“Dış politikamız yapboz tahtasına döndü”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda Toplantısında yaptığı konuşmada, ülkemizin dış politikasının yapboz tahtasına döndüğünü söyledi. 

Niğde 09.11.2022, 09:50
“Dış politikamız yapboz tahtasına döndü”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda Toplantısında yaptığı konuşmada, ülkemizin dış politikasının yapboz tahtasına döndüğünü söyledi. 

AKP iktidarının dış politikada yarattığı iklimin takibinin bile yorucu olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidar tarafından ‘dış güçler’ olarak tanımlanan düşman algısının kimleri kapsadığının halen öğrenilemediğini ve her seçim öncesinde birkaç ülkeyle savaşa giriliyor havası yaratıldığını belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Dış İşleri Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz olarak, Türkiye’nin dış politikasını eleştirdi.

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZE NE OLDU?

Kırmızı çizgimiz olan Musul ve Kerkük’ün durumu, Akdeniz’de uluslararası sularda petrol arama iddiaları, komşu ülkelerde olan ilişkilerden gelinen nokta, İsrail, Mısır gibi ülkelerde olan ilişkiler, ülkemizde nüfusu her geçen gün artan mültecilerin durumu ve Dış Politikada yaşanan diğer sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

AKP öncesinde Musul ve Kerkük’ün Türkiye’in kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Gürer, “Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu vatan toprağı terk edildi. Gün ortasında Ankara'nın göbeğinde havai fişeklerle Avrupa Birliği kutlamaları yapıldı, o da dünde kaldı” dedi. 

AKP’NİN NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞI ANLAŞILAMIYOR 

Akdeniz'de uluslararası sularda petrol, akaryakıt arama iddialarının artık gündemden düştüğüne işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ege adaları silahlandırıldı. Yunanistan Başbakanı Cumhurbaşkanının oğlunun düğününde nikâh şahidi olacak kadar yakınken adalar Yunanlıların anlaşmalar dışı kontrolüne girdi. Kardak Adası için verilen mücadele kadar adalar için ses çıkarmayıp sürecin sonunda ‘bir gece ansızın’la olayı seyreden ülke durumuna düştük. Bursa'da Ermenistan-Türkiye maçına can Azerbaycan bayrağı aldırılmayacak kadar Ermenistan'la yakınlaşırken birden ilişkiler koptu, şimdi ‘Ermenistan'la normalleşme süreci yürütüyoruz.’ diyorsunuz” şeklindeki ifadelerle, AKP iktidarının dış politikada ne yapmaya çalıştığının anlaşılamadığını ima etti.

YURTDIŞI İLİŞKİLER İÇ SİYASETE MALZEME YAPILDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014 yılında "Bu görevde bulunduğum sürece İsrail'le olumlu bir şey düşünemem, başkaları düşünebilir. Tayyip Erdoğan'ı Batı ülkeleri 'Gerilimcidir.' diye tanımlayabilir. Ben egemen güçlere şirin görünme gayreti içinde olmadım, olmayacağım." diyerek İsrail için "çocuk katili" ifadelerini kullandığını, Sisi için de "Sisi'nin kendisi de zalimdir, darbecidir” sözlerini sarfettiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2012 yılında Erdoğan ‘Biz en kısa zamanda Şam'a gideceğiz, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız, o gün yakın inşallah. Selahattin Eyyubi'nin kabri başında Fatiha okuyacağız, Emevi Camisinde namaz kılacağız.’ dediğinden bugüne on yıl geçti, şimdilerde ‘katil Esad’ yeniden ‘kardeşim Esad’ noktasına dönülüyor.  

İsrail için konuşmanızda diyorsunuz ki: "Ortak çıkarlarımız ve karşılıklı hassasiyetlere saygı çerçevesinde iş birliği hedefliyoruz." Topluma düşman algısıyla sunduğunuz ülkeler ve liderleriyle nasıl yakın ve güvenilir ilişki kurulabilecek? Keşke yurt dışı ilişkileri iç siyasette malzeme olarak kullanmasaydınız. Bu yolla toplumun duygularını okşayıp oy alınabilir ancak ülke ilişkileri bozuldukça sorunların da derinleştiği görülüyor.”

180 DERECE DÖNÜŞLÜ DIŞ POLİTAKAMIZ KAFA KARIŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR 

AKP iktidarının dış politikada 180 derece dönüşle yeni yaklaşımlara yöneldiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, Bakan Çavuşoğlu’nun  "Ülkemizde 3,5 milyon Suriyeli geldi, 500 bini döndü." dediğini, ancak ülkemizde on yılda 1,5 milyon Suriyeli çocuk doğduğunu, onların artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, o nedenle de 500 bin giden yerine, 1,5 milyon doğan Suriyelinin bulunduğunu ifade etti. 

AKP iktidarının, 2007 yılında Sudan'a tarım yapmak için girişimde bulunduğunu da anımsatan Ömer Fethi Gürer, “daha ortada icraat yok; şirket var, yönetim kurulu üyeleri ücret alıyor ama hiçbir girişim doğmadı. Birleşik Arap Emirlikleri'ni 15 Temmuzu yapan olarak ilan ettiniz, sonradan birdenbire yeni ilişkilere girdiniz, yoksa Birleşik Arap Emirlikleri özeleştiri mi verdi? 

"Suudi Arabistan en iyi dostumuz." derken Kaşıkçı cinayetiyle demedik söz bırakmadınız, şimdi ilişkilerin yeniden iyi olduğunu ifade ediyorsunuz” eleştirisinde bulundu.

NEREDE BU DIŞ GÜÇLER?

 S-400 füzeleri ve F-35'ler gibi konuların ayrı tartışma alanı olarak orta yerde durduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Kalp grafiği gibi bu dış politikayla ülkemiz ne kazandı? Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış." politikası yerine "komşularla sıfır sorun" politikası diyordunuz; pazarlıksız iş tuttuğumuz komşu ülke neredeyse kalmadı. Dış politikada ülke olarak yarattığınız iklimin takibi dahi yorucu. "Dış güçler" olarak yarattığınız düşman algısı kimleri kapsıyor, bir türlü öğrenemedik. Her seçim öncesi birkaç ülkeyle savaşa girer havası yaratılıyor; Almanya, Hollanda, İsrail gibi, suçlanan ülkeler en yakın ticari iş yaptığımız ülkelere dönüşüyor. "Müslüman kasabı" dediğimiz Sırbistan dahi en önemli ticari ülke durumuna geldi. Bu kadar gelgit tarih boyuncu hiçbir dönemde yaşanmadı” şeklinde konuştu.

DIŞ POLİTİKADA 20 YIL ÖNCEKİ BAŞLADIĞIMIZ NOKTAYA DÖNDÜK 

AKP iktidarının dış politikada başarılı olamadığını, yapboz politikasıyla 20 yıl önce başlanan noktaya geri dönüldüğünü belirten Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Keşke Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış." ilkesi temelinde "dünyada barış yüzyılı" hedefinizi yirmi yıl önce hedefleseydiniz. Bu bağlamda, tüm ülkelerde dostane ilişkiler ve barışa dayalı bir politika doğru ve gerçekçi bir yoldur. Ülkemizin menfaatleri diplomatik süreçlerle doğru yönlendirilerek çözüme erdirilmelidir. Bu süreçte en ağır hakaretlerle diğer ülkeleri hedef koymak yerine, diplomatik ilişkiyle ülkemizin çıkarlarını korumak ve kollamaktan başka yol yoktur diyor…”

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 14 33
2. Fenerbahçe 14 32
3. Trabzonspor 14 31
4. Göztepe 14 26
5. Samsunspor 14 25
6. Beşiktaş 14 24
7. Gaziantep FK 14 22
8. Kocaelispor 14 18
9. Başakşehir FK 14 16
10. Alanyaspor 14 16
11. Konyaspor 14 15
12. Çaykur Rizespor 14 14
13. Antalyaspor 14 14
14. Kasımpaşa 14 13
15. Eyüpspor 14 12
16. Kayserispor 14 12
17. Gençlerbirliği 14 11
18. Fatih Karagümrük 14 8
Takımlar O P
1. Pendikspor 15 32
2. Bodrum FK 15 30
3. Amed SK 15 29
4. Esenler Erokspor 15 28
5. Erzurumspor FK 15 26
6. Çorum FK 15 25
7. Iğdır FK 15 25
8. Serik Belediyespor 15 25
9. Bandırmaspor 15 23
10. Van Spor FK 15 21
11. Boluspor 15 20
12. Sivasspor 15 20
13. Sakaryaspor 15 19
14. Keçiörengücü 15 18
15. İstanbulspor 15 15
16. Ümraniyespor 15 15
17. Sarıyer 15 14
18. Manisa FK 15 13
19. Hatayspor 15 5
20. Adana Demirspor 15 2
Takımlar O P
1. Arsenal 14 33
2. Manchester City 14 28
3. Aston Villa 14 27
4. Chelsea 14 24
5. Crystal Palace 14 23
6. Sunderland 14 23
7. Brighton & Hove Albion 14 22
8. Manchester United 14 22
9. Liverpool 14 22
10. Everton 14 21
11. Tottenham 14 19
12. Newcastle United 14 19
13. Brentford 14 19
14. Bournemouth 14 19
15. Fulham 14 17
16. Nottingham Forest 14 15
17. Leeds United 14 14
18. West Ham United 14 12
19. Burnley 14 10
20. Wolverhampton 14 2
Takımlar O P
1. Barcelona 15 37
2. Real Madrid 15 36
3. Villarreal 14 32
4. Atletico Madrid 15 31
5. Real Betis 14 24
6. Espanyol 14 24
7. Getafe 14 20
8. Athletic Bilbao 15 20
9. Rayo Vallecano 14 17
10. Real Sociedad 14 16
11. Elche 14 16
12. Celta Vigo 14 16
13. Sevilla 14 16
14. Deportivo Alaves 14 15
15. Valencia 14 14
16. Mallorca 14 13
17. Osasuna 14 12
18. Girona 14 12
19. Levante 14 9
20. Real Oviedo 14 9