banner100

banner48

Gürer: “Şekerde karakış geliyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilme süreci sonrası şekerde yaşanan fahiş fiyat artışını ve özelleştirme hedeflerinin tutup tutmadığını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye yazılı soru önergesi ile sordu.

Niğde 04.09.2022, 10:54
Gürer: “Şekerde karakış geliyor”
banner107

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fabrikalarının özelleştirilme süreci sonrası şekerde yaşanan fahiş fiyat artışını ve özelleştirme hedeflerinin tutup tutmadığını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye yazılı soru önergesi ile sordu.

Bakan Vahit Kirişçi, CHP’li  Ömer Fethi Gürer’in sorusuna verdiği yanıtta şeker fiyatını özelleşen  fabrikaların  serbestçe belirlediğini, şeker pancarından üretilen yan ürünlerin fiyatı da piyasada serbest rekabet koşullarında oluştuğunu açıkladı.

Bakan Kirişçi, “Şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından serbestçe belirlenir” diyerek şeker fiyatlarının artmasına karşı siyasi iktidar olarak alınacak bir önlemlerinin olmadığını ima etmesi, şeker fiyatlarının yeni dönemde artacağı sinyalini verdi.

GÜRER, SORUNLARI GÜNDEMİNE GETİRDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından ortaya çıkan olumsuz tabloyu, tüm yönleriyle ele alarak; tüketici, üretici ve fabrika çalışanları açısından oluşan mağduriyeti, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

10 FABRİKA SATILDI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, 2018 yılında TÜRKŞEKER’e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirme ihalelerinin gerçekleştirildiğini, 4 ihalenin iptal edildiğini ve 10 fabrikanın özelleştirme yoluyla satıldığını anımsattı.

ÇİFTÇİ VE ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLMEYECEKTİ AMA…

Özelleştirme yapılırken kamuoyuna açıklanan TÜRKŞEKER’in özelleştirme stratejisini aktaran  Ömer Fethi Gürer, özelleştirme ile pancar çiftçisi ve fabrika çalışanlarının mağdur edilmeyeceği, sektörün rekabetçi bir yapıyla varlığının sürdürülmesinin sağlanacağı, üretici ve pancar üretiminin korunacağı, çalışanların iş güvenliğinin sağlanacağı gibi hedeflerinin bulunduğunu hatırlattı. 

HEDEF TUTMADI 

Gelinen noktada bu hedeflere ulaşılamadığı gibi tam aksi sonuçlar alındığını kaydeden  Ömer Fethi Gürer, pancar üreticilerinin korunamadığını, çalışanların işini kaybetmesinin önlenemediğini şeker fiyatlarının katlanarak arttığını ve arz sorunun oluştuğunu ifade etti. 

ÖZELLEŞTİRME HEDEFLERİNE NEDEN ULAŞILAMADI?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm bu gerçeklerden yola çıkarak, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye şu soruları yazılı olarak yöneltti: 

“Özelleştirmede öngörülen hedefler neden tam aksi sonuç vermiştir?

Pancar üreticisi korunmamış, çalışanların işini kaybetmesi önlenmemiş, şeker fiyatlan katlamış, arz sorunu oluşmuştur. Özelleştirme bu sürecin oluşmasında önemli etkendir bu nedenle özelleştirme için gerçekçi değerlendirme ve araştırma yapmadan oluşan sonucun doğmasına vesile olan bürokratlar hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?

Özelleştirilen fabrikaların kamulaştırılması düşünülmekte midir?

Pancar üretici için özelleştirilen fabrikalarda kota yüzde 10 olarak uygulanması yönünde bir düzenleme düşünülmekte midir?

TÜÎK 2021 yılında 19 milyon 500 bin ton pancar üretimi olacağı belirtildiği ve 2 milyon 700 bin ton şeker üretimi ülkemiz için yeterli olduğu bakanlıkça açıklandığı ve Aralık 2021 tarihine kadar 2022 yılı için şeker üretiminin gerçekleştiği dikkate alındığında Ağustos 2022 kadar stoklar yeterli iken neden “karaborsa” şekerde yaşanmıştır?

Şeker pancarı 2021 yılı alış fiyatı dikkate alındığında melas alkol küspe ve şeker elde edilen ürünün şeker zammı hangi veriler esas alınıp belirlenmiştir?”

BAKANA GÖRE TAM KAPASİTE ÜRETİM VAR 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, 2018 yılında özelleştirilen şeker fabrikalarında tam kapasite ile üretim yapıldığını iddia etti. 

5 YILIN 4’Ü GİTTİ, 1’İ KALDI 

Bakan Kirişçi, imzalanan varlık sözleşmeleri gereği 5 pazarlama yılı boyunca şeker üretimi ve üretici haklarının ise garanti altına alındığını vurguladı. 

KOTALAR NASIL BELİRLENİYOR?

Bakan Vahit Kirişçi, ülkede toplam şeker kotalarının; Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci Maddesi çerçevesinde; Yurt içi şeker talebi, Yurt içi şeker satış miktarı, Ülke şeker üretim kapasitesi, Şeker stok durumu, Nüfus artışı, Dış ticaret bilgileri ve Şeker tüketimini etkileyen diğer unsurlar dikkate alınarak belirlendiğini anlattı. 

STOKÇULUKLA İLGİLİ ÖNLEM ALINIYOR MU?

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, şeker piyasasında şeker arzını arttırmak, fiyat dengelenmesine katkı sağlamak ve stokçuluk faaliyetlerine karşı önlem almak için inceleme ve denetleme faaliyetleri yürütüldüğünü ve gerekli tedbirlerin alındığını da ileri sürdü. 

FİYATI ÜRETEN BELİRLER

Astronomik şekilde artan şeker fiyatlarıyla ilgili olarak da Şeker ve Hammaddeleri Yönetmeliğinin ilgili maddesine atıfta bulunan Bakan Kirişçi, “Şeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından serbestçe belirlenir. Fiyatların belirlenmesinde maliyetler, dünya borsa fiyatları, iç fiyatlar, arz talep dengesi, spekülatif etkiler ve diğer ilgili hususlar dikkate alınır.” hükmü bulunmaktadır. Şeker pancarından üretilen yan ürünlerin fiyatı da piyasada serbest rekabet koşullarında oluşmaktadır” açıklamasında bulundu. 

FABKİKALAR ÖZELLEŞTİ ŞEKER FİYATLARI KATLADI 

2018 yılında kamuya ait 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ile şekerde serbest fiyat uygulamasının başlatıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fabrikalara özelleştirilirken, Özelleştirme İdaresi, yapılan işlemle, şeker fabrikalarının daha modern tesislere dönüşeceği, verimin artacağı, rekabetin artacağı, şekerin ucuzlayacağı ve şeker fabrikalarında çalışan işçilerin daha çok gelir sağlayacağı yönünde rapor hazırlamıştı. 10 şeker fabrikası satıldı. Fabrikaların satılmasından sonra şeker ucuzlamadı, fahiş fiyatlara eren kilo fiyatlarıyla vatandaşa ulaştı. Böyle giderse de şekere dar gelirli erişimi de sorun olacak ” değerlendirmesinde bulundu. 

BAKANLIK FİYATLARA MÜDAHALE EDEMİYOR

Bakan Kirişçi’ye, “ Özel fabrikaların şeker fiyatlarını kim belirliyor” şeklinde de soru yönelttiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, Bakan Kirişçi’nin, özel sektör şeker fabrikalarının fiyatlarına müdahale edemediklerini, çünkü anlaşma gereği  özel şeker fabrikalarının şekeri istediği fiyattan satabileceğini belirttiğine dikkat çekti.

OLAN VATANDAŞA OLUYOR 

Bu durumun; TÜRKŞEKER’in çiftçiden alınan pancar fiyatına belirleyebildiğini ancak şeker satış fiyatına müdahale edemediği anlamına geldiğini söyleyen Gürer, “TÜRKŞEKER, şekerin kilosunu 17 liradan satarken özel fabrikalar 25 liraya satabiliyor. Olan vatandaşa oluyor” şeklinde konuştu.

ŞEKERDEN MAMUL ÜRÜNLERİN FİYATI DA KATLANIR

Şeker fiyatının serbest bırakılmasının vatandaşın şekere erişmesinde sorun yaşatacağını vurgulayan Gürer, “Ayrıca şeker fiyatları katlandığı için sanayide şekerden mamul her ürünün fiyatı da artar. Şeker fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için ithalat çare değil, fabrikaların yüksek fiyata şeker satmasının önüne geçilmelidir. Aksi taktirde vatandaş önümüzdeki yıl bugün şekere verdiği paranın iki katına şeker alır” dedi.

NBŞ KAPISI AÇILIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özel sektöre ait olan fabrikalar kamu fabrikalarını şekerin fiyatlarını yükseltmeye zorladığını belirterek, “ Özelleşen şeker fabrikaları 5.70 krş. olan toz şekeri bir yılda kilosunu 25 TL’nin üzerine çıkardığını, buna rağmen şeker stokları yeterliyken  22 yıl sonra şekerde ithalat kararı alındığını hatırlattı. Gürer, “Mayıs 2022 TÜİK Bitkisel Üretim Tahminine göre bu yıl 19 milyon ton şeker pancarı üretileceği tahmin ediliyor. 2020 yılında 93 bin 812 olan çiftçi sayısı, Bakanın farklı bir soruma verdiği yanıtta 78 bin 755 şeker pancarı üreticisine kadar düşmüş durumda. Şeker pancarından melas, küspe, alkol ve şeker elde ediliyor. Geçen yıl çiftçiden tonu 420 TL’ye şeker pancarını alan özel fabrikalar küspenin tonunu 1100 TL’ye sattı. Şeker pancarı taban fiyatını TÜRKŞEKER belirliyor ancak özel fabrikalar şeker fiyatını belirlemede serbest bırakılıyor. Bu adaletsiz bir durum. Şeker fiyatları yeni kampanya döneminden sonra artacak gibi görünüyor. Şekerde de karakış geliyor. Ardından NBŞ ve sentetik tatlandırıcılara kapı aralanmış olacak. Stratejik bir ürün olan şeker pancarı varken dış güçler NBŞ için yöntem geliştiriyor. Şeker pancarı çiftçisi ekmesin, fiyatlar artsın, pazar mecbur NBŞ ve sentetik tatlandırıcıya kalsın anlayışında bir tezgah sürüyor. Yalnız cebimizle oynamıyorlar, sağlığımızı da riske atıyorlar. Serbest piyasa ekonomisi adıyla her alanda büyük bir oyun dönüyor. Şeker pancarından şeker üretimi bitirilip NBŞ ve sentetik tatlandırıcılar için yol mu açılmak isteniyor?” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13