Vahap Seçer: "Adalet için İstanbul'a gittik"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) Plastik Sanatlar Kurulu öncülüğünde hayata geçirilen, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Resim Yarışması Sergisi’nin açılışına katıldı.

Mersin 18.01.2025, 12:08
Vahap Seçer: "Adalet için İstanbul'a gittik"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) Plastik Sanatlar Kurulu öncülüğünde hayata geçirilen, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Resim Yarışması Sergisi’nin açılışına katıldı.

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen sergiye; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış ve Hasan Ufuk Çakır, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Meclis Üyeleri ve Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları katılım sağladı.

Toplamda 203 sanatçının 303 eserle katıldığı yarışmada 5 eser başarı, 10 eser mansiyon, 32 eser sergileme ödülü alırken; Seçici Kurul Başkanı Sanatçı Ahmet Yeşil’in başkanlık ettiği jüri ekibi 47 eseri sergilenmeye değer buldu. Sergide yer alan eserler, Mersin’de hayata geçirilmesi planlanan Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin koleksiyonunun oluşmasına da öncülük ederek sanatın kalıcılığına katkı sağlayacak.

Başkan Seçer: “MEDEKA ve TADEKA sayesinde sanata dair isabetli kararlar alıyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılı Resim Yarışması Sergisi’ni, MEDEKA Plastik Sanatlar Kurulu’nun organize ettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, tüm Büyükşehir Belediyelerine böyle bir kurul kurmaları için öneride bulundu. Seçer, “MEDEKA ve TADEKA sayesinde sanat ve sanata dair yüzde 100’e yakın isabetli kararlar alıyoruz. Bizim dönemimizde başladığımız tüm organizasyonlar, yaptığımız etkinlikler, verdiğimiz ödüller; sanata ve şehre değer katan bütün ekinlikler bu şehre değer katan insanların fikirlerinden çıkan aktiviteler” dedi. Katılımcı demokrasiyi önemsediklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Kent yönetiminde hemşerilerimizi de yönetime katıyoruz” diye konuştu.

“Mersin’i sanatçı kentinden sanat kentine dönüştürmenin en büyük formülü, sürdürülebilirlik”

Mersin’e yakın bir tarihte Çağdaş Sanatlar Müzesi kazandıracaklarını söyleyen Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sanatsal ve kültürel organizasyonlar artırarak devam edeceklerini belirterek, “Bunun gibi yarışmalarımız devam edecek. Önemli olan bunları istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek. Mersin’i sanatçı kentinden sanat kentine dönüştürmenin en büyük formülünün bu olduğunu düşünüyorum. Bu konuda zaten iktidardan bu tarz bir anlayışı burada olan hiç kimse beklemiyor. Üzülerek ifade edeyim 21. yüzyıl Türkiye’sinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu laik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir anlayışla sanata ve sanatçıya bakışı açısı var” ifadelerine yer verdi.

Seçer, Uluslararası Edebiyat Festivali’nin de Mersin’de bir ilk olduğunu söyleyerek, festivalin her geçen yıl da daha zengin geçtiğini kaydetti. Seçer, “Bunu sanatçılardan duymak beni çok mutlu ediyor. Son derece zengin ve değerli bir festivali Mersin’e kazandırmanın da gurunu yaşıyoruz. Her alanda yaptığımız çalışmalarda önemli başarılar elde ettiğimizi halk zaten söylüyor. Mersin dediğinizde akla; demokrasi, çağdaşlık, katılımcılık, adaletli bir yönetim anlayışı, ayrımcılığın olmadığı, bugün Türkiye toplumunun özlediği demokrasi, özgürlükler ve adalet geliyor” dedi.

“Adalet için İstanbul’a gittik”

Son yaşanan gelişmelerin ardından İstanbul’a ‘adalet’ arayışına gittiklerini anımsatan Seçer, “Tüm mücadelemiz; Türkiye’nin demokrasisinin kurum ve kurallarıyla olgunlaşması, insan haklarının evrensel normlara uygun hale gelmesi, Türkiye'de bir hukuk devleti anlayışının tam manasıyla oturması, çağdaş ve medeni bir ülke olmamız, dünyada böyle anılmamız ve saygı duyulmamız için. Bizim bu anlayıştaki yönetimimiz devam edecek. Umarım Türkiye’de sonsuza kadar bu anlayıştaki yöneticiler tarafından yönetilir” diye konuştu.

“Kırsal mahallelerde yaşayan 25 binden fazla çocuğumuzu tiyatro ile buluşturduk”

Her alanda olduğu gibi kültür ve sanata da vatandaşların eşit şekilde ulaşma anlayışını benimsediklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Şehirde yaşayan bir çocuğumuz, bir gencimiz bu tip sanat faaliyetlerine erişebiliyorsa niçin köyde yaşayan erişemiyor?” diyerek tüm kültür ve sanat etkinliklerine herkesin eşit şekilde erişebileceği projeler ürettiklerini kaydetti. Merkezdeki kültür ve sanat faaliyetlerine erişemeyen vatandaşlar için Şehir Tiyatrosu’nun karış karış kırsal mahalleleri dolaştığını belirten Seçer, “Tiyatro, sadece şehirlere değil köylere de gereklidir. Biz kırsal mahallelerde bugüne kadar toplam 25 binden fazla çocuğumuzu tiyatroyla buluşturduk. İşte bu fırsat eşitliğidir” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin 7’den 70’e herkese kapısının açık olduğunu dile getiren Seçer, belediye binasından çocuk kahkahalarının yükselmesi ve her çocuğun tiyatro ile buluşturulmasını sağlamak amacıyla da yeni hizmet binasında çocuk sahnesine yer verdiklerini aktardı.

“Mersin’in her alanda marka kent haline gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Mersin’in yalnızca kültür ve sanat alanında değil her alanda marka bilinirliği ile öne çıkan bir kent olması için gayret göstermeye devam edeceklerinin altını çizen Seçer, “Mersin’in markalaşması için sadece Türkiye’de değil dünyada tanınması için en değerli sanatçıları, romancıları, sinema sanatçılarını, Ahmet Yeşil gibi uluslararası değerleri, ressamları, sporcuları, ülkesi için fayda sağlayan siyasetçileri, en değerli iş ve bilim insanlarını Mersin’den çıkarmalıyız. Mersin, genç bir kenttir. Biz Mersin’i, sanatçılarımızı ve sanatı seviyoruz. Çok daha güzel işler yapacağız” dedi. Seçer, konuşmasını dereceye giren sanatçıları tebrik ederek ve organizasyona emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.

Özyiğit: “Sanat; ekmek ve su kadar kıymetli ve önemli”

Sergiye ev sahipliği yapan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, toplumların gelişmesinde sanatın büyük rol oynadığını belirterek, “Biz sosyal demokrat belediyeler olarak bu alanda attığımız imzalar ve yaptığımız işlerle fark yaratıyoruz. Sanat; ekmek ve su kadar kıymetli, bir o kadar önemlidir. Buradan geri adım atmayı hiçbir zaman düşünmeyip, çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diyerek Büyükşehir Belediyesi’ne, sanatçı Ahmet Yeşil’e ve organizasyona katkı sunan herkese teşekkür etti.

Yeşil: “Sanat toplumu yaratıldığında antidemokratik tüm oluşumlar ve olayların önüne geçilir”

Dünyaca ünlü ressam Ahmet Yeşil, Seçer’e sanata ve sanatçıya verdiği değerin yanı sıra böyle bir yarışmanın düzenlenmesinden dolayı teşekkür ederek, “Bu organizasyonu yaşamak beni son derece mutlu ediyor. 45 yıllık sanat yaşamımda hep bu anların olmasını beklemiştim. Yarışmadaki eserler Mersin’de umutla ve heyecanla beklediğimiz müzemizin ilk eserleri olacak. Sanat toplumu; bakarken görmeyi, görürken düşünmeyi, düşünürken de kendini ifade etmeyi yaratan bireylerden oluşur. Bu toplum yaratıldığı zaman antidemokratik tüm oluşumlar ve olayların önüne geçilir. Sanat iyi ki var” dedi.

Sanatçılar, düzenlenen törenle başarılarını taçlandırdı

Başarı Ödülünü alan ve resim öğretmenliği mezunu olan Raife Tokyürek, böyle ödül törenleri sayesinde sanatçıların kendilerini daha fazla görünür kıldığını ve daha fazla insanlara ulaştıklarını belirterek, “Daha önce de ödül aldım ama her ödül insana daha fazla duygu katıyor. Böyle bir ödül almak benim için çok kıymetliydi.  Mersin Büyükşehir Belediyesi sanatı ve sanatçıyı çok fazla destekliyor ve bunu bize her zaman hissettiriyor” diye konuştu.

Mansiyon ödülü alan Nur Fatime Yaburğan ise yüksek lisans öğrencisi olduğunu ve eğitim hayatı devam ederken böyle bir ödülü almaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu belirterek, “Bu benim ilk ödülüm. Bir yerlere dokunabiliyor olduğumuzu hissetmek beni çok mutlu etti. Resimleri kendimiz için yapıyoruz ama aynı zamanda karşı tarafa bir şeyler vermeye çalışıyoruz. Bunun anlaşıldığını bilmek beni mutlu etti ve çok sevindim” dedi.

Sergi, sanatseverlerden tam not aldı

Sergiyi gezen vatandaşlardan Dilek Küçükyılmaz, etkinlikle ilgili duygu ve düşüneceklerini; “Çok güzel bir etkinlikti. Hem insanların sanata olan bakışını, görüş açısını, fikir açısını her bakımdan tanıyor ve görüyoruz bu tür ekinliklerle. Başkanımız Vahap Seçer’in kente olan katkısı sanat anlamında gerçekten tartışılmaz. Çalışmalarını çok beğeniyorum” diyerek belirtti.

Bir başka sanatsever Günseli Bobuş Alkaya da resme oldukça ilgi duyduğunu belirterek, “Tablolara bakıp onlarla ilgili hayal kurmayı çok seviyorum. Çocuklarımla birlikte sergiyi gezdik. Onlar da çok büyük zevk aldılar ve çok sevdiler. Sanatın, özgür düşüncenin, hayal kurabilmenin bu şekilde desteklenmesi çok güzel. Cumhuriyetimizin 101. yılını bu şekilde anlamlı bir şekilde sanatla, doğayla, özgürlükle taçlandırmak çok güzel bir şey. Bu sergide de birbirinden farklı, rengarenk, tema olarak da çok farklı eserler var. Benim için oldukça güzeldi” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Ressam Ahmet Yeşil’e Başkan Seçer tarafından çiçek takdim edildi. Yarışmada dereceye giren sanatçılar ödüllerini Başkan Seçer’in elinden aldı. Seçer’in sanatçılarla beraber sergiyi gezmesinin ve eserler hakkında bilgi almasının ardından program sona erdi.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 19 46
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 19 36
5.  Beşiktaş 19 33
6.  Başakşehir FK 20 30
7.  Samsunspor 20 30
8.  Gaziantep FK 19 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Çaykur Rizespor 20 20
12.  Antalyaspor 20 20
13.  Gençlerbirliği 19 19
14.  Konyaspor 19 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 19 15
18.  Fatih Karagümrük 19 9
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 23 45
2.  Amed SK 22 43
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Çorum FK 23 41
5.  Pendikspor 22 38
6.  Bodrum FK 22 36
7.  Iğdır FK 23 34
8.  Keçiörengücü 23 33
9.  Bandırmaspor 22 33
10.  Boluspor 22 32
11.  Van Spor FK 22 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 22 29
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 22 26
18.  Sakaryaspor 22 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 22 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 23 50
2.  Manchester City 23 46
3.  Aston Villa 23 46
4.  Manchester United 23 38
5.  Chelsea 23 37
6.  Liverpool 23 36
7.  Fulham 23 34
8.  Brentford 23 33
9.  Newcastle United 23 33
10.  Everton 23 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Brighton & Hove Albion 23 30
13.  Bournemouth 23 30
14.  Tottenham 23 28
15.  Crystal Palace 23 28
16.  Leeds United 23 26
17.  Nottingham Forest 23 25
18.  West Ham United 23 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 23 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 21 52
2.  Real Madrid 21 51
3.  Atletico Madrid 21 44
4.  Villarreal 20 41
5.  Espanyol 22 34
6.  Real Betis 21 32
7.  Celta Vigo 21 32
8.  Real Sociedad 21 27
9.  Osasuna 21 25
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Girona 22 25
12.  Elche 21 24
13.  Sevilla 21 24
14.  Athletic Bilbao 21 24
15.  Valencia 21 23
16.  Rayo Vallecano 21 22
17.  Getafe 21 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 20 17
20.  Real Oviedo 22 16