Balıkesir Büyükşehir, Dursunbeyli üreticilere salça makinesi dağıttı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, üreticilerin elini güçlendirmesi adına Dursunbey’de 23 kırsal mahalleye, salça makinesi dağıttı.

Balıkesir 29.08.2024, 14:16
Balıkesir Büyükşehir, Dursunbeyli üreticilere salça makinesi dağıttı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, üreticilerin elini güçlendirmesi adına Dursunbey’de 23 kırsal mahalleye, salça makinesi dağıttı. Tarhana ve salça yapımı döneminde köylülerin işini oldukça kolaylaştıracak olan salça makineleri sayesinde çiftiler, domatesi tarladan satmak yerine onu salçaya dönüştürerek daha fazla kazanç elde edecek.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, söz verdiği gibi kırsalda alın teriyle üretim yapan çiftçilerin yanında yer almaya devam ediyor. Yıllık sofralık domates üretimi 782 dekarda 2 bin 342 ton, kapya biber üretimi 45 dekarda 25 ton olan Dursunbey ilçesinde vatandaşların talebi üzerine 23 kırsal mahalleye salça makinesi dağıtan Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin yetiştirdikleri ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmesine imkân sunuyor. Dursunbey Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle muhtarlara teslim edilen salça makineleri, çiftçileri memnun etti. Toplam maliyeti 731 bin 400 Türk Lirası olan salça makineleriyle çiftçiler, kendi üretmiş oldukları salçalık domateslerini daha kolay ve temiz bir şekilde salça haline getirecek. Uzun yıllar üreticilerin en iyi şekilde kullanacağı elektrik çarpmalarına karşı izolasyonlu salça makineleri, saatte 500 kilogram domatesi posa haline getirebiliyor. Tarhana ve salça yapımı döneminde köylülerin işini oldukça kolaylaştıracak olan salça makineleri sayesinde çiftiler, domatesi tarladan satmak yerine onu salçaya dönüştürerek daha fazla kazanç elde edecek. 

Kendisinin 2 yıl önce Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile başlattığı projeye sahip çıkan Başkan Ahmet Akın’a teşekkürlerini sunan Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bulut, devamının gelmesini temenni ettiğini söyledi. 

BAŞKAN BAHÇAVAN’DAN BAŞKAN AKIN’A TEŞEKKÜR
Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile beraber 55 adet salça makinesi dağıttıklarını belirten Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan “Yeni yapılan dağıtımlarla da çiftçilerimizin ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor. Muhtarlarımızı uyarıyoruz, bunlar kaliteli ve değerli aletler. Sadece domatesin suyunu çıkarmakla kalmıyor. Üzümün kabuğunu da çok iyi ayırıp, suyunu sıkıyor. 102 köyümüz olduğu için tarım ve hayvancılık az da olsa devam ediyor. Vatandaşımızın da ürünü şu anda pazarda çok para etmiyor. Dolayısıyla salça yaparak satmaları önemli. Bu destekler ve desteklerin devamı için Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Akın’a teşekkür ediyorum. İlçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi ne kadar ile uyumlu çalışırsa o kadar muvaffak olacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 

"UYUMUMUZ ARATARAK DEVAM EDECEK"
Hizmet gerçekleştirebilmek için uyumun çok önemli olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın “Ramazan Başkanımızı yıllardan bu yana çok severim. Bizler, memleketine âşık insanlarız. Uyumumuz aratarak devam edecek. Bizim tek derdimiz Dursunbey, tek derdimiz Balıkesir, Bundan şüpheniz olmasın. Eksik kalan köylerimizin makineleri de en yakın zamanda teslim edilecek. Tarım, ülkemizin bel kemiği, kırsal kalkınmanın temelidir. Ancak, son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, çiftçimizi ve tarım sektörümüzü derinden etkiliyor. Ekonomik zorluklardan dolayı çiftçimiz toprağını terk ediyor, uzaklaşıyor. Gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdi maliyetleri arttı. Tarımsal üretimde bir plansızlık söz konusu. Çiftçiye gerekli destekler verilemiyor ve rekabetteki payı giderek azalıyor. Yeni Pazar bulmayla ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçilerin yaşadığı sorunlar, hepimizin sorunu. Çünkü oradaki kriz artık soframıza kadar indi.” dedi. 

DURSUNBEY’İN FASULYESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Balıkesir’in, geniş coğrafyasıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Başkan Ahmet Akın “Balıkesir’in potansiyelini ortaya çıkarmak bizim görevimiz. Tarımsal üretime verdiğimiz önemle öne çıkmak istiyoruz. Balıkesir, diğer büyükşehirlerden birkaç adım önde olmak zorunda. Balıkesir’de atacağımız her adımda tarımda da planlı, programlı ve bilgiye dayalı bir yol haritası hazırlıyoruz. Bunun için Balıkesir Planlama Ajansımızı kurduk. İlçe belediyelerimizin tamamıyla uyumlu bir şekilde Çiftçimize Destek Projelerimizi başlatmış bulunuyoruz. Coğrafi işaretli ürün sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız başladı. Bu konuda tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ata tohumunun korunması ve yaşatılması, ileri nesillere aktarılması için çalışıyoruz. Dursunbey’imin o güzel fasulyesi için de çalışıyoruz. Bununla ilgili sizlerle bir görüşme yapacağız.” dedi. 

“DURSUNBEY’İMİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALACAK”
Başlatılmış bir projenin devamını getirdiklerini söyleyen Başkan Ahmet Akın “Önceki dönemde bu projeye destek verenlere teşekkür ediyorum, destekler artarak devam edecek. Üreticilerimiz artık üretilen domateslerden katma değeri yüksek salçalar üretecek. Bu salça makineleri ile üreticilerimiz daha kolay ve temiz bir şekilde domatesi salça haline getirmelerine destek olacağız. Üreticilerimize şimdiden hayırlı olsun. Dursunbey’in tüm ihtiyaçlarına dokunacağımıza söz veriyorum, hemşehrim. Dursunbey’imiz hak ettiği değeri alacak. Dursunbey Belediyemiz ile kol kola vereceğiz. Aklı ve bilimi ortaya koyacağız. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

“SALÇALAR HAZIR OLDUĞUNDA HABER VERİN, KAHVALTIYA GELECEĞİZ”
Katkı sunan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ekonomik anlamda yaşatılan sıkıntıları biliyoruz. İmkânsızlıklar arasında hizmet üretmeye çalışan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Köylümüzü, çiftçimize, üreticimize sahip çıktığı için. Gezdiğim köylerde en büyük isyanı domates üreticilerinden alıyorum. Tarım Bakanını gereğini yapmaya davet ettik; çiftçimize sahip çıkın, çiftçimiz zor durumda, darda. Bu sebeple böylesine zor bir dönemde bir taraftan belediyesinin borcunu öderken bir taraftan devam eden projelere katkı sunarak köydeki üreticimizin en azından ürününü seneye saklayabilmesini sağlamak adına vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Salçalar hazır olduğunda haber verin, beraber kahvaltı yapamaya geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 19 46
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 19 36
5.  Beşiktaş 19 33
6.  Samsunspor 20 30
7.  Başakşehir FK 19 29
8.  Gaziantep FK 19 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Antalyaspor 20 20
12.  Gençlerbirliği 19 19
13.  Çaykur Rizespor 19 19
14.  Konyaspor 19 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 19 15
18.  Fatih Karagümrük 19 9
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 23 45
2.  Amed SK 22 43
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Pendikspor 22 38
5.  Çorum FK 22 38
6.  Bodrum FK 22 36
7.  Iğdır FK 23 34
8.  Keçiörengücü 22 33
9.  Bandırmaspor 22 33
10.  Boluspor 22 32
11.  Van Spor FK 22 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 22 29
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 22 26
18.  Sakaryaspor 22 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 22 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 23 50
2.  Manchester City 23 46
3.  Aston Villa 23 46
4.  Manchester United 23 38
5.  Chelsea 23 37
6.  Liverpool 23 36
7.  Fulham 23 34
8.  Brentford 23 33
9.  Newcastle United 23 33
10.  Everton 23 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Brighton & Hove Albion 23 30
13.  Bournemouth 23 30
14.  Tottenham 23 28
15.  Crystal Palace 23 28
16.  Leeds United 23 26
17.  Nottingham Forest 23 25
18.  West Ham United 23 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 23 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 21 52
2.  Real Madrid 21 51
3.  Atletico Madrid 21 44
4.  Villarreal 20 41
5.  Espanyol 22 34
6.  Real Betis 21 32
7.  Celta Vigo 21 32
8.  Real Sociedad 21 27
9.  Osasuna 21 25
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Girona 21 25
12.  Elche 21 24
13.  Sevilla 21 24
14.  Athletic Bilbao 21 24
15.  Valencia 21 23
16.  Rayo Vallecano 21 22
17.  Getafe 21 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 20 17
20.  Real Oviedo 21 13