İyi Partili Ataş'tan iktidara "U dönüşü" tepkisi

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Kayseri 18.02.2022, 13:35
İyi Partili Ataş'tan iktidara "U dönüşü" tepkisi

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dış politikada yaşanan gelişmeleri değerlendiren ve İsrail ile yaşanan Mavi Marmara tartışmasından Suriye'ye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ile ortaya çıkan tutarsız dış politika ilişkilerine, Rahip Brunson ve Deniz Yücel krizine kadar iktidarın dış politika tutarsızlıklarını gözler önüne seren Ataş, yıllardır millî, tutarlı ve istikrarlı bir politika izlenmediğini dile getirdi. Suriye politikasına da dikkat çeken Ataş, AKP’nin politikalarındaki U dönüşlerinin ve tutarsızlıklarının faturasının ülkeye ve millete ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi. Ataş, “AKP’nin gerçeklerden kopuk ‘yeni Osmanlıcılık’ hayallerinin ve bu U dönüşlerinin bedelini milletimiz çok ağır ödemiştir. AKP’nin Suriye politikası yüzünden 5 milyondan fazla Suriyeli ülkemize getirilmiş, milletimizin 84 milyar dolar parası Suriyelilere harcanmış ve sınırımıza birçok terör örgütü yuvalanmıştır” şeklinde konuştu.

Konuşmasına, Türk tarihinin en önemli yazılı eserlerinden olan Göktürk Kitabeleri’ni hatırlatarak başlayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Göktürk Kitabeleri’ni sonunda Bilge Kağan ‘Türk Oğuz Beyleri, milletim; işitin, üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir? Ey Türk, titre ve kendine dön.’ diye buyurmuştur. Ancak, AKP iktidarında başta dış politika olmak üzere Türk töresi bozulmuş, özellikle dış politikada temayüller hiçe sayılmıştır” dedi.

AKP'NİN YÜRÜTTÜĞÜ DIŞ POLİTİKA TAMAMEN HAYAL KIRIKLIĞIDIR

“AKP'nin yürüttüğü dış politika tamamen hayal kırıklığıdır” diyen Ataş, “Türk tarihinin en kötü diplomasisini yürüten AKP, ülkemizi bütün komşularıyla sorunlu hâle getirmiş, sürekli U dönüşleri olan, istikrarsız ve kişisel dostluklara dayalı politikasının bedelini vatandaşa yükleyen bir dış politika izlemiştir. Gelinen noktada sözde soykırım açıklamasına tepki dahi veremediğimiz ABD, Türkiye'yi F35 projesinden çıkardı. ‘Onun yerine F16 verecekler’ dediniz, o da yalan çıktı, ödediğimiz milyarlarca dolar bile boşa gitti. Libya'da sesimiz kesildi, Azerbaycan meselesinde masaya alınmadık, Doğu Akdeniz'de geri adımlar attık, Ukrayna-Rusya savaşı kapıda, Türkiye'nin arabuluculuğuna kimse güvenmiyor, kabul etmiyor, Rabia’lı günler geride kaldı, Mısır'la diplomatik ilişkilere başladık” şeklinde konuştu.

AKP İKTİDARININ DIŞ POLİTİKADAKİ U DÖNÜŞLERİ İLK DEĞİL

Mısır’daki U dönüşü gibi, AKP iktidarının dış politikadaki U dönüşlerinin ilk olmadığını kaydeden Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Daha önce Suriye’de de aynısını yaşadık. Erdoğan ve Esad, aileleriyle birlikte tatil yaparken, Bakanlar Kurulunu birlikte toplarken “kardeşim Esad” birden “katil Esad”a dönüştü. AKP’nin gerçeklerden kopuk “yeni Osmanlıcılık” hayallerinin ve bu U dönüşlerinin bedelini milletimiz çok ağır ödemiştir. AKP’nin Suriye politikası yüzünden 5 milyondan fazla Suriyeli ülkemize getirilmiş, milletimizin 84 milyar dolar parası Suriyelilere harcanmış ve sınırımıza birçok terör örgütü yuvalanmıştır. Suriye’deki yangına körükle giden iktidar, bugün, Suriyelilerin ülkemizde yarattığı ekonomik ve sosyal sıkıntıların baş sorumlularıdır. Bahsettiğim gibi, AKP’nin dış politikadaki tutarsızlıkları ilk değildir. Mavi Marmara fiyaskosu daha dün gibi aklımızdadır. İktidar ve yandaşlarının inadı ve İsrail’in hukuk tanımayan pervasızlığı nedeniyle 10 Türk vatandaşı uluslararası sularda katledilmiştir. AKP iktidarı göz göre göre gelen facia sonrası 3 şart koşmuştur. AKP’nin şartlarına göre, İsrail özür dileyecekti, dilemedi; ölenlerin yakınlarına tazminat verilecekti, verilmedi, anlaşmaya göre sadece lütuf ödemesi yapıldı; Gazze’ye yönelik abluka kalkacaktı, abluka daha da ağırlaştı. Ancak zamanla AKP ile İsrail’in ilişkileri normale döndü, İsrail’le ekonomik ilişkiler daha da arttı, Filistin’i bombalayan jetlerin yakıtları bile Türkiye üzerinden gitti. Seçim meydanlarında “one minute” naraları atan Erdoğan, daha sonra Mavi Marmara gemisini organize eden İHH’yi hedef göstererek “Gazze’ye giderken bana mı sordunuz?” dedi. İsrail Kudüs’ü vururken meydanlarda göstermelik kınamanın arkasında Türkiye’nin İsrail’le olan ekonomik ve askerî anlaşmaları bugün aynen devam ediyor. Diğer taraftan Sayın Cumhurbaşkanı defalarca Gazze’yi ziyaret edeceğini söylemişti, aradan dokuz yıl geçti, Sayın Cumhurbaşkanı Gazze’yi ziyaret edemedi ama biz İsrail’i sürekli ülkemize davet ediyoruz. Şimdi, İsrail Devlet Başkanının ülkemizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Sormadan edemiyoruz: Ne değişti, “one minute”ye ne oldu? Tarih 24 Kasım 2015 sınırlarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus uçağı Türk F-16’ları tarafından düşürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün sonra CNN’e verdiği mülakatta Rus uçaklarının düşürülmesiyle ilgili olarak Rusya’dan özür dilemeyeceğini söyledi. Erdoğan “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa bu biz değiliz, hava sahamızı ihlal edenler özür dilemeli.” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Sırtımızdan bıçaklandık, çok ciddi sonuçları olacak.” dedi, özür ve tazminat istedi. Bunun üzerine Erdoğan “Özür dilemeyeceğiz, yine olsa yine yaparız.” karşılığını verdi ve tarih 27 Haziran 2016, Erdoğan, düşürülen uçak için özür diledi. Sonuç olarak AKP yine dış politikada sert bir U dönüşü yaptı.

RAHİP BRUNSON VE DENİZ YÜCEL HATIRLATMASI: BU FAKİR GÖREVDE OLDUĞU SÜRECE BU TERÖRİSTİ KİMSE ALAMAZ’ DENMİŞTİ, AMA…

Alman bir gazetenin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel ve Rahip Brunson ile ilgili de yaşanan süreci de hatırlatan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  “Deniz Yücel, 27 Şubat 2017’de tutuklandı; terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrikle suçlandı. Yücel’in Almanya’ya iadesi hakkındaki bir soruya Erdoğan ‘Hiçbir suretle olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla, elimizde görüntüler, her şey var, bu tam bir ajan, terörist’ ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı Merkel, Yücel’in tahliyesini istedi, Merkel açıklamalarından birkaç gün sonra yurt dışı yasağı bile konmadan tahliye edildi. Tarih 16 Şubat 2018, Deniz Yücel özel bir uçakla Almanya’ya gitti. Hemen aklımıza çok benzer bir AKP vakası daha geliyor, Rahip Brunson. Rahip Brunson ajanlıkla suçlanıyordu. Erdoğan ‘Bu fakir görevde olduğu sürece bu teröristi kimse alamaz’ dedi. Ne tesadüftür ki ABD Başkanı Trump’ın bir tweeti sonrası Rahip Brunson’a ev hapsi kararı çıktı. Yetmedi, 26 Temmuz 2018’de ABD Başkan Yardımcısı çok sert bir açıklama yaptı: ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Hükûmeti, size bir mesajım var. ABD Başkanı adına konuşuyorum, Brunson’u derhâl serbest bırakın yoksa sonuçlarına katlanmaya hazır olun’ dedi, dolar bir anda 7,28’e fırladı. Trump, 17 Ağustos’ta ‘Bu iş henüz bitmedi, insanlarımızı alıkoyamazlar’ ifadesini kullandı. Tarih 12 Ekim 2018, Rahip Brunson tahliye edildi, oysa o fakir hâlâ o görevdeydi” diye konuştu.

İKTİDAR DÜN ‘15 TEMMUZUN FİNANSÖRÜ’ DEYİP, HAVUZ MEDYASINA ‘ŞEREFSİZLER’ DİYE MANŞET ATTIRDIĞI BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ’YLE BUGÜN MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMALAR YAPIYOR

AKP’nin dış politikadaki hatalarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, “Yine kralları öldüğünde ulusal yas ilan ettiğiniz, krallarına devlet şeref madalyası verdiğiniz Suudi Arabistan. Önce Osmanlı eseri Ecyad Kalesi’ni yıktı, Türk mallarına ambargo koydu, sonra da Yunanistan’la ortak tatbikat yaptı, Türk okullarını yasakladı, bugün ise Suudi Arabistan’ı ziyareti yine gündemde.Başka bir örnek ise kongrelere onur konuğu olarak çağırıp kafasından konfeti temizlediğiniz Barzani, Papa’nın ziyareti anısına tasarlanan pulda Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunu sözde kürdistan sınırlarına dâhil etmiştir. AKP’nin dış politikada U dönüşlerinin bir başka durağı ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. İktidar önce çıkıp Birleşik Arap Emirlikleri’ni 15 Temmuzun finansörü, hain darbe girişiminin suç ortağı ilan etti. Ardından AKP’nin meşhur U dönüşü gerçekleşti. Birleşik Arap Emirlikleri’nden swap anlaşmasıyla para aldık, bu hafta Sayın Cumhurbaşkanı Birleşik Arap Emirlikleri’nde resmî ziyaretlerde bulundu. Yani iktidar dün ‘15 Temmuzun finansörü’ deyip, havuz medyasına ‘Şerefsizler’ diye manşet attırdığı Birleşik Arap Emirlikleri’yle bugün milyar dolarlık anlaşmalar yapıyor. İnsanın aklına geliyor; bugün dostunuz olan, tank palet fabrikasından yalılara, fabrikalardan boğazdaki arsalara, fındık bahçelerinden AVM’lere, Borsa İstanbul’dan otellere kadar pek çok şeyi sattığınız Katar yarın düşmanımız olursa ne olacak? AKP dış politikada Türkiye’yi oradan oraya savurmaktadır. Orta Doğu’da bizden habersiz yaprak kımıldamaz iddiasından, Orta Doğu’da esen rüzgârdan nasıl korunacağız sürecine girildi. Orta Doğu’da AKP’nin hayalleri olan Tunus’ta El Nahda, Libya’da Geçici Konsey, Mısır’da Mursi, Gazze’de Meşal, Filistin’de Hamas, Suriye’de Esad’ın düşme ihtimali, hepsi yalan oldu. Emevi Camisi’nde namaz kılınamadı, Arap Baharı kışa döndü, AKP’nin politikası ülkemize milyarlarca dolara mal oldu. Ülkemizin kaybolan itibarı ise cabası oldu” dedi.

AKP, DOĞU TÜRKİSTAN’I GÖRMEZDEN GELİYOR

Doğu Türkistan konusunda da Meclis’te konuşan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Çin, soydaşımız ve dindaşımız olan Uygur Türklerine acımasız zulümler uygulamaktadır. Dilleri, dinleri, bütün özgürlükleri kısıtlanan Uygurların tek umudu Türkiye dış politikada Doğu Türkistan’ı görmezden gelmektedir. Filistin’den Arakan’a ümmetin haklarının savunucusu olduğunu iddia eden partinin yönettiği bir ülkede Müslüman Uygur Türklerinin toplama kamplarına kapatılması, sistematik işkencelere, tecavüzlere uğraması neredeyse haber bile olmamaktadır. AKP iktidarı Doğu Türkistan’ı, orada yaşanan zulmü görmezden gelmeye devam etmektedir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politikası, dış politikaya ilişkin öğütleri, çizdiği yol haritası bugün de hâlâ geçerlidir, uymak gerekir. Çünkü dış politika hata kaldırmayan bir alandır; ciddiyet ister, kişisel dostluklara dayalı dış politika değil, güçlü, millî, tutarlı ve istikrarlı bir politika izlenmelidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14