CHP, polis intiharlarının araştırılmasını istedi
Son bir ayda 20 polis intihar etti. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile arkadaşları, polis intiharlarının araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge sundu.
Son bir ayda 20 polis intihar etti. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile arkadaşları, polis intiharlarının araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge sundu. Önergenin gerekçesinde, polis intiharlarının nedenleri arasında amir baskısının ön plana çıktığına işaret edildi. Emniyet teşkilatında terfilerin, atamaların, görevlendirmelerin, siyaset ilişkilerine göre şekillendiğine dikkat çekildi.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile milletvekili arkadaşları, Türkiye’de son dönemlerde art arda yaşanan polis intiharlarının nedenlerinin araştırılarak, çözüm önerilerinin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırması önergesi sundu.
DİKKAT ÇEKİCİ SORUN: AMİR BASKISI
Polis intiharlarına ilişkin Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulmasının amaçlandığı önergenin gerekçesinde şunlar kaydedildi:
“Can ve mal güvenliğimizin sağlanması için gece-gündüz demeden fedakârca görev yapan polislerimiz, son dönemlerde maalesef intihar vakalarıyla gündeme gelmektedir. Sadece son bir ayda 20 polisin intihar ettiği bilgisi, medya haberlerine yansımıştır. Yaşamlarına son veren polis memurlarının arkada bıraktığı intihar mektupları, basında yer alan açıklamalar, dikkat çekici bir soruna işaret etmektedir: “Amir baskısı…”
PANDEMİ POLİSLERİ İYİCE YIPRATTI
Polislik mesleği doğası gereği, zor ve meşakkatli bir meslektir. Emniyet mensuplarımızın gecesi gündüzü birbirine karışmaktadır. Nöbettir, mesaidir derken sosyal ve aile yaşantıları zarar görmektedir. Polislerin görev saatleri son derece düzensiz ve belirsizdir. Üstüne üstlük bir yıldan fazla süredir ülkemizi esir alan koronavirüs salgını, polislerin iş yükünü daha da ağırlaştırdı.
Pandemi sürecinde polislerin sorumluluk alanı iyice genişledi. Karantinadaki pozitif vakaların ihtiyaçlarını karşılamak, karantina ihlallerini önlemek, ateş ölçmek, sosyal mesafe kuralı denetimi yapmak, pandemi yasaklarına uyulmasını sağlamak gibi polise ayrıca yeni görevler yüklendi. Salgın sürecinde 12/24 şeklinde izin kullanmadan çalışmak, eşlerinin ve çocuklarının yüzlerini görememek, onlara vakit ayıramamak, zaten normalde mesai mefhumu gözetilmeksizin görevlerini yerine getiren polisleri bir hayli yordu ve yıprattı.
ZORLU ÇALIŞMA TEMPOSUNA AMİR BASKISI EKLENİNCE…
Yoğun ve kesintisiz, zorlu, stresli çalışma temposuna amir baskısı eklenince polis memurlarının psikolojileri, ruhsal durumları darmadağın hale geldi. Kendilerinden sorumlu olan üst rütbeli emniyet yetkililerinden, amirlerden gelen baskının, kurumda uygulanan mobbingin polis memurlarını intihara sürüklemedi etkisi, görmezden gelinmemesi, araştırılması gereken bir husustur.
POLİSLERE ÖZLÜK HAKLARI VE MAAŞ HAKSIZLIĞI
Bunların yanı sıra polislerimiz özlük hakları ve maaş konusunda da haksızlığa uğramaktadır. Memurların aylık ücretlerinin, emekli olduktan sonraki maaşlarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesi için en önemli unsurlardan birisi olan 3600 ek gösterge konusunda AKP iktidarı, her seçimde polislerimize söz vermesine rağmen bu vaadini yerine getirmemektedir. 3600 ek gösterge, polislerimizin öncelikli taleplerinden biridir. Ancak iktidarın samimiyetsiz tutumu nedeniyle adeta yılan hikâyesine dönmüş durumdadır. Polis memurları, lojman yetersizliğinden dolayı kiraladıkları dairelerde ay sonunu nasıl getireceklerini kara kara düşünmektedir. Hafta sonları, resmi tatillerde, dini ve milli bayramlarda çalışan emniyet mensuplarımızın fazla mesai ücretleri hakkaniyetli bir şekilde verilmemektedir.
SAĞLIKSIZ VE YETERSİZ BESLENİYORLAR
Ayrıca dış görev esnasında (maç, miting veya herhangi bir toplumsal olayda görev alırken) polislere dağıtılan kumanyalar son çok yetersiz ve sağlıksızdır. Sandviç ekmek içine konulmuş bir dilim peynirle polis zorlu ve stresli görevlere gönderilmektedir.
POLİS ÜZERİNDEKİ TAYİN SOPASI!
Bilindiği üzere her polis memuru, şark görevini yapmak zorundadır. Lakin bunun dışında polislerin tayin durumlarında belirli çalışma garantisi bulunmamaktadır. Emniyet müdürü istediği an, polis memurunun tayinini başka ile çıkarılabilmektedir. Bu durum da polisin aile düzenini ve sosyal yaşantısını, psikolojisini olumsuz etkilemektedir.
TERFİLER SİYASİ İLİŞKİLERE GÖRE ŞEKİLLENİYOR
Bu arada diğer alanlarda olduğu gibi Emniyet teşkilatında da kıdem ve liyakatin önemi azalmaktadır. Terfiler, atamalar, görevlendirmeler; siyaset ilişkilerine göre şekillenmektedir.
MECLİS’İ TEPKİSİZ KALMASI BEKLENEMEZ
Kelle koltukta görev yapan, büyük fedakârlıklar sergileyen polislerin sorunları ve art arda yaşanan intihar vakaları karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tepkisiz kalması beklenemez. Ülkemizde son dönemlerde polisler arasında intihar vakalarının yaygınlaşmasının nedenlerinin araştırılarak, çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla önergemizin dikkate alınması elzemdir.”
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
20 | 39 |
5. Beşiktaş |
20 | 36 |
6. Başakşehir FK |
20 | 30 |
7. Samsunspor |
20 | 30 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
20 | 22 |
11. Çaykur Rizespor |
20 | 20 |
12. Antalyaspor |
20 | 20 |
13. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
20 | 19 |
15. Eyüpspor |
20 | 18 |
16. Kasımpaşa |
20 | 16 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
20 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Erzurumspor FK |
23 | 45 |
2. Amed SK |
22 | 43 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Çorum FK |
23 | 41 |
5. Bodrum FK |
23 | 39 |
6. Pendikspor |
22 | 38 |
7. Iğdır FK |
23 | 34 |
8. Keçiörengücü |
23 | 33 |
9. Bandırmaspor |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. Manisa FK |
23 | 31 |
13. İstanbulspor |
23 | 31 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
23 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
23 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
24 | 53 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Chelsea |
24 | 40 |
5. Liverpool |
24 | 39 |
6. Manchester United |
23 | 38 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Everton |
24 | 34 |
9. Brentford |
23 | 33 |
10. Newcastle United |
24 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Bournemouth |
24 | 33 |
13. Brighton & Hove Albion |
24 | 31 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
24 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
24 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
24 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
22 | 55 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
22 | 45 |
4. Villarreal |
21 | 42 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
22 | 26 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
22 | 25 |
12. Elche |
22 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
21 | 18 |
20. Real Oviedo |
22 | 16 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Başakşehir FK
Samsunspor
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Konyaspor
Eyüpspor
Kasımpaşa
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Erzurumspor FK
Amed SK
Esenler Erokspor
Çorum FK
Bodrum FK
Pendikspor
Iğdır FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Boluspor
Van Spor FK
Manisa FK
İstanbulspor
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Chelsea
Liverpool
Manchester United
Fulham
Everton
Brentford
Newcastle United
Sunderland
Bournemouth
Brighton & Hove Albion
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo