İklim Komisyonunun CHP’li üyeleri sel bölgesinde

İklim Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sel felaketinin olduğu Kastamonu’ya gitti.

Kastamonu 14.08.2021, 10:15
İklim Komisyonunun CHP’li üyeleri sel bölgesinde

İklim Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sel felaketinin olduğu Kastamonu’ya gitti.

TBMM İklim Araştırma Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan; geçtiğimiz gün komisyonun CHP’li üyeleri adına dilekçe verdi ve komisyonu göreve çağırarak sel bölgesine gitme talebinde bulundu. İklim Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu hala yanıt vermedi.

İklim Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sel bölgesine gitti. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulunan komisyon üyeleri, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve CHP Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile birlikte basın açıklaması yaptı.

‘Tüm komisyon üyeleri burada olmalıydı!’

Komisyon Sözcüsü Murat Bakan: “İklim ile ilgili bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun maksadı ne? Eğer bir problem yoksa komisyon kurulmamalıydı. Eğer bir problem varsa işte problemin sonucu bu. Burada olmalı o komisyon. Sadece Cumhuriyet Halk Partililer üyesi değil o komisyonun. AK Partili üyeleri var, diğer partilerden var. Tüm komisyon üyeleri burada olmalıydı. Burada biz vatandaşımızın yanında olmalıyız, derdine derman olmalıyız, dayanışma içinde olmalıyız ve anlatmak durumundayız. Komisyonu yangın felaketinde olduğu gibi sel için de göreve davet ettik. Bundan daha önemli görev yok. Komisyonun öncelikli görevi bu bölgelere gelmek. Ancak komisyon başkanı bu taleplerimize yanıt vermedi. Biz komisyonun CHP’li üyeleri olarak geldik, buradayız. Bozkurt dere yatağına kurulmuş bir kent... Dere yatağından metrelerce yukarıda 6-7 metre yukarıdaki bir çarşının içinde sular 3 metre yükselmiş, içi kum dolmuş. O kumların içinde yurttaşlarımız var mı onu da bilemiyoruz. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor, 100’ün üzerinde insanın kayıp olduğu söyleniyor. 6 yıldır ‘iklim krizi’ diye bağırıyoruz. Dünya bir felakete gidiyor, gezegen bir felakete gidiyor diyoruz. Orman yangınları… Ani yağışlar… Bir yılda yağması beklenen yağış bir günde yağıyor. Elbette iklim krizinin çok büyük etkisi var. Ama 20 yıldır bu ülkeyi sürdürülebilir bir yönetimle değil, ranta dayalı bir ekonomiyle götüren iktidarın da büyük yanlışları var. Bu bölgedeki herkesin ortak fikri; buradaki HES’in kapaklarının açılması selin etkisini yüzde 20 arttırdığı yönünde. Kentin dere yatağına inşa edilmesi, iklim krizine ilişkin önlem alınmaması, dere yataklarının temizlenmemesi, oluşan erozyondan kaynaklı facia, HES’in kapaklarının açılması… Her şey bu felaketi doğurdu. Çok üzgünüz. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için buradayız. Geldiğimizden beri devletin kurumlarını görüyoruz, yerel yönetimleri görüyoruz. Tüm kamu görevlilerine, gönüllülere teşekkür ediyoruz. Ancak bu işi yönetemeyen Bakanlara teşekkür etmiyoruz. Yangındaki koordinasyonsuzluk, beceriksizlik burada da var.”

‘Deprem yıkar biz yaparız, orman yanar biz dikeriz, sel götürür biz tekrar yaparız zihniyeti değişmeli’

Komisyon Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu: “Burada gördüğümüz manzaranın eşi benzeri yok. Korkunç bir manzarayla karşı karşıyayız. Üzülerek söylüyorum; bu tip manzaralarla daha çok karşı karşıya kalacağız. Bilim insanlarının söylediği şu; öyle bir zamandan geçiyoruz ki iklim değişikliği bir kriz halini almış durumda. Yüz yıla bir yaşanan felaketleri artık her yıl yaşamaya başladık. Yılda birden fazla yaşamaya başladık. Geçen hafta da yangın bölgesindeydik. Son bir hafta içinde yanan ormanın hektar olarak büyüklüğü, son on yılda yanan ormanın iki katından daha fazla. Şu anda burada da son bir yılda yağması gereken yağış sadece bir saat içerisinde yağmış durumda. Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Bir tarafta orman yangınları bir tarafta sel felaketleri… Komisyon çalışmalarında yapılması gerekenleri sıklıkla dile getirdik. İklim krizi içindeyiz, çok ciddi bir tehditle karşı karşıyayız. Ancak hep ‘adaptasyon’ ile uğraşıyoruz. Böyle felaketler karşısında adaptasyonun da çok zor olacağı konusunda bir kanaat oluşmaya başladı. Bir taraftan karbon emisyonunu azaltmamız lazım diyoruz, diğer taraftan termik santraller açmaya çalışıyoruz, doğanın dengesini bozan HES’ler açmaya çalışıyoruz. Şu zihniyetin ortadan kalkması lazım; deprem yıkar biz yaparız, orman yanar biz dikeriz, sel götürür biz tekrar yaparız. Depremin yıkmamasını sağlamak lazım, yangının ortaya çıkmamasını, çıktığında da en kısa zamanda söndürülmesini sağlamak lazım, dere yataklarına ev yapmamak lazım. Bu zihniyet değişikliğini oluşturmamız gerekiyor.”

‘Su kendi yatağını insanoğlundan, insanoğlunun canı pahasına, geri aldı’

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı: “İklim bir kriz halinde ama Türkiye bir yıkım halinde. İklim krizinin sonucu Türkiye’de yıkım ve felaket getiriyor. Bu konuda bilim insanlarının, çevre örgütlerinin ve siyasetçilerin yaptıkları çağrılara acilen kulak verilmesi gerekiyor. Ve bu yaşanılanlardan doğru sonuçlar çıkarılması gerekiyor. Türkiye hızlı kentleşmenin, hızlı betonlaşmanın; tarım arazilerinin, orman arazilerinin ve meraların hızla yapılaşmaya açılmasının bedelini ödüyor. Gördüğünüz derenin yatağı çok genişti. Daraltıldı, daraltıldı, daraltıldı. Belirli bir yere hapsedildi ama su sonuçta kendi yatağını insanoğlundan geri aldı. İnsanoğlunun canı pahasına geri aldı. Bunların yaşanmasına gerek yoktu. Sel bu evleri parça parça gözümüzün önünden götürdü. Tüm yetkilileri daha duyarlı ve sorumlu olmaya çağırıyorum. Böyle zamanlarda Türkiye’de en önemli sorun siyasi iradenin yokluğudur. Siyasi iradenin bir an önce tesis edilmesi lazım bu felaketlerin önüne geçilmesi için.”

‘Dere yataklarında yapılaşmadan uzak durun diye uyarılmasına rağmen…’

Komisyon üyesi milletvekillerine teşekkür eden CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, “Çok kereler dere yataklarında yapılaşmadan uzak durun diye uyarılmış olunmasına rağmen bu gördüğünüz binalar dere yataklarına inşa edildi. İklim kriziyle ilgili devleti daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Türkiye’nin başı sağ olsun” dedi.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 19 46
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 19 36
5.  Beşiktaş 19 33
6.  Başakşehir FK 20 30
7.  Samsunspor 20 30
8.  Gaziantep FK 19 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Çaykur Rizespor 20 20
12.  Antalyaspor 20 20
13.  Gençlerbirliği 19 19
14.  Konyaspor 19 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 19 15
18.  Fatih Karagümrük 19 9
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 23 45
2.  Amed SK 22 43
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Çorum FK 23 41
5.  Pendikspor 22 38
6.  Bodrum FK 22 36
7.  Iğdır FK 23 34
8.  Keçiörengücü 23 33
9.  Bandırmaspor 22 33
10.  Boluspor 22 32
11.  Van Spor FK 22 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 22 29
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 22 26
18.  Sakaryaspor 22 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 22 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 23 50
2.  Manchester City 23 46
3.  Aston Villa 23 46
4.  Manchester United 23 38
5.  Chelsea 23 37
6.  Liverpool 23 36
7.  Fulham 23 34
8.  Brentford 23 33
9.  Newcastle United 23 33
10.  Everton 23 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Brighton & Hove Albion 23 30
13.  Bournemouth 23 30
14.  Tottenham 23 28
15.  Crystal Palace 23 28
16.  Leeds United 23 26
17.  Nottingham Forest 23 25
18.  West Ham United 23 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 23 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 21 52
2.  Real Madrid 21 51
3.  Atletico Madrid 21 44
4.  Villarreal 20 41
5.  Espanyol 22 34
6.  Real Betis 21 32
7.  Celta Vigo 21 32
8.  Real Sociedad 21 27
9.  Osasuna 21 25
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Girona 22 25
12.  Elche 21 24
13.  Sevilla 21 24
14.  Athletic Bilbao 21 24
15.  Valencia 21 23
16.  Rayo Vallecano 21 22
17.  Getafe 21 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 20 17
20.  Real Oviedo 22 16