Adana, UNESCO’dan gastronomi şehri unvanı almak için tek vücut oldu

Adana’ya UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanının verilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 Yılı Adana Gastronomi Şehri Başvurusu - Adaylık Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi. 

Adana 09.05.2021, 10:40
Adana, UNESCO’dan gastronomi şehri unvanı almak için tek vücut oldu

Adana’ya UNESCO tarafından Gastronomi Şehri unvanının verilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 Yılı Adana Gastronomi Şehri Başvurusu - Adaylık Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi.  Sheraton Oteli’nde yapılan toplantıya Adana Valisi Süleyman Elban , Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, meslek odası başkanları, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kent dinamiklerinin yoğun katılım gösterdiği toplantının ilk bölümünde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın kapsamı, içeriği ile adaylık ve dahil olma kriterleriyle ilgili bilgi verildi.

BİNLERCE YILLIK TARİHSEL BELLEĞİMİZ VAR

Daha sonra söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın kadim bir şehir olduğunu belirterek, asırlar boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Başkan Zeydan Karalar, “Binlerce yöneticiyi, iş insanını, sanatçıyı ağırlayan Adana; ambiyansı ve gastronomisi binlerce yıllık tarihsel belleğinden süzülerek gelen tarımsal üretim kabiliyeti, yemek içme alışkanlıkları ve köklü mutfak kültürü ile öğrenen, öğreten ve insan yetiştiren bir ekosistemdir. Adana’nın bütün bu özellikleri UNESCO’dan gastronomi şehri unvanını almak için sunulacaktır. UNESCO Gastronomi Şehri unvanı Adana‘nın gastronomi alanındaki ekosistemini geliştirecek ve güçlendirecektir” dedi.

ADANA’NIN PROJESİ

Projede başvuru hakkının yasal olarak Adana Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu ifade eden Başkan Zeydan Karalar, “Sayın Valimize huzurunuzda çok teşekkür ediyoruz. Proje Sayın Valimizin önderliğinde Bütün Adana’nın projesidir. UNESCO Genel Direktörünün söylediği bir cümle var. ‘UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kültürün, sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılan rolünü ortaya koyma konusunda muazzam bir potansiyeli temsil eder.’ Bu bir kent için çok önemli. Bu kadar özelliği olan Adana’nın şu ana kadar ağa dahil olmaması ciddi bir eksikliktir. Ve siz Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olduğunuz an çok sayıda olumlu değişiklik meydana gelecek. Turizm, istihdam, ekonomi konularında güçlenme yaşanıyor ve kentin perspektifi olumlu şekilde değişiyor. Bu proje sadece Büyükşehir’in projesi değil, Adana’nın projesidir. Sayın Valimizin önderliğinde Adana’nın bütün dinamiklerinin bu işte birlikte mücadele etmesi, nihai amacı arzulaması gerekmektedir.

Bu toplantının iki temel amacı var. Biri bu yolda birlikteliği sağlamak, diğeri dosyanın UNESCO’nun beklentilerini, istediklerini karşılama noktasında, doyurucu bir dosya olmasıyla ilgili bir eksik varsa, kent dinamiklerinin görüşlerini almak. Eksikleri tamamlamak ve bu konuda Adana olarak kenetlendiğimizin mesajını vermek çok önemli” diye konuştu.

TURİZM VE KÜLTÜR EYLEM PLANI YAPTIK

Türkiye’de ilk kez Turizm ve  Kültür Eylem Planı yaptıklarını anlatan Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Adana’da gizli kalmış, Türkiye’nin ve dünyanın tanımadığı ne kadar özelliği varsa tanıtmak için Turizm ve Kültür Eylem Planı yapıyoruz. Biz Adana’mızın özelliklerini biliyoruz ama bütün dünyanın bilmesini istiyoruz. Bunun için çok kapsamlı bir eylem planı hazırlıyoruz. Adanalılar, yaşadıkları her noktada turizme katkı sağlayacağını düşündükleri özellikleri bize ulaştırabilsinler diye sehircilikatolyesi.org.tr adresi oluşturduk. Bunun için bütün Adana’nın bu bilgileri bizimle paylaşması çok önemli. Bu Türkiye’de, böyle bir konuya bütün halkın katılımının sağlanabilmesi açısından da bir ilk. Hepimiz kabul etmeliyiz ki gastronomi alanında UNESCO ağına dahil olmak, ya da başka konularda turizmimizin gelişmesini sağlamak bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz gelişmeler. Böylece kentimizin refahı artacaktır.”

HEYECAN VE BİRLİKTELİK ÇOK ÖNEMLİ

Adana Valisi Süleyman Elban da dünyada iletişimin ve ulaşımın çok baş döndürücü bir hızla ilerlediğinden bahsederek şunları söyledi: “Böyle olunca maalesef şehirler tekdüzeleşmeye başladı. Şehirlerde hakim olan markalar, şehirlerin lezzetleri gibi tanıtılmaya başlayınca şehirlerin kendi lezzetleri baskılandı. UNSCO’nun yaratıcı şehirler ağı bu tekdüzeliğe karşı verilen bir mücadeledir. Buna karşı mücadelede her şehrin kendine göre bir iddiası olabilir. Bunu ulusal ve uluslararası düzeyde ve belli bir çerçevede, bu ağa dahil olan konular arasında dünyaya tanıtmak çok önemli. Konunun uzmanı, tarafsızlığı belli bir kurum tarafından o ağa dahil edilmeniz, o şehre inanılmaz prestij getiriyor. Dolayısıyla her şehir böyle bir prestijden yararlanmak, böyle bir ağın içinde bulunmak isteyecektir. Böyle bir ağın içinde olmak büyük avantajlar sağlayabilir. Kriterleri belirleyenler ve ağa yeni şehirleri dahil edenler kent dinamiklerinin katılım için heyecanlı olup olmadığına, birlikte hareket edip etmediklerine de bakıyor. Burada sizlerin hepinizin olması katılımcılıkla ilgili ciddi bir altyapının olduğunu gösteriyor. Burada bulunsun bulunmasın herkesin bu sürece katkı koymasını istiyoruz, böyle bir sorumluluğun bulunduğunu düşünüyoruz.”

UNESCO AĞINA DAHİL OLMAK ADANA’NIN HAKKI

Böyle prestijli bir unvanla anılmanın gastronomi alanında Adana’nın hakkı olduğunu kaydeden Vali Süleyman Elban, “Herkesin bildiği bir özelliğimizin uluslararası alanda tescilini istiyoruz. Dolayısıyla işimiz aslında çok zor değil. Bu ağda bulunan 7 alanın hepsinde iddialı olabiliriz. Önümüzdeki dönemde diğer alanlarda da ağın içine girebiliriz.  Dosyamızda uzun uzun kentin gastronomiyle ilgili özelliklerimizi saydık. Adana coğrafya olarak çok fazla endemik türü barındırıyor. Çok göç almış ve her gelen bu şehrin mutfağına bir şeyler katmış. Bizim mutfağımız aynı zamanda Lokman Hekim’in yaşadığı yerin mutfağı ve şifa da dağıtmış. Kentin tüm dinamiklerini ve vatandaşlarımızı bu kampanyaya dahil olmaya, destek vermeye çağırıyorum” dedi.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1.  Galatasaray 19 46
2.  Fenerbahçe 19 43
3.  Trabzonspor 20 42
4.  Göztepe 19 36
5.  Beşiktaş 19 33
6.  Samsunspor 20 30
7.  Başakşehir FK 19 29
8.  Gaziantep FK 19 25
9.  Kocaelispor 19 24
10.  Alanyaspor 20 22
11.  Antalyaspor 20 20
12.  Gençlerbirliği 19 19
13.  Çaykur Rizespor 19 19
14.  Konyaspor 19 19
15.  Eyüpspor 20 18
16.  Kasımpaşa 20 16
17.  Kayserispor 19 15
18.  Fatih Karagümrük 19 9
Takımlar O P
1.  Erzurumspor FK 23 45
2.  Amed SK 22 43
3.  Esenler Erokspor 22 41
4.  Pendikspor 22 38
5.  Çorum FK 22 38
6.  Bodrum FK 22 36
7.  Iğdır FK 23 34
8.  Keçiörengücü 22 33
9.  Bandırmaspor 22 33
10.  Boluspor 22 32
11.  Van Spor FK 22 31
12.  Manisa FK 23 31
13.  İstanbulspor 23 31
14.  Sivasspor 22 29
15.  Ümraniyespor 22 27
16.  Sarıyer 23 27
17.  Serik Belediyespor 22 26
18.  Sakaryaspor 22 23
19.  Hatayspor 23 7
20.  Adana Demirspor 22 2
Takımlar O P
1.  Arsenal 23 50
2.  Manchester City 23 46
3.  Aston Villa 23 46
4.  Manchester United 23 38
5.  Chelsea 23 37
6.  Liverpool 23 36
7.  Fulham 23 34
8.  Brentford 23 33
9.  Newcastle United 23 33
10.  Everton 23 33
11.  Sunderland 23 33
12.  Brighton & Hove Albion 23 30
13.  Bournemouth 23 30
14.  Tottenham 23 28
15.  Crystal Palace 23 28
16.  Leeds United 23 26
17.  Nottingham Forest 23 25
18.  West Ham United 23 20
19.  Burnley 23 15
20.  Wolverhampton 23 8
Takımlar O P
1.  Barcelona 21 52
2.  Real Madrid 21 51
3.  Atletico Madrid 21 44
4.  Villarreal 20 41
5.  Espanyol 22 34
6.  Real Betis 21 32
7.  Celta Vigo 21 32
8.  Real Sociedad 21 27
9.  Osasuna 21 25
10.  Deportivo Alaves 22 25
11.  Girona 21 25
12.  Elche 21 24
13.  Sevilla 21 24
14.  Athletic Bilbao 21 24
15.  Valencia 21 23
16.  Rayo Vallecano 21 22
17.  Getafe 21 22
18.  Mallorca 21 21
19.  Levante 20 17
20.  Real Oviedo 21 13