Cemil Tugay: "Son nefesimi verene kadar bu mücadelenin bir parçası olacağım"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilirlik sponsoru olduğu, gençlerin sosyal fayda odaklı ve sürdürülebilirlik temelli projelerini desteklemeye yönelik bir proje olan İnci Vakfı Üçüncü Hasat Hibe Programı’nın finalinde konuştu.

İzmir 17.06.2025, 09:22
Cemil Tugay: "Son nefesimi verene kadar bu mücadelenin bir parçası olacağım"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İnci Vakfı tarafından üçüncü kez düzenlenen Hasat Hibe Programı’nın finaline katıldı. Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleşen buluşmada 2025 finalistleri proje sunumlarını yaptı. Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın yürüttüğü, gençlerin sosyal fayda odaklı ve sürdürülebilirlik temelli projelerini desteklemeye yönelik bir proje olan Hasat Hibe Programı’na İzmir Büyükşehir Belediyesi de sürdürülebilirlik alanında katkı sundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürü olarak görev yapan Enver Emre Uysal, İnci Vakfı Güç Kaynağı Yönetim Kurulu Başkanı Ece Elbirlik Ürkmez, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök ve finalistlerin yer aldığı programda destek kazanan projeler de açıklandı.

“İzmir’e kötü demek için kötü bir insan olmak lazım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, içinde yaşadığımız şehrin, zamanın güncel sorunlarına baktığınız zaman kendimizi iyi hissetmediğimizi belirterek “Bunun nedeni İzmir’in kötü bir şehir olması değil. İzmir çok güzel bir şehir. İzmir dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir. İnanılmaz bir doğal yapısı, muhteşem bir körfezi var. Eşi benzeri az bulunur Kuş Cenneti burada. Havzalarında inanılmaz tarım toprakları, doğal kaynaklar var. Adeta bu şehir insanlara ‘Gelin buraya yerleşin, bu güzelliklerin keyfini çıkarın, tarım yapın, hayvancılık yapın, deniz kenarında oturun, şarkılar besteleyin’ demiş. İnsan, güzelliğe aşık, iyilik arayışında olan bir varlık. Bu güzellikleri görmezden gelemediği için gelmiş buraya yerleşmiş. Burası, Homeros’un da yaşadığı topraklar, tıbbın da doğduğu topraklar olmuş. Ama bu şehir en güzel yaşam şeklini ticaret yapmakta, liman kurmakta bulmuş. İzmir bu şekilde muhteşem çoklu bir kültüre de ev sahipliği yapmış. Bunların izlerinin üzerinde yaşıyoruz, bu izlerle komşuyuz. Bunlar sadece arkeolojik miraslar değil. İzmir’e kötü demek için kötü bir insan olmak lazım. Böyle bir şehre kötü denmez” dedi. 
 

“Gelişme, kalkınma, büyüme derken sınırları aştık”

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı sorunlara değinen Başkan Tugay, “Hiçbir zaman görmediğimiz kadar sıcaklık rekorları görüyoruz, kuraklığı yaşıyoruz. Çevremizdeki ekosistemin değiştiğini net olarak görüyoruz. Biz nerede hata yaptık? Bu önemli bir soru. Gelecekte ne olacak? Biz yaşarken ne göreceğiz? Bizim çocuklarımız ve torunlarımız ne görecek? Bu sorular akla geliyor. Biz elimizdeki kaynakların sınırlı olduğunu algılayamamakla hata yaptık. Gelişme, kalkınma, büyüme derken sınırları aştık. Cahil olmaya ve duyarsız olmaya kimsenin hakkı yok. Ne yaşadığımızı ve ne yaşayacağımızı doğru görmemiz, bilimle, akılla, mantıkla yol almamız gerekiyor. Bunların zorunluluğu içindeyiz. İnsan, özel bir varlık. Bu durum insanlığa yakışmıyor” diye konuştu.
 

“Umut her birinizde”

Başkan Tugay, kapıdan kapıya atık toplama projesini İzmir’de hayata geçirdiklerini de belirterek  “8 mahallede evlerde ayrıştırarak çöpleri toplamaya başladık. 2 senelik bir hedef koyduk. İzmir’in tamamında çöpleri evlerden ayrıştırarak toplamaya başlayacağız. Bunu zorunlu hale getireceğiz. Artık geri dönüşüm atığını kimse normal çöpe atamayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok duyarlı ve çalışkan. Sorunları çözmek lazım. Mazeretler önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız gıda krizini, açlığı açıklamaya yetmeyecek. Bu mazeretleri kimse dinlemeyecek. Umut sizde. Umut her birinizde. Ama bunu israf etmemelisiniz. Bu umudu büyütmek, yaymak için bugüne kadar ne yaptıysanız onun on, yüz katı kadar çaba göstermelisiniz. Durmamalısınız. Dünyayı sizler gibi insanlar kurtaracak. Bu duyarlılığa sahip insanlar daha cesur, girişken, daha aktif olmazlarsa sorunlar çözülmeyecek. Ben son nefesimi verdiğim ana kadar bu mücadelenin bir yerinde, bir parçası olacağım” diye konuştu. 
 

“Ev sahipliği yapmaktan mutluyuz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğe ev sahipliği yapmasından dolayı mutluluk duyduğunu aktaran Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürü Enver Emre Uysal, Sürdürülebilir Bir İzmir Çağrısı’nın önemine dikkat çekti. Şube Müdürü Enver Emre Uysal, Başkan Tugay’ın öncülüğünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalardan örnekler verirken, “Bugün burada bir çalışma yaparken ayak izlerimize çok dikkat ettik. Bu farkındalığı biraz göstermek istiyoruz. Bu durumun tüm hayatımıza etki edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İnci Vakfı Güç Kaynağı Yönetim Kurulu Başkanı Ece Elbirlik Ürkmez de, “Bugün burada geleceğe dair kolektif bir umut için buluştuk. Umut da tıpkı bir tohum gibidir, emekle, sabırla buluştuğunda filizlenir. Hasat hibe programı da bu. Yalnızca bir hibe desteği değil. Bir yaklaşımın ifadesi. Sürdürülebilir bir dünya olmadan diğer tüm miraslar anlamını yitiriyor. Gelin geleceği birlikte tasarlayalım. Gelecek hasadı hepimize ilham ve cesaret getirsin” diye konuştu.

Kurumsal faaliyetlerinden örnekler veren İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök ise, “Çevreye, topluma, tüm paydaşlarımıza ortak fayda yaratmayı temel bir sorumluluk olarak görüyoruz. Biz inanıyoruz ki gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak sadece iyi bir hedef değil kuşaklar arası bir görevdir” dedi. Başkan Tugay, Sürdürülebilir1İzmir Ödülü ile Sürdürülebilir1İzmir Jüri Ödülü’nü proje ekiplerine takdim etti.
 
Hasat Hibe Programı

Hasat Zamanı 2025 etkinliği, Cevdet İnci Eğitim Vakfı ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilirlik sponsorluğuyla yürütülen Hasat Hibe Programı kapsamında desteklenen projelerin kamuoyuna tanıtıldığı ve ödüllerin takdim edildiği bir paylaşım ve görünürlük buluşmasıdır.

Bu yılki özel çağrı olan Sürdürülebilir1İzmir, BM’nin 11. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” odağında kurgulandı. Etkinlik, genç akademisyenlerin ve araştırmacıların kente dair sürdürülebilirlik perspektifiyle geliştirdiği fikirleri kamuoyuyla buluşturuyor, yerel yönetimle bilgi toplumu arasında köprü kuruyor.
Etkinlik, aynı zamanda disiplinler arası yaklaşımla geliştirilen projeler üzerinden İzmir’in doğa dostu, krizlere dayanıklı, adil ve kapsayıcı bir şehir olma vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu etkinlikte yer alarak gençlerin bilgi ve yaratıcılığını İzmir’in sürdürülebilirlik hedefleriyle buluşturmayı hedefledi. Sadece finansal destek sunmak değil, aynı zamanda bilimsel fikirlerin politikayla, stratejik yönetişimle ve yerel halkın ihtiyaçlarıyla buluşmasını sağlamayı önemsedi. Hasat Hibe Programı Sürdürülebilir1İzmir Özel Çağrısı, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın vizyonunda şekillenen sürdürülebilirlik temelli dönüşümün kamusal bir parçası.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 39
2. Trabzonspor 16 35
3. Fenerbahçe 15 33
4. Göztepe 16 29
5. Beşiktaş 16 26
6. Samsunspor 16 25
7. Gaziantep FK 16 23
8. Başakşehir FK 16 20
9. Kocaelispor 16 20
10. Alanyaspor 16 18
11. Çaykur Rizespor 16 18
12. Konyaspor 15 16
13. Gençlerbirliği 16 15
14. Kasımpaşa 16 15
15. Antalyaspor 16 15
16. Kayserispor 16 14
17. Eyüpspor 16 13
18. Fatih Karagümrük 16 9
Takımlar O P
1. Amed SK 17 35
2. Pendikspor 17 33
3. Esenler Erokspor 17 32
4. Bodrum FK 17 31
5. Çorum FK 17 29
6. Iğdır FK 17 29
7. Erzurumspor FK 17 27
8. Boluspor 17 26
9. Bandırmaspor 17 26
10. Serik Belediyespor 17 25
11. Keçiörengücü 17 22
12. Sivasspor 17 21
13. Van Spor FK 17 21
14. İstanbulspor 17 21
15. Manisa FK 17 19
16. Sakaryaspor 16 19
17. Ümraniyespor 17 18
18. Sarıyer 17 17
19. Hatayspor 16 5
20. Adana Demirspor 17 2
Takımlar O P
1. Arsenal 16 36
2. Manchester City 16 34
3. Aston Villa 16 33
4. Chelsea 16 28
5. Crystal Palace 16 26
6. Liverpool 16 26
7. Sunderland 16 26
8. Manchester United 15 25
9. Everton 16 24
10. Brighton & Hove Albion 16 23
11. Tottenham 16 22
12. Newcastle United 16 22
13. Fulham 16 20
14. Brentford 16 20
15. Bournemouth 15 20
16. Nottingham Forest 16 18
17. Leeds United 16 16
18. West Ham United 16 13
19. Burnley 16 10
20. Wolverhampton 16 2
Takımlar O P
1. Barcelona 17 43
2. Real Madrid 17 39
3. Villarreal 15 35
4. Atletico Madrid 17 34
5. Espanyol 16 30
6. Real Betis 15 24
7. Athletic Bilbao 17 23
8. Celta Vigo 16 22
9. Sevilla 16 20
10. Getafe 16 20
11. Elche 16 19
12. Deportivo Alaves 16 18
13. Rayo Vallecano 15 17
14. Mallorca 16 17
15. Real Sociedad 16 16
16. Osasuna 16 15
17. Valencia 16 15
18. Girona 16 15
19. Real Oviedo 16 10
20. Levante 15 9