VERİLDİ

Bu yıl ilki düzenlenen İzmir Yıldızı ödülleri için 46 proje yarıştı. İzmir Yıldızları Ödül Töreni’nde 6 kategoride ödüller sahiplerine verildi. Tüzel Kişiler kategorisinde MV Holding (Müdahale/İnvervention Sergisi Dil Çöpü Projesi), STK'lar, Meslek Odaları, Gönüllü Kuruluşlar kategorisinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti (Nar Güç Birliği Projesi), İlçe Belediyeleri kategorisinde Rize Fındıklı Belediyesi (Meci Emek Evi Projesi),  Uluslararası Belediyeler kategorisinde Lefkoşa Türk Belediyesi (Şiddete Karşı Yan Yana Projesi), Büyükşehir Belediyeleri kategorisinde “Güçlü Kadınlar Güçlü Toplumlar” anlayışıyla faaliyetler yürüten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Başkanlık Özel Ödülü kategorisinde Bahçeşehir Koleji Felsefe Öğretmeni Dr. Yeliz Öztürk Lider ödüle layık görüldü.

“CANA DOKUNUR PROJE İSTEDİK"

Gönüllü Kuruluşlar kategorisinde ödül alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanı Dilek Gappi, “Bir kadın bir kadının koluna girdiği zaman dünya değişir. Yanı başımızda savaş sürüyor. Erkeklerin satranç tahtasında en çok acıyı kadınlar ve çocuklar çekiyor. Biz tırnağa dişe değil cana dokunur bir proje istedik. Şiddet gören bireyler yalnız değildir. Biz güçlünün haklı olduğu değil haklının güçlü olduğu bir ülke özlemi içinde kaybettiğimiz tüm canlarımız adına bu ödülü alıyoruz” dedi.  

“İZMİR'DEN IŞIK TUTUYORSUNUZ"

İlçe Belediyeleri kategorisinde ödüle layık görülen Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, “Buradaki varlığım kadınların sayesindedir. Kadın, yaşam ve özgürlüktür. Kadın varsa yaşam vardır. Göreve gelir gelmez ilk iş kadın meclislerini, halk meclislerini kurduk. Kooperatiflerimiz var. Halkın Bakkalı’nı İzmir’den esinlenerek kurduk. Işık tutuyorsunuz” diye konuştu.

“KADINLARI ŞİDDETTEN KURTARACAĞIZ"

Büyükşehir Belediyeleri kategorisinde ödül kazanan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise şöyle konuştu:

“Hem ülkemiz hem dünya sıkıntılı günler yaşıyor. Rusya-Ukrayna savaşında da yine ölenler arasında çoğunlukta olanlar kadınlar, çocuklarını kucağında kaçırıp kurtarmak isteyen yine anneler, kadınlar. Aslında kadın ve erkek ayrımı kadar saçma bir şey yok. Bir elmanın yarısı kadınlar yarısı da erkeklerdir. Bu kadar basit. Ne yaparsak yapalım onları bugüne kadar şiddetten kurtaramadık ama kurtaracağız.” 

BAŞKANLIK ÖZEL ÖDÜLÜ

Uluslararası Belediyeler kategorisinde ödüle layık görülen Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Başkanı Mehmet Harmancı da video aracılığıyla salondaki kalabalığa seslendi. Lefkoşa Türk Belediyesi adına ödülü KKTC İzmir Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Almıla Tunç aldı. Başkanlık Özel Ödülü’nü kazanan Bahçeşehir Koleji Felsefe Öğretmeni Dr. Yeliz Öztürk Lider’in rahatsız olması nedeniyle ödülünü okul müdürü Aylin Gil ve öğrenciler Selin Arıcı, Zeynep Ünalır, Nazlı Öztürk, Duru Naz Macartay ve Ece Sandıkçı Başkan Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’den aldı.

GECE KONSERLE SON BULDU

Ödül töreninin ardından sunuculuğunu Çiğdem Tunç ve Salih Güney’in yaptığı Elvedasız Şarkılar konseriyle Zeynep Türkeş, Ahmet Selçuk İlkan, Bora Gencer, Fatih Erkoç, Gökhan Güney, İlham Gencer, Keremcem, Tayfun, Yeşim Salkım, Yonca Evcimik ve Zeynep Dizdar İzmirliler ile buluştu.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Trabzonspor 16 35
3. Fenerbahçe 15 33
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Başakşehir FK 16 20
9. Kocaelispor 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 15 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 16 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Pendikspor 17 33
3. Esenler Erokspor 17 32
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sivasspor 17 21
13. Van Spor FK 17 21
14. İstanbulspor 17 21
15. Manisa FK 17 19
16. Sakaryaspor 16 19
17. Ümraniyespor 17 18
18. Sarıyer 17 17
19. Hatayspor 16 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Liverpool 16 26
7. Sunderland 16 26
8. Manchester United 15 25
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Fulham 16 20
14. Brentford 16 20
15. Bournemouth 15 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 15 24
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 15 17
14. Mallorca 16 17
15. Real Sociedad 16 16
16. Osasuna 16 15
17. Valencia 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9