DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük: “Bu asgari ücretle yaşanmaz!”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücret hakkında basın açıklaması yaptı.

Gündem 26.12.2024, 13:17
DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük: “Bu asgari ücretle yaşanmaz!”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücret hakkında basın açıklaması yaptı.

Küçük, Balıkesir’ in Karesi ilçesinde askeri mühimmat üreten ZSR fabrikasında meydana gelen patlama sonucu yaşanan can kayıpları için baş sağlığı dileyerek başladığı açıklamasında; yüzde 30’luk zammın müzakere yapılmadan “oldu bitti” ile belirlendiğini dile getirdi.

Hükümetin uluslararası sermaye çevrelerine verdiği yüzde 30’luk sözü tuttuğunu söyleyen Küçük, “Resmi enflasyonun bile yüzde 46 olduğu koşullarda yüzde 30’luk bir artış ile milyonlarca işçi ve ailesi enflasyona açıkça ezdirildi” dedi.

Açıklanan asgari ücretin gelir adaletsizliği de arttıracağını vurgulayan Küçük “Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

DİSK’in adaletsizlikle olan mücadelesinin süreceğini vurgulayan Vedat Küçük, tutuklanan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan’ın dün serbest bırakılmasının ardından Genel-İş Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un serbset kalması çağrısı yaptı. Küçük “Bu haksız hukuksuz tutuklamalara karşı adalet mücadelemizde ilk sonucu aldık ve Remzi başkan dün tahliye edildi. Bizim mücadelemiz, bizim bu örnek dayanışmamız devam edecek ve Kemal Başkan da en kısa zamanda aramıza katılacak. Çünkü DİSK varsa örgütlü mücadele varsa, dayanışma varsa umut var” dedi.

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük’ün açıklaması şöyle:

“Balıkesir’ in Karesi ilçesinde askeri mühimmat üreten ZSR fabrikasında meydana gelen patlama sonucu yaşanan can kayıpları ve yaralanmalar nedeniyle derin bir üzüntü içinde olduğumuzu ifade ediyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

BU ASGARİ ÜCRETLE YAŞANMAZ!

GELİRDE ADALET, VERGİDE ADALET İÇİN OMUZ OMUZA MÜCADELEYE!

İşçiler, emekçiler, emekliler olarak her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz eriyor. Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Gelirdeki adaletsizliğin sürekli olarak nedeni, Türkiye işçi sınıfının örgütlenme ve hak mücadelesinin sistematik olarak baskı altına alınması ve engellenmesidir.

Bugün karşı karşıya kaldığımız grev yasakları da tutuklamalar da, sendikalı olan işçilerin işten çıkarılması da, hepsinin amacı aynıdır: Amaç Türkiye işçi sınıfını asgari ücrete mahkum etmektir. Amaç hepimizi asgariye mahkûm ederek şirketlerin kar rekorlarını korumaktır. Amaç hepimizin gelirini patronların insafına bırakmaktır.

DİSK Genel Başkan Yardımcımız Remzi Çalışkan ve Çukurova Bölge Temsilcimiz Kemal Göksoy, hukuki sebeplerle değil bu adaletsiz düzene itiraz ettikleri için tutuklanmıştı. Bu haksız hukuksuz tutuklamalara karşı adalet mücadelemizde ilk sonucu aldık ve Remzi başkan dün tahliye edildi. Bizim mücadelemiz, bizim bu örnek dayanışmamız devam edecek ve Kemal Başkan da en kısa zamanda aramıza katılacak. Çünkü DİSK varsa örgütlü mücadele varsa, dayanışma varsa umut var. Biz varsak umut var.

Yine metal işkolundaki grevlerimiz bu adaletsiz düzen devam etsin diye Anayasa’ya aykırı biçimde yasaklandı. Ancak Anayasa’ya aykırı grev yasağını kabul etmeyen, ekmeğine, hakkına, hukukuna, Anayasal düzene sahip çıkarak mücadelelerini sürdüren Birleşik Metal İş üyesi işçi kardeşlerimiz grev boylarında kazanmaya devam ediyor.

Dün Birleşik Metal İş üyesi Hitachi Energi işçilerinin grevi başarıyla sonuçlandı. Yarın direnen tüm metal işçisi kardeşlerimiz mücadelelerini zaferle sonuçlandıracaklar.

Artık öğrensinler; DİSK’i susturmak, DİSK’li işçileri teslim almak isteyenler artık bilsinler ki ne tutuklamalar ne grev yasakları ne baskılar ne engeller bizleri yolumuzdan çeviremeyecek. Grevlerde de direnişlerde de hapishanelere de tek bir DİSK’li boyun eğmedi, eğmeyecek!

Evet arkadaşlar verdiğimiz mücadele topyekûn bir adalet mücadelesidir. Bugün buradayız çünkü gelirde adaletsizlik yetmezmiş gibi vergide de adaletsizlik sürüyor. Yıllardır vergide adalet için mücadele ediyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alın diyoruz. Ancak ülkeyi yönetenler patronları kolluyor; vergi deyince akıllarına işçi, emekçi, emekli geliyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle ücretliler ciddi bir alım gücü kaybı yaşarken, öte yanda yine yüksek enflasyon sayesinde şirketler, bankalar kar rekorları kırarken, gelirde adaletsizlik büyürken bir de vergi adaletsizliğinin altında eziliyoruz.

Dünyanın en adaletsiz vergi düzenlerinden biri Türkiye’de. Vergi gelirlerinin büyük bölümünü KDV gibi dolaylı vergiler oluşturuyor. Bu adaletsiz vergileri zengin de fakir de, işçi de patron da aynı oranda ödüyor. İşçi de patron da, sermaye de emekçiler de, zengin de yoksul da marketten alışveriş yaparken aynı oranda vergi veriyor. Vergide adaletsizlik, dolaylı vergilerle büyüyor.

Öte yandan gelirlerimizden alınan vergiler de adaletsiz. Biz işçiler ücretlerimizi almadan peşin peşin gelir vergisi ödüyoruz. Üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek. Ama zenginler, patronlar için sürekli vergi afları çıkıyor. Bir kararname ile, bir gecede şirketlerin vergileri sıfırlanıyor.

Bizler bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Yıllardır vergide adalet için işyerlerinden meydanlara, meydanlarda vergi dairelerinin önüne mücadelemizi sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz.

Değerli Basın Emekçileri ve katılımcılar;

İşveren kesimi ve hükümet tarafından bir teklif sunulmadan ve müzakere yapılmadan oldu bittiyle belirlenen 2025 yılında uygulanacak asgari ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından net 22 bin 104, brüt ise 26 bin 5 TL olarak duyuruldu. Asgari ücret işveren kesimi ve hükümet tarafından bir teklif sunulmadan ve müzakere yapılmadan oldu bittiyle belirlendi ve açıklandı.

Teklif yok, göstermelik de olsa müzakere yok. Türkiye’de 1974’ten bu yana ulusal düzeyde asgari ücret açıklanıyor. Komisyon 50 yıldır ilk kez gece toplandı, üstelik işçi tarafı olmadan. Ülkemizde bu kadar önemli bir süreç, asgari ücretin tespit süreci de gayri ciddi hale geldi.

İşverenlerin ve hükümetin tek taraflı kararıyla asgari ücret belirlenirken uluslararası sermaye çevrelerine verilen yüzde 30 artış sözüne kuruşu kuruşuna uyuldu.

Bu asgari ücret bu ülkeyle, işçiyle, ücretliyle, dar gelirliyle dalga geçmektir, milyonları yoksulluğa değil, açlığa mahkûm etmektir. Bu ülkede yaşayan herkesin gerçek olmadığını yaşayarak bildiği TÜİK’in resmi enflasyonun bile yüzde 46 olduğu koşullarda yüzde 30’luk bir artış ile milyonlarca işçi ve ailesi enflasyona açıkça ezdirildi. Devletin toplayacağı vergi ve harçlardaki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı yüzde 44 iken asgari ücrete bunun çok altında bir artış yapıldı.

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete 5600 lira artış yapılmış iken, yıl boyunca asgari ücretin alım gücü 7500 lira azaldı. Bu kayıp telafi edilmediği gibi asgari ücret geçen senekinden bile az, 5100 lira artırıldı.

Kasım ayı itibariyle açlık sınırının 21 bin lira civarında olduğu düşünüldüğünde, yılın ilk veya ikinci ayında asgari ücret açlık sınırın altına düşecektir. Yani asgari ücret elimize geçtiğinde artık sadece karın doyurmaya bile yetmeyecektir.

Yeni asgari ücret emeğin ürettiği değerden aldığı payın daha da düşmesine de yol açacak. Asgari ücretin kişi başına milli gelire oranı yüzde 36’lara kadar gerileyecek, zaten bozuk olan gelir dağılımı daha da bozulacak. Sermaye kar rekorları kırmaya devam ederken, ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretenler açlıkla mücadele edecek. Bu adaletsiz düzen böyle gitmez!

Her zaman vurguladığımız gibi Türkiye’de asgari ücret istisnai bir ücret değil, ortalama bir ücrettir. Asgari ücret, işçi sınıfının en az yarısının ücretidir, milyonların meselesidir.

Asgari ücrete ve genel olarak ücretlere dair tarafların yaklaşımı nasıl bir ülke hayal ettiklerinin göstergesidir. Ülkeyi yönetenler bu asgari ücretle Türkiye’nin uluslararası piyasalarda ucuz ve güvencesiz işçi cenneti olarak sunulmasına karar verdiklerini bir kez daha ilan etmiştir.

Bu tercihe karşı hepimize düşen görev emeğin yanıtını örgütlemektir. İşçiler örgütlenerek, sendikalı olarak, DİSK’li olarak asgari ücret dayatmasından kurtulacaktır. İşçiler her türlü yasağa ve baskılara rağmen grevleriyle, direnişleriyle kendilerine ve ülkeye vurulmak istenen zincirleri kırmaktadır.

Tüm işçileri, tüm sınıf kardeşlerimizi örgütlenmemizi büyütmeye, bu mücadeleye katılmaya, bu sefalet dayatmasını püskürtmeye, bu adaletsiz düzene karşı birleşmeye çağırıyoruz.

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!

Gelirde, vergide ve ülkede adalet için mücadeleye devam!”

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 22 55
2.  Fenerbahçe 22 52
3.  Trabzonspor 22 45
4.  Göztepe 21 40
5.  Beşiktaş 21 37
6.  Başakşehir FK 21 33
7.  Samsunspor 22 30
8.  Gaziantep FK 21 28
9.  Kocaelispor 21 27
10.  Alanyaspor 22 26
11.  Gençlerbirliği 22 23
12.  Antalyaspor 22 23
13.  Çaykur Rizespor 22 21
14.  Konyaspor 22 20
15.  Eyüpspor 22 18
16.  Kasımpaşa 21 16
17.  Kayserispor 21 15
18.  Fatih Karagümrük 21 12
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 25 51
2.  Esenler Erokspor 25 50
3.  Amed SK 24 49
4.  Bodrum FK 25 45
5.  Çorum FK 25 41
6.  Pendikspor 24 39
7.  Boluspor 25 38
8.  Iğdır FK 25 38
9.  Keçiörengücü 25 36
10.  Bandırmaspor 25 36
11.  Van Spor FK 25 35
12.  İstanbulspor 25 35
13.  Manisa FK 25 34
14.  Sivasspor 25 31
15.  Sarıyer 24 30
16.  Ümraniyespor 25 29
17.  Serik Belediyespor 25 29
18.  Sakaryaspor 24 23
19.  Hatayspor 25 7
20.  Adana Demirspor 25 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 26 57
2.  Manchester City 26 53
3.  Aston Villa 26 50
4.  Manchester United 26 45
5.  Chelsea 26 44
6.  Liverpool 26 42
7.  Brentford 26 40
8.  Everton 26 37
9.  Bournemouth 26 37
10.  Newcastle United 26 36
11.  Sunderland 26 36
12.  Fulham 26 34
13.  Crystal Palace 26 32
14.  Brighton & Hove Albion 26 31
15.  Leeds United 26 30
16.  Tottenham 26 29
17.  Nottingham Forest 26 27
18.  West Ham United 26 24
19.  Burnley 26 18
20.  Wolverhampton 26 9
Takımlar O P
1.  Real Madrid 24 60
2.  Barcelona 23 58
3.  Atletico Madrid 23 45
4.  Villarreal 23 45
5.  Real Betis 23 38
6.  Espanyol 24 35
7.  Celta Vigo 24 34
8.  Real Sociedad 24 31
9.  Osasuna 24 30
10.  Getafe 24 29
11.  Athletic Bilbao 23 28
12.  Sevilla 24 26
13.  Deportivo Alaves 24 26
14.  Girona 23 26
15.  Elche 24 25
16.  Mallorca 23 24
17.  Valencia 23 23
18.  Rayo Vallecano 22 22
19.  Levante 22 18
20.  Real Oviedo 22 16