Gürer, GDO’lu ithal ürünlerle ilgili iddiaları Meclis gündemine getirdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta kullanıldığı iddia edilen ithal GDO’lu ürünlerle ilgili iddiaları, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta kullanıldığı iddia edilen ithal GDO’lu ürünlerle ilgili iddiaları, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, GDO’lu ürünlerle ilgili işlemlerin Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, AB ve dünyadaki gelişmelerin dikkatle izlendiğini ve gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
Gürer’in mahkeme kararını hatırlatarak, “glifosat piyasadan toplatılacak mı?” şeklindeki sorusuna da yanıt veren Bakan Pakdemirli, söz konusu aktif maddenin kullanımının sonlandırılması için herhangi bir mahkeme kararını olmadığını ileri sürdü.
GDO’LU MISIR VE SOYA İTHİLATI MECLİS GÜNDEMİNDE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta kullanılan ithal GDO’lu ürünlerle ilgili iddiaları, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Türkiye’de ithalat yoluyla hayvancılıkta kullanılabilecek GDO’lu mısır ve soya çeşitlerinin sayısı nedir?
Bitkilerin korunmasına dair yasalarda AB mevzuatına uyum eğilimi gösteren Türkiye’de, glifosatın yasaklanmasına dair yapılan başvuru Ekim ayında sonuçlanmış ve Ankara 18. İdare Mahkemesi ürüne verilen ruhsatın iptalini kararlaştırmıştı. Bu bağlamda Bakanlık tarafından etken maddeye karşı risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Bakanlık tarafından glifosatın piyasadan toplatılması yönünde bir karar alınması düşünülmekte midir?
İthalat izni verilen GDO’lar arasında glifosat toleranslı çeşitler bulunmakta mıdır?”
BAKAN PAKDEMİRLİ: “AB VE DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ “
CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakemirli, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara ilişkin iş ve işlemler 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.
GLİFOSATIN TOPLANTILMASI İLE İLGİLİ MAHKEME KARARI YOK
Ülkemizde aktif madde yasaklamalarının AB ve dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemiryi, “ Glyphosate aktif maddenin kullanımıyla ilgili Avrupa birliğince herhangi bir yasaklama bugün itibari ile söz konusu olmayıp ve yine bugün itibari ile Avrupa Birliği veri tabanında onaylı bir aktif madde olarak yer almaktadır. Ayrıca kullanımı birçok ülkede devam etmektedir. Ülkemizde de mahkeme süreci devam etmekte olup, söz konusu aktif maddenin kullanımının sonlandırılması için herhangi bir karar bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.
RİSK ANALİZİ YAPILIYOR
Bakan Pakdemirli, “Ruhsatlandırılmak üzere komisyon gündemine alınan tüm dosyalar konu uzmanları tarafından toksikolojik, ekotoksikolojik, kalıntı, biyolojik etkinlik, fiziksel ve kimyasal özellikler açısından insan ve çevre sağlığına olan tüm etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenip risk analizi yapıldıktan sonra ruhsatlandırılmakta olup bu kriterleri sağlamayan başvurular kabul edilmemektedir” ifadelerini kullandı.
Başta Avrupa Birliği müktesebatı olmak üzere dünyadaki gelişmeler dikkatle izlendiğini anlatan Bakan Pakdemirli, bu konuda herhangi bir karar alınması halinde Bakanlıklarınca da tüm hususlar gözetilerek diğer tüm aktif maddelerin karar süreçlerinde olduğu gibi benzer kararlar ve önlemler alındığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda güvenirliliğinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda tüm yetki ve sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığında olduğunu belirtti. Gürer, GDO gıda da yasak olmasına karşın İthal yemlerde izinli serbesttir. Yurt dışından gelen ithal ürünler bu yönde izlenip takibi edilerek çok ciddi incelemeler yapılması gerekmektedir. Türkiye’de ithalat yoluyla hayvancılıkta kullanılabilecek GDO’lu yem sayısı kaça çıkmıştır. Bu sayı değişkenlik göstermektedir. Bu da açıklanması gereken bir durumdur. İnsan sağlığına doğrudan etkiyen her gıda içeriğini tüketici bilmelidir. Bir yıldır taklit ve tağşiş ürün ile ilgili açıklamada yapılmıyor. Yeterli denetim sahada yapılmasının yanında ithal ürünlerin içeriğinde de kontrol sağlanmalıdır” dedi.
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Galatasaray |
19 | 46 |
2. Fenerbahçe |
19 | 43 |
3. Trabzonspor |
20 | 42 |
4. Göztepe |
19 | 36 |
5. Beşiktaş |
19 | 33 |
6. Samsunspor |
20 | 30 |
7. Başakşehir FK |
19 | 29 |
8. Gaziantep FK |
19 | 25 |
9. Kocaelispor |
19 | 24 |
10. Alanyaspor |
19 | 22 |
11. Antalyaspor |
20 | 20 |
12. Gençlerbirliği |
19 | 19 |
13. Çaykur Rizespor |
19 | 19 |
14. Konyaspor |
19 | 19 |
15. Kasımpaşa |
20 | 16 |
16. Eyüpspor |
19 | 15 |
17. Kayserispor |
19 | 15 |
18. Fatih Karagümrük |
19 | 9 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Amed SK |
22 | 43 |
2. Erzurumspor FK |
22 | 42 |
3. Esenler Erokspor |
22 | 41 |
4. Pendikspor |
22 | 38 |
5. Çorum FK |
22 | 38 |
6. Bodrum FK |
22 | 36 |
7. Keçiörengücü |
22 | 33 |
8. Bandırmaspor |
22 | 33 |
9. Iğdır FK |
22 | 33 |
10. Boluspor |
22 | 32 |
11. Van Spor FK |
22 | 31 |
12. İstanbulspor |
23 | 31 |
13. Manisa FK |
22 | 30 |
14. Sivasspor |
22 | 29 |
15. Ümraniyespor |
22 | 27 |
16. Sarıyer |
22 | 27 |
17. Serik Belediyespor |
22 | 26 |
18. Sakaryaspor |
22 | 23 |
19. Hatayspor |
23 | 7 |
20. Adana Demirspor |
22 | 2 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Arsenal |
23 | 50 |
2. Manchester City |
23 | 46 |
3. Aston Villa |
23 | 46 |
4. Manchester United |
23 | 38 |
5. Chelsea |
23 | 37 |
6. Liverpool |
23 | 36 |
7. Fulham |
23 | 34 |
8. Brentford |
23 | 33 |
9. Newcastle United |
23 | 33 |
10. Everton |
23 | 33 |
11. Sunderland |
23 | 33 |
12. Brighton & Hove Albion |
23 | 30 |
13. Bournemouth |
23 | 30 |
14. Tottenham |
23 | 28 |
15. Crystal Palace |
23 | 28 |
16. Leeds United |
23 | 26 |
17. Nottingham Forest |
23 | 25 |
18. West Ham United |
23 | 20 |
19. Burnley |
23 | 15 |
20. Wolverhampton |
23 | 8 |
| Takımlar | O | P |
|---|---|---|
1. Barcelona |
21 | 52 |
2. Real Madrid |
21 | 51 |
3. Atletico Madrid |
21 | 44 |
4. Villarreal |
20 | 41 |
5. Espanyol |
22 | 34 |
6. Real Betis |
21 | 32 |
7. Celta Vigo |
21 | 32 |
8. Real Sociedad |
21 | 27 |
9. Osasuna |
21 | 25 |
10. Deportivo Alaves |
22 | 25 |
11. Girona |
21 | 25 |
12. Elche |
21 | 24 |
13. Sevilla |
21 | 24 |
14. Athletic Bilbao |
21 | 24 |
15. Valencia |
21 | 23 |
16. Rayo Vallecano |
21 | 22 |
17. Getafe |
21 | 22 |
18. Mallorca |
21 | 21 |
19. Levante |
20 | 17 |
20. Real Oviedo |
21 | 13 |
Galatasaray
Fenerbahçe
Trabzonspor
Göztepe
Beşiktaş
Samsunspor
Başakşehir FK
Gaziantep FK
Kocaelispor
Alanyaspor
Antalyaspor
Gençlerbirliği
Çaykur Rizespor
Konyaspor
Kasımpaşa
Eyüpspor
Kayserispor
Fatih Karagümrük
Amed SK
Erzurumspor FK
Esenler Erokspor
Pendikspor
Çorum FK
Bodrum FK
Keçiörengücü
Bandırmaspor
Iğdır FK
Boluspor
Van Spor FK
İstanbulspor
Manisa FK
Sivasspor
Ümraniyespor
Sarıyer
Sakaryaspor
Hatayspor
Adana Demirspor
Arsenal
Manchester City
Aston Villa
Manchester United
Chelsea
Liverpool
Fulham
Brentford
Newcastle United
Everton
Sunderland
Brighton & Hove Albion
Bournemouth
Tottenham
Crystal Palace
Leeds United
Nottingham Forest
West Ham United
Burnley
Wolverhampton
Barcelona
Real Madrid
Atletico Madrid
Villarreal
Espanyol
Real Betis
Celta Vigo
Real Sociedad
Osasuna
Deportivo Alaves
Girona
Elche
Sevilla
Athletic Bilbao
Valencia
Rayo Vallecano
Getafe
Mallorca
Levante
Real Oviedo