Gürer: 'Bu felaketten Bakanlığın haberi yok mu?'

CHP

Gündem 16.05.2020, 11:57 16.05.2020, 11:57
Gürer: 'Bu felaketten Bakanlığın haberi yok mu?'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaydığı kötü kokunun yanı sıra, ciddi bir sağlık tehdidi haline gelen Akkaya Barajı’ndaki kirliliği, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 


Önergeyi yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, barajdaki dip çamurunun temizlendiğini açıkladı. Bakan Pakmedirli, Azot ve fosfor özümleme kapasitesinin aştığı tespit edilen Akkaya Barajı’nı besleyen iki derede drenaj alanlarında kirletici kaynaklarla ilgili tedbir programının oluşturulduğunu belirtti. 




GÜRER, AKKAYA’YI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Bor ilçesi arasında kalan ve zaman zaman yaydığı kötü koku ve metreleri aşan köpüklerle gündeme gelen Akkaya Barajı’nda halk sağlığı tehdidine ne gibi önlemlerin alındığının açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.


 



BARAJ SUYUNUN SULAMA İÇİN KULLANILMASI SAKINCALI DEĞİL Mİ?



Barajdaki  kirliliğin 15 yıldır kurutulamadığını belirten Gürer, Sulama suyu olarak kullanılan su ne kadar sıklıkla laboratuvarda İncelenmektedir?


Akkaya Barajının temizlenmesi, şehre dağılan kötü kokunun giderilmesi ve barajın sağlıklı kullanım koşullarının sağlanması için 2020 yılı bütçesinden pay ayrılmış mıdır?


Akkaya Barajı kullanılmaması gerektiği halde tarımda sulama için kullanıyor. Bu baraj kullanılamaz hale geldiğinde Bor Ovası, bağ ve bahçelerin sulama ihtiyacı için düşünülen proje nedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.


 



DİP ÇAMURU TEMİZLENDİ



Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, barajdaki su kalitesinin sorununun giderilmesi amacıyla 2013 yılında Akkaya Baraj Gölü Eylem Planı hazırlanarak sorumlu ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara ile birlikte birçok eylemin gerçekleştirildiğini açıkladı.


Hazırlanan eylem planıyla ilgili bilgiler veren Bakan Pakdemirli, “Baraj gölündeki dip çamurundan örnekler alınarak çamurun tehlikeli atık olup olmadığı analiz ettirilmiş ve tehlikeli atık olmadığı tespit edilmiştir. Barajı besleyen derelerin derivasyonu yapılmış ve 4700 metrelik derivasyon kanalı yapılarak baraja su girişi önlenmiştir” dedi.


Suyun boşaltılmasından sonra kuruyan alanlar greyder ve ekskavatör gibi mekanik ekipmanlarla temizlendiğini belirten Bakan Pakmedirli, “ Toplam 117.859 m2Tik alanda makinalı sıyırma işlemi yapılarak yaklaşık 35.000 m3 dip çamuru baraj sol sahilinde bulunan mera arazisinin ıslahı amacıyla alana serilmiştir” diye konuştu.


Mekanik temizliğin yapılamadığı baraj ölü hacminde bulunan dip çamurunun hidrolik sistemle temizlenmesi işinin yüzer duba üzerine monte edilen 3 adet çamur pompası ile baraj ölü hacimde biriken 500.000 m3 çamurlu suyun tamamının 1.100 metre mesafe ve 24 metre yükseklik de oluşturulan çamur kurutma yataklarına pompajla nakledildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, Aralık 2012 sonunda tamamlanan çalışma ile yaklaşık 21.000 m3 dip çamurunun bertarafının gerçekleştirildiğini açıkladı. Gürer ise yapılan çalışmanın bir sonuç vermediğini ve bir süre sonra tekrar aynı noktaya gelindiğini söyledi.


 



SU KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ 



Bakan Pakdemirli, “2012-2015 yılları arasında yürütülen, Akkaya Barajını da kapsayan Ülkemizdeki 25 nehir havzasında “Türkiye'de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi” yürütülmüştür. Söz konusu Proje kapsamında; yerüstü sularında hassas su kütleleri, kentsel atık su kirliliği (evsel, endüstriyel vb. kirlilik) açısından kentsel hassas alanlar ve tarımsal kaynaklı baskının yoğun olduğu nitrata hassas alanlar tespit edilmiş, bu alanlarda su kalitesi hedefleri ve su kalitesinin iyileştirilmesi için alınacak tedbirler (İyi Tarım Uygulamaları Kodu’nun uygulanması gibi) belirlenmiş olup; 23.12.2016 tarih ve 29927 sayılı “Hassas Su Kütleleri ile Bu Kütleleri Etkileyen Alanların Belirlenmesi ve Su Kalitesinin İyileştirilmesi Hakkında Yönetmelik” ile ilan edilmiştir” açıklamasında bulundu.


 



AZOT VE FOSFOR ÖZÜMLEME KAPASİTESİ AŞILMIŞ



Bakan Pakmedirli, açıklamasında bu bilgileri verdi:


“Durgun Sularda Özümleme Kapasitesinin Belirlenmesi ve Su Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi” ile Akkaya Barajının da içinde olduğu 11 havzada bulunan göl, baraj ve göletlerde sıklıkla görülen ve organik madde artışı, koku oluşumu, ışık geçirgenliği ve çözünmüş oksijen konsantrasyonununazalmasına dolayısıyla su kalitesinin bozulmasına sebep olan ötrofıkasyon probleminin önlenmesi ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimi maksadıyla besin elementleri açısından özümleme kapasiteleri belirlenmiş, bu durgun su kaynaklarının su bütçeleri hesaplanmış, su kalitesi ve miktarının iyileştirilmesi için alınması gereken tedbirler ortaya konmuştur.


Akkaya Barajı azot ve fosfor özümleme kapasiteleri aşılmış olduğundan baraj gölü ve baraj gölünü besleyen Zondi Deresi ile Yukarıyağdan Deresi drenaj alanlarında noktasal ve yayılı kirletici kaynaklarla ilgili tedbirler programı oluşturulmuştur.


Niğde Akkaya Barajı temizliğiyle ilgili olarak Bakanlığımız, DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğünce Arıtma Tesisi giriş ve çıkışından ayda 1 rutin olarak numuneler alınarak, tesis verimi takip edilmektedir.



Akkaya Barajı’nın temizlenmesi, şehre dağılan kötü kokunun giderilmesi ve barajın sağlıklı kullanım koşullarının sağlanması; "Niğde İli Atıksu İletim Hattı ve Evsel Atıksu ile ilgili olarak hazırlanan protokol, DSİ Genel Müdürlüğü ve Niğde Arıtma Tesisi Yapımı" Niğde Belediyesi arasında imzalanarak onaylanmış ve protokol kapsamında yapılan projeler Niğde Belediyesi’ne teslim edilmiştir. Bakanlıkça, Niğde 2. Kademe EAAT (Evsel Atık Arıtma Tesisi) yapım işinin Niğde Belediyesince yaptırılması kararlaştırılmıştır. Proje bütünlüğü açısından Koyunlu ve Fertek Köyleri Yerleşim Birimleri Atıksu Toplama Hattı işinin de aynı kapsamda yapılması uygun görüldüğünden ilgili projeler Niğde Belediyesi’ne gönderilmiştir…”




ÇEVRE FELAKETİ 



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığın yanıtı bölgede yaşanan sorundan bihaber olunduğunun göstergesidir. Niğde-Bor arasında, üniversite yanında yer alan ve Bor Ovasının tarımsal sulamasında kullanılan barajda halen canlı yaşamamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  2012 yılında Akkaya barajını yerinde görüp ‘Burada böyle bir sorun varken sesinizi duyurmanız için Ankara'ya kadar yürümeniz gerekiyordu. Dosyayı aldım. Nasıl bir çalışma yapılması gerekiyorsa en kısa zamanda başlayacağız’ demişti. 9 yıl geçti ve değişen tek şey, kokunun Niğde ve Bor’da dahi yoğun hissedilmesi oldu. Üniversite öğrencileri okulda kokudan pencere açamıyor. Son olarak virüs nedeniyle yurt dışından gelerek karantina kapsamında zorunlu olarak yurtlarda konaklayanlar, kaldıkları süre boyunca telefon edip ‘kokudan duramıyoruz’ dediler.


Suyun içeriği ile insan sağlığına etkisinin sürekli ve günlük olarak takip edilmesi şarttır. Özellikle virüslerin atık sularda yaşaması nedeniyle bu suyun içeriği daha da önemli hale gelmiştir.100 bine yakın insanın yaşadığı bölgede tarımsal araziler bu su ile sulanmaktadır. Zaman zaman üç metreyi bulan su dağıtım kanallarında köpükler oluşmaktadır. Niğde kanalizasyonu da yetersiz arıtma sonrası baraja akmaya devam etmektedir. Yeni arıtma bir türlü bitmemiştir. Başka ilde olsa çoktan, 15 yıldır süren bu sorunun çözüm bulması için önlem alınırdı. Tam bir çevre felaketi yaşanmaktadır. Bakanlık sorumuza yanıtta, yapılan ama sonuç vermeyen çalışmaları anlatıyor. Bakan gidip barajı görse o da bölgede bir süre dahi duramaz isyan eder. Masa başından verilen yanıtlar ve yaptık ettik açıklamaları yetersizdir ” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 15 36
2. Fenerbahçe 14 32
3. Trabzonspor 14 31
4. Göztepe 14 26
5. Samsunspor 15 25
6. Beşiktaş 14 24
7. Gaziantep FK 14 22
8. Kocaelispor 14 18
9. Başakşehir FK 14 16
10. Alanyaspor 14 16
11. Konyaspor 14 15
12. Çaykur Rizespor 14 14
13. Antalyaspor 14 14
14. Kasımpaşa 14 13
15. Eyüpspor 14 12
16. Kayserispor 14 12
17. Gençlerbirliği 14 11
18. Fatih Karagümrük 14 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 15 32
2. Bodrum FK 15 30
3. Amed SK 15 29
4. Esenler Erokspor 15 28
5. Erzurumspor FK 15 26
6. Çorum FK 15 25
7. Iğdır FK 15 25
8. Serik Belediyespor 15 25
9. Bandırmaspor 15 23
10. Van Spor FK 15 21
11. Boluspor 15 20
12. Sivasspor 15 20
13. Sakaryaspor 15 19
14. Keçiörengücü 15 18
15. İstanbulspor 15 15
16. Ümraniyespor 15 15
17. Sarıyer 15 14
18. Manisa FK 15 13
19. Hatayspor 15 5
20. Adana Demirspor 15 2
Takımlar O P
1. Arsenal 14 33
2. Manchester City 14 28
3. Aston Villa 14 27
4. Chelsea 14 24
5. Crystal Palace 14 23
6. Sunderland 14 23
7. Brighton & Hove Albion 14 22
8. Manchester United 14 22
9. Liverpool 14 22
10. Everton 14 21
11. Tottenham 14 19
12. Newcastle United 14 19
13. Brentford 14 19
14. Bournemouth 14 19
15. Fulham 14 17
16. Nottingham Forest 14 15
17. Leeds United 14 14
18. West Ham United 14 12
19. Burnley 14 10
20. Wolverhampton 14 2
Takımlar O P
1. Barcelona 15 37
2. Real Madrid 15 36
3. Villarreal 14 32
4. Atletico Madrid 15 31
5. Real Betis 14 24
6. Espanyol 14 24
7. Getafe 14 20
8. Athletic Bilbao 15 20
9. Rayo Vallecano 14 17
10. Real Sociedad 14 16
11. Elche 14 16
12. Celta Vigo 14 16
13. Sevilla 14 16
14. Deportivo Alaves 14 15
15. Mallorca 15 14
16. Valencia 14 14
17. Osasuna 14 12
18. Girona 14 12
19. Real Oviedo 15 10
20. Levante 14 9