CHP'li Şeker'den maden tepkisi: "Ölüler altın takmaz!"

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Meclis’te düzenledikleri ortak basın toplantısında Erzincan İliç’te yaşanan çevre felaketine değindi.

Erzincan 30.06.2022, 10:20
CHP'li Şeker'den maden tepkisi: "Ölüler altın takmaz!"

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Meclis’te düzenledikleri ortak basın toplantısında Erzincan İliç’te yaşanan çevre felaketine değinerek “Yaşanan felaketten 2 hafta önce, İliç’te ilgili madenin bulunduğu bölgeyi ziyaret etmiştim. İlçe sakinleri eskiden sabahları kuş sesleri ile uyanırken son zamanlarda ilçede çok sayıda kuşun toplu öldüğünü belirterek artık sabahları kuş sesi duymaz olduklarından şikayet ediyordu. Meclis’te söz alarak bu konuyu dile getirdim, olası riskler konusunda iktidarı uyardım. Ancak ne yazık ki iktidar bu üzücü felakete engel olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Şeker, ülkemizde doğanın sürekli tahribata uğradığını belirterek “Geçen hafta yaşanan Marmaris yangını ciddi bir orman kaybına yol açtı. Biz, küresel iklim değişikliğinin olduğu bir dönemde kuraklaşma ve orman yangınlarının arttığını Yunanistan örneğinden görerek orman yangınları öncesinde soru önergesi vermiştik; ‘yeteri kadar yangın uçağı aldınız mı, helikopterlerinizin sayısı yeterli mi?’ diyerek iki yıl önce uyarıp, ülkemizin tedbir almasını istemiştik. Ama o gün iktidar ‘yeteri kadar uçağımız var, yeteri kadar helikopterimiz var, tedbirlerimiz hazır’ dedi ama biz en büyük orman yangını felaketini geçen yıl yaşadık. Geçen hafta Marmaris yine yandı. Diğer taraftan vahşi madencilik faaliyetleri doğamızı, ormanlarımızı yok ediyor. Geçen hafta İliç’te ciddi bir çevre felaketi yaşandı” dedi.

CHP’li Şeker, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü’nde Anagold Madenciliğin Amerika, Kanada ve yerli ortağıyla birlikte işlettiği maden ocağına son 6 ay içerisinde 3 kez gittiklerini hatırlatarak “Doğamızın bu kadar sahipsiz kaldığı bir dönemde, biz son 6 ay içerisinde üç defa gittik. 13 Nisan’da da Orhan Sarıbal ile birlikte madenle ilgili bir ÇED davasının bilirkişi incelemesine katılmak üzere oradaydık. Şirket yöneticileri hakimin gerekli izni vermiş olmasına rağmen sahayı incelememize engel olmak istediler. Ama biz maden çevresini ve kapasitesi arttırılmak istenen atık havuzunu inceledik. Şirket atık havuzunun kapasitesini arttırmak istiyor. Çünkü atık havuzunun 25 yılda dolacağını öngördükleri kapasitesini 2-3 yıl içerisinde doldurmuşlar. Ancak kapasitesini artırmaya çalıştıkları atık havuzunun bulunduğu yer Ovacık fayına 11 kilometre, Kuzey Anadolu fayına 70-80 kilometre mesafede bulunan bir deprem bölgesi. Böyle bir yerde bulunan atık havuzunun kapasitesini arttırmak için havuz kenarlarının dolgu ile genişletilerek yükseltilmesi planlanıyor. Havuz kenarları dolguyla yükseltildikçe o havuz, depremde daha büyük bir tehlikeye açık ve her an patlayabilecek duruma dönüşecek” uyarısında bulundu.

Dünya Siyanürle Altın Ayrıştırma Yöntemini Terk Ederken, İktidar Neden Bu Yöntemde Israr Ediyor?

Siyanür liçi yönteminin dünyada vazgeçilen bir yöntem olduğunu söyleyen CHP’li Şeker, “Bu yöntemler ancak üçüncü dünya ülkelerinde devam edilen yöntemler. Biz üçüncü dünya ülkesi olmadığımızı göstermeliyiz. Madenlerimiz çıkartılacaksa yine devletin kurumları aracılığıyla ve güvenli yöntemlerle çıkartılmalı. Bir avuç yandaş, bir avuç emperyalist ülke şirketi kazanacak diye Anadolu’yu tahrip etmeye kimsenin hakkı yok. Romanya’da 2000 yılında yaşanan Baia Mare madenindeki felaketten sonra Avrupa ülkeleri bu yöntemi artık terk etmeye başladı. Oysa Türkiye’de yirmiye yakın yerde bu yöntemle, siyanür liçiyle altın ayrıştırmaya devam ediliyor. İliç’te Pülverizatör denilen kapasiteyi daha fazla artırmak için havuzda biriken kimyasal atık suyunu buharlaştırarak havaya püskürten atmosfere salan aletler çalıştırıldığında İliç’te kokudan durulamadığını ifade ettiler” dedi.

Şirkete kesilen ceza miktarına da değinen CHP’li Şeker, “Şirkete bir milyon dolar ceza kestiklerini ifade ediyorlar. Mesele ceza kesilmesi değil, bütün Anadolu’yu yok edebilecek bir tehlikenin ortadan kaldırılması meselesidir. Bunun ‘ceza kestik, biz bu işi kapattık’ diyerek üstünün örtülmesi mümkün değil. Maden ve siyanürlü atık havuzu Karasu Nehri’nin hemen kenarında. Yani o atık havuzundaki kimyasallar her an İliç Barajı’na, oradan da bütün Anadolu’ya yayılabilecek bir tehdit oluşturuyor. Yemyeşil bir doğa yok ediliyor. Ormanlık bölge ortadan kaldırılıyor” dedi.

Çöpler Madeni Bütün Anadolu’yu Tehdit Ediyor!

Geçmişte İliç’te hekimlik yaptığını hatırlatan CHP’li Şeker, “İliç benim 2 yıl süresince, tam da deprem zamanı mecburi hizmeti yaptığım bir bölge. Bir deprem felaketinin orada yaratacağı facia sadece İliç’i değil; Karasu nehrine karışacak olan atıklar önce Keban’a, sonra Karakaya Barajı’na, daha sonra Atatürk Barajı’na, ardından bütün Mezopotamya bölgesine tehdit oluşturacak durumda. O bölgedeki bütün tarımsal sulama bu barajlardan yapılıyor. O kıymetli bölgeyi böylesine bir felakete açık hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Anadolu’da böyle bir felaketin öncüsü olabilecek ve felaketin hazırlayıcısı olabilecek bir projenin daha da büyütülerek devam etmesi ülkemizi daha büyük tehlikelere maruz bırakacak. Ne yazık ki bizim son ziyaretimizin ve son uyarılarımızın, çok değil 10 gün sonrasında bu felaketin yaşanması uyarılarımızda ne denli haklı olduğumuzu da gösteriyor. Umut ediyoruz ki bundan sonrasında gereken tedbirler alınır ve kapasite arttırma çalışması sonlandırılarak bölge bundan sonra daha büyük felaketlere açık hale getirilmez. Bütün Anadolu’yu tehdit eden, tarımı tehdit eden, ciddi bir kıtlık döneminde olduğumuz bir dönemde tarıma yönelik böyle bir açık tehdit varken ve bölge deprem bölgesiyken, küresel iklim değişikliği nedeniyle her an her yerde sel felaketleri yaşanıyorken; böylesi bir riski görmezden gelmek mümkün değil. Geçici bir durdurma var ama bu yeterli değildir, bölge güvence altına alınmadan hiçbir işleme müsaade edilmemesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bölgede Çocuklarda Cilt Hastalıkları, Kanser Hastalıkları Sürekli Artıyor

Basın toplantısında konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “İliç’te siyanürle altın arama meselesi aslında bir politik meseledir. İktidarın Türkiye’de madenciliğe nasıl baktığının göstergesidir. Dünyada maden sahalarını yabancılara teslim etmiş ve gelişmiş bir ülke göremeyiz. Çünkü para ve refah şirketlere ve yabancı ülkelere kalmakta; ama zehir, ama yoksulluk, ama hastalık o ülkede kalmaktadır. Bu tür madencilik faaliyetleri bizim gibi ülkelere yoksulluk, hastalık, çevre kirliliği saçmakta ve tarımın yok olmasına sebep olmaktadır” dedi.

Sarıbal, Ali Şeker’le birlikte yaptıkları ziyarette İliçlilerin kendilerine çocuklarda çeşitli cilt hastalıklarının çok yaygınlaştığını, her yaş grubunda kanser vakalarının sürekli arttığını ifade ettiklerini söyledi.

Fırat Coğrafyasında Tarımsal Faaliyet Bitebilir

Erzincan’ın fay hattı bölgesinde olduğunu hatırlatan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal basın toplantısında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu maden öyle bir yerdeki; bir tarafta Tunceli, Elazığ ve Munzur, bir tarafta Malatya, bir tarafta Erzincan, bir tarafta da Sivas. Yani bir deprem sonrası bu madende siyanür havuzunda yaşanacak bir patlama çok ciddi anlamda İliç’ten Fırat’a, Karasu’ya, Keban’a, Atatürk barajına yani o büyük coğrafyanın bütününe etkili olacak ve tarımsal üretim bitecek. Şu anda bile insanlar nefes almakta güçlük yaşıyor, kuşlar yaşamıyor, küçük canlılar yaşamıyor. 10 Nisan’da maden sahasını ve atık havuzunu büyütme amacıyla verilen ÇED iptali için açılan davada bilirkişi keşfi için İliç’e gittiğimizde oraya bir hukuk heyeti gelmişti. Ne yazık ki şirket hukuku bile gasp etmişti. Hakimin bize ulaşmasına engel oldular ve bizsiz bir keşif yaptılar. Şimdi orada olan hakime ve keşfe gelen bilim insanlarını bir kez daha uyarıyorum. Bu patlamadan sonra ne düşünüyorsunuz? Şirketler bu tip madenler için 6 yıl, 10 yıl, 15 yıl çalıştırıp gideceğiz diyorlar. Bu maden için 15-20 yıl işletme süresi öngörülmüştü firma tarafından. Ama kullandıkları membranın ömrü 150-200 yıl! Bu ne demektir biliyor musunuz? Biz sizin topraklarınızı 6 yıl, 10 yıl, 15 yıl boyunca kirleteceğiz, çevrenizi kirleteceğiz. Sizin halkınıza ülkenize ait olan altını, gümüşü, bakırı alacağız. Bütün çöpünü, zehrini de size bırakacağız. Buna seyirci olan bir iktidarla karşı karşıyayız.

Ölüler Altın Takmaz

Şunu bir türlü öğretemedik: Ölüler altın takmaz. Yerin üstü altından değerlidir. Önemli olan toprağın üstünden verimli bir yaşam çıkarabilmektir. İliçte yapılan siyanürlü vahşi altın ayrıştırma işletmesinin kapatılmasını istiyoruz. Mevcut atık havuzunun Türkiye tarihinin en büyük çevre felaketinin yaşanmaması için bir an önce bertaraf edilmesi için tüm tarafları duyarlılığa davet ediyoruz.”

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14