"Seçimlerden önce halkın haber alma hakkı engellenmeye çalışılıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de görüşülen “Dezenformasyon Yasası” ile ilgili “Burası Kuzey Kore değil, burası Taliban'ın Afganistan'ı hiç değil, burası 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' ve 'Doğruları söylemekten korkmayın.' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesidir. Kendinize gelin ve bu yasadan, bu yanlıştan vazgeçin.” diyerek tepki gösterdi.

Trabzon 14.10.2022, 15:38
"Seçimlerden önce halkın haber alma hakkı engellenmeye çalışılıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de görüşülen “Dezenformasyon Yasası” ile ilgili Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Burası Kuzey Kore değil, burası Taliban'ın Afganistan'ı hiç değil, burası 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' ve 'Doğruları söylemekten korkmayın.' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesidir. Kendinize gelin ve bu yasadan, bu yanlıştan vazgeçin.” diyerek tepki gösterdi.

İçerdiği basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler nedeniyle kamuoyunda “Sansür ve dezenformasyon yasası” olarak adlandırılan AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı “Basın Kanunu Yasası” hakkında konuşan Ahmet Kaya, yasanın gazetecilerine görüşlerinin dahi alınmadan hazırlandığına dikkat çekerek, “Teklif bu haliyle dezenformasyonla mücadeleyi değil, gazeteciliği hedef almaktadır. Bu yasa özellikle internet haberciliğini ve yerel medyayı büyük risk altına atacaktır, yaşamalarını mümkün kılmayacaktır. Dezenformasyon, yalan haber, asılsız bilgi gibi hukuken nasıl yorumlanacağı belirsiz kavramlar bağımsızlığını yitirmiş bir yargı düzeninde suistimale çok açıktır.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ÜLKEYİ YÖNETME KONUSUNDA BECERİKSİZLER AMA YALAN HABER VE DEZENFORMASYON KONUSUNDA ÇOK BECERİKLİLER”

“Günlerdir tartıştığımız bir dezenformasyon kanunu var. Milletimize ‘Bu iktidarın ve yandaş medyasının en iyi yaptığı iş nedir?’ diye sorsak eminim ki büyük çoğunluk yalan haber ve dezenformasyon konusundaki becerilerinden bahsedecektir. Ülkeyi yönetme konusunda çok beceriksiz olsalar da haklarını yemeyelim, bu konularda çok becerikliler. Yirmi bir yıldır ülkeyi yöneten fakat hiçbir vaadini yerine getiremediği gibi memleketi ve milleti mahveden bu algıcı iktidar yaklaşan seçimler öncesinde toplumu ve özellikle gençlerimizi susturmak için bir sansür ve bir susturma yasası çıkarıyor.”

“23 MADDELİK TORBA BASIN KANUNU GAZETECİLERİN DAHİ GÖRÜŞÜ ALINMADAN HAZIRLANDI”

“Bu teklif her ne kadar Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak lanse edilse de 23 kanunda değişiklik öngördüğü için bu teklifin bir torba kanun olarak değerlendirilmesi daha doğru olacaktır.

Uzun zamandır üzerinde çalışıldığı ifade edilen teklif, ne yazık ki iktidar partisinin muhalefeti, sivil toplumu, üniversiteleri dışlayan, yok sayan anlayışının bir yansıması olarak Meclise sunulmuştur.

Üzülerek söylüyorum ki gazetecilik mesleğini doğrudan ilgilendiren bu teklif, gazetecilik örgütlerinin dahi görüşü alınmadan bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlanmıştır.

Öte yandan, bu teklifin başta 29'uncu maddesi olmak üzere, ifade ve haber alma özgürlüğü ile diğer anayasal özgürlüklerle çelişen hükümlerin incelenmesi için ilgili kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 38'inci maddesi uyarınca Anayasa'ya uygunluk incelemesi de yapılmamıştır. Özellikle teklifin 29'uncu maddesine ilişkin çok ciddi endişeler vardır. Bu maddenin tekliften tamamen çıkarılması ve tüm paydaşların katılımıyla yeni bir çalışma yapılması gerektiği ortadadır.”

“DEZENFORMASYON DÜNYANIN ORTAK SORUNUDUR. KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA DÜZENLEME YAPILMALIDIR”

“Dezenformasyon dünyanın ortak bir sorunudur. Özellikle dijital alanda var olan bu sorunla mücadele edilmelidir. Fakat bu yapılırken dezenformasyon ile ifade özgürlüğü arasındaki hassas dengenin korunmasına ve konunun tüm paydaşlarının sürece dâhil edilerek katılımcı bir anlayışta yapılmasına dikkat edilmelidir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da diğer ülkelerdeki uygulamalardır. Bakın, Almanya'da sosyal ağların düzenlenmesi kanunu uzmanların ve farklı kurumların katılımıyla uzunca bir süre şeffaf ve derinlemesine tartışıldıktan sonra kabul edilmiştir. Yine, örneğin, Avrupa Birliğindeki dijital hizmetler yasasında iki yıllık uzun tartışmalar sonunda uzlaşmaya varılmıştır.”

“İNTERNET HABERCİLİĞİNİ VE YEREL MEDYAYI HEDEF ALMAKTADIR”

“Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildir. Çünkü teklif bu hâliyle dezenformasyonla mücadeleyi değil, gazeteciliği hedef almaktadır. Bu yasa özellikle internet haberciliğini ve yerel medyayı büyük risk altına atacaktır, yaşamalarını mümkün kılmayacaktır. Dezenformasyon, yalan haber, asılsız bilgi gibi hukuken nasıl yorumlanacağı belirsiz kavramlar bağımsızlığını yitirmiş bir yargı düzeninde suistimale çok açıktır. Teklifin hazırlanış sürecinde sivil toplum görüşlerine başvurulmamıştır. Dezenformasyon dünya çapında bir sorundur fakat yapılan düzenleme dezenformasyonla mücadeleden ziyade halkın haber alma hakkına ve ifade özgürlüğüne zarar verecek düzenlemeler içermektedir.”

“SEÇİMLER ÖNCESİ HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENMEK İSTENİYOR”

Halkın haber alma ve bilgilendirme hakkını engelleyecek bu düzenleme yaklaşan seçimler öncesinde haberi halktan saklama amacı taşımaktadır. Hâlihazırda ana akım medyayı kontrol altında tutan iktidar dijital alanda da özgür ve bağımsız haberciliği engellemek ve toplumsal talepleri susturmak istemektedir ve gençlerimizden çok korkan bu iktidar gençlerin ve halkımızın sosyal medyayı kullanmasından rahatsız olmaktadır. Milletimizin her gün gelen zamları, yoksulluğu, geçim derdini, iktidarın her yerden fışkıran yolsuzluklarını, haksızlıklarını, adaletsizliklerini konuşmasından ve olandan bitenden birbirini haberdar etmesinden de korkmaktadır. İşte bunun için bu korkularını yasaklar ve sansürle bastırmak için bu yasayı çıkarıyorlar.”

“BURASI KUZEY KORE DEĞİL, TALİBAN’IN AFGANİSTAN’I HİÇ DEĞİL”

“Tüm bu nedenlerle sosyal medyanın hukuksuzluklara karşı anlık gündem oluşturma yeteneğini ortadan kaldırmak isteyen, seçim ortamı gibi hukuksuzluklara verilecek anlık tepkilerin önemli olacağı günlere hazırlık yapan ve tutuklama ya da gözaltılarla vatandaşlarımıza gözdağı vermek isteyen bu sansürcü, bu yasakçı iktidara diyoruz ki: "Doğrulardan ve doğruları söyleyenlerden korkmayın, kendinize gelin! Burası Kuzey Kore değil, burası Taliban'ın Afganistan'ı hiç değil, burası 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' ve 'Doğruları söylemekten korkmayın.' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkesidir." Kendinize gelin ve bu yasadan, bu yanlıştan vazgeçin diyorum.”

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 36 95
2. Fenerbahçe 36 84
3. Samsunspor 36 64
4. Beşiktaş 36 62
5. Başakşehir 36 54
6. Eyüpspor 36 53
7. Trabzonspor 36 51
8. Göztepe 36 50
9. Rizespor 36 49
10. Kasımpaşa 36 47
11. Konyaspor 36 46
12. Alanyaspor 36 45
13. Kayserispor 36 45
14. Gaziantep FK 36 45
15. Antalyaspor 36 44
16. Bodrum FK 36 37
17. Sivasspor 36 35
18. Hatayspor 36 26
19. A.Demirspor 36 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 38 72
2. Gençlerbirliği 38 68
3. Karagümrük 38 66
4. İstanbulspor 38 64
5. Bandırmaspor 38 64
6. Erzurumspor 38 64
7. Boluspor 38 61
8. Iğdır FK 38 58
9. Amed Sportif 38 57
10. Ahlatçı Çorum FK 38 54
11. Ümraniye 38 53
12. Esenler Erokspor 38 52
13. Sakaryaspor 38 51
14. Keçiörengücü 38 51
15. Manisa FK 38 48
16. Pendikspor 38 48
17. Ankaragücü 38 48
18. Şanlıurfaspor 38 40
19. Adanaspor 38 30
20. Yeni Malatyaspor 38 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 38 84
2. Arsenal 38 74
3. M.City 38 71
4. Chelsea 38 69
5. Newcastle 38 66
6. Aston Villa 38 66
7. N. Forest 38 65
8. Brighton 38 61
9. Bournemouth 38 56
10. Brentford 38 56
11. Fulham 38 54
12. C.Palace 38 53
13. Everton 38 48
14. West Ham United 38 43
15. M. United 38 42
16. Wolves 38 42
17. Tottenham 38 38
18. Leicester City 38 25
19. Ipswich Town 38 22
20. Southampton 38 12
Takımlar O P
1. Barcelona 38 88
2. Real Madrid 38 84
3. Atletico Madrid 38 76
4. Athletic Bilbao 38 70
5. Villarreal 38 70
6. Real Betis 38 60
7. Celta Vigo 38 55
8. Rayo Vallecano 38 52
9. Osasuna 38 52
10. Mallorca 38 48
11. Real Sociedad 38 46
12. Valencia 38 46
13. Getafe 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Alaves 38 42
16. Girona 38 41
17. Sevilla 38 41
18. Leganes 38 40
19. Las Palmas 38 32
20. Real Valladolid 38 16