banner100

"Eğitimi yapboza çevirdiniz"

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde yaptığı konuşmada AKP dönemindeki Milli Eğitim Bakanlarının uygulamalarından kronolojik sıralama yaparak eleştirilerini dile getirdi.

Muğla 07.11.2022, 15:21
"Eğitimi yapboza çevirdiniz"

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde yaptığı konuşmada AKP dönemindeki Milli Eğitim Bakanlarının uygulamalarından kronolojik sıralama yaparak eleştirilerini dile getirdi.

Vakıflar yoluyla çocukların, gençlerin maksimum yararını değil, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme amacıyla bilinçli bir amaç güdüldüğünü söyleyen Girgin, bu anlayışın Cumhuriyet Devrimini rotasından çıkarabileceğini, ve önümüzdeki yıl iktidarı uğurladıktan sonra eğitimi tekrar Cumhuriyet rotasına oturtacaklarını belirtti.

Girgin şöyle devam etti.

ERKAN MUMCU DÖNEMİ

Erkan MUMCU 2002’de göreve geldikten hemen sonra, yaklaşık 1300 bakanlık yöneticisi bir gecede görevden alındı.

HÜSEYİN ÇELİK DÖNEMİ

Hüseyin ÇELİK döneminde, Öğretim programları değişikliği yapıldı. Temel Dik Yazı uygulamasından Birleşik Eğik Yazı uygulamasına geçildi. Lise eğitimi 4 yıla çıkarıldı.

NİMET ÇUBUKÇU DÖNEMİ

Nimet ÇUBUKÇU döneminde, Fatih Projesi başladı. Genel liseler Anadolu liselerine dönüştürülmeye başlandı.

ÖMER DİNÇER DÖNEMİ

Ömer DİNÇER döneminde, 652 sayılı KHK yayımlandı.

MEB’in görev tanımı değiştirildi. TCK Madde 263 (Eğitim Kurumu Suçu) değiştirildi. 4+4+4 Eğitim modeline geçildi. Ulusal bayramların statlarda kutlanması yasaklandı.

MEB'in Kuran kurslarını denetim görevine son verildi.

NABİ AVCI DÖNEMİ

Nabi AVCI döneminde, 6528 Sayılı Dershaneler Kanunu çıkarıldı.

Öğrenci Andı kaldırıldı. 'Yaklaşık 40 bin merkez ve taşra yöneticisi görevden alındı. Proje Okulu uygulamasına geçildi, teftiş sisteminde sayısız değişiklik yapıldı. Ders denetimi kaldırıldı.

İSMET YILMAZ DÖNEMİ

İsmet YILMAZ döneminde, Türkiye Maarif Vakfı kuruldu. Öğretim Programlan değiştirildi.

Sözleşmeli Öğretmenlik uygulaması getirildi. Vakıf ve Derneklerle etkili protokoller imzalandı.

Birleşik Eğik Yazı uygulamasından Temel Dik Yazı uygulamasına geri dönüldü.

Proje okulu olan imam Hatip Liselerinin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş haricinde öğrenci almasının önü açıldı.

Ortaokul düzeyinde özel yurt açılması için yasal düzenleme yapıldı.

Etüt Merkezleri kapatıldı. Belediyelere sosyal etkinlik merkezi açma hakkı tanındı.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği yayınlandı.

Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim Ve Yurt Faaliyetleri için Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik yayımlandı.

TEOG kaldırıldı. Liselere giriş ve üniversitelere giriş sistemi değiştirildi.

10 üniversite Araştırma üniversitesi kapsamına alındı.

ZİYA SELÇUK DÖNEMİ

ZİYA SELÇUK döneminde, Andımızla ilgili Danıştay kararına itiraz edildi.

Ziya Selçuk, 5 yaşında çocuklar okula başlamayacak, dedi. Okula başlama yaşı tekrar 69 aya yükseltildi. İlkokul düzeyinde okullaşma oranı %98,67'den %93,62'ye geriledi.

Ortaokul düzeyinde okullaşma oranı %98,67'den %95,90'a geriledi. Ortaöğretim düzeyinde ise okullaşma oranı %67,37'den %85,01'e yükseldi.

Vakıf ve dernekler ile protokoller yapılmaya devam edildi. Pandemide bile.

Anadolu liseleri ikili eğitime geçirildi. Suriye'de fakülte ve bölüm açıldı. Diyanet Yaz Kuran Kursları raporunda tarikat ve cemaatlerden şikayet etti.

Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği değiştirilerek okulların kapısı-vakıf ve derneklere sonuna kadar açıldı. MEB ile TÜGVA arasında süresiz protokol imzalandı.

Salgın sürecinde öğrencilerin eşit şekilde eğitim imkanlarına erişimi sağlanmadı.

Milli Eğitim Bakanı; MEB bütçesi içerisinde personel maaşlarının ciddi bir yük olduğunu ifade etti.

MAHMUT ÖZER DÖNEMİ

Sizin dönemizde, Sayın Bakan, Meb’in üst düzey yöneticilerinin neredeyse yarısı görevden alındı. Okullarda yeteri kadar tedbir alınmaması nedeniyle Covid vakalarında hızlı bir artış yaşandı.

Okulların temizlik görevlisi ihtiyacı karşılanamadı.

Eğitimci olmayan onlarca bürokrat merkez birimine atandı. Öğretmenlik meslek kanunu adı altında öğretmenlik mesleği basamaklandırıldı.

VAKIFLAR ÜZERİNDEN İDEOLOJİK AMAÇ GÜDÜLÜYOR

Bütün bunlar gösteriyor ki, AKP döneminde eğitim sistemi bir yapboza çevrilmiştir. Bu yapboza çevirme pratiğine, iktidarın sistematik olarak vakıflar eliyle eğitim sistemini şekillendirme çabası eşlik etmiştir.

Vakıflar yoluyla çocukların, gençlerin, maksimum yararını değil, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme amacıyla vakıflar üzerinden bilinçli bir amaç güdülmektedir.

İktidar örgün eğitim üzerinden yapamadığını yaygın eğitim üzerinden yapmaya girişmiş durumdadır.

Yatılı Bölge okullarını azaltmak da, Orta ögretim düzeyinde özel yurt açmayı serbest haline getirmek de aynı amaca hizmet ediyor.Bu süreç eğitim sistemini Cumhuriyet Eğitim Devriminin rotasından çıkarabilir.

Bu rotayı, 1 Kasım 1937’de Mustafa Kemal TBMM açılış konuşmasında özetlemiştir:

“Okuma yazma bilmeyen tek bir yurttaş bırakmamak, ülkenin büyük kalkınma savaşının ve yeni çatısının istediği teknik elemanları yetiştirmek, yurt sorunlarının dayandığı temel düşünceleri anlayacak, anlatacak, kuşaktan kuşağa yaşatacak birey ve kurumlar yaratmak.”

VELİLERİN CEBİNDEN YAPACAĞI HARCAMA ARTTI, ÇOCUKLARINI KREDİ İLE OKUTUYOR

MEB bütçesinin bizlere gösterdiği en açık gerçek, eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceği, velilerin cebinden yapacağı eğitim harcamalarının belirgin bir şekilde artacağıdır.

Devletin eğitim harcamalarına yaptığı katkı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde azalırken, hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının payı artmaya devam etmektedir.

Türkiye’nin ‘Eğitime en çok payı ayırıyoruz’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını görmek için hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının son 20 yılda ne kadar arttığına bakmak yeterlidir.

Eğitim-öğretimin hukuken parasız olduğu ilkokulda velilerin ceplerinden yapmak zorunda kaldığı eğitim harcamaları her geçen yıl artmış, veliler çocuklarını kimi zaman borçlanarak, kimi zaman bankalardan ‘eğitim kredisi’ çekerek, kimi zaman da gıda harcamalarından kısarak okutmak zorunda bırakılmıştır.

Eğitim, devredilemez ve vazgeçilemez kamusal bir haktır.

Piyasacı eğitim sistemi, yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, öğrenci ve velilerin ‘müşteri’ haline getirilmesini hedeflemekte, toplumdaki sınıf farklılıklarını daha da belirgin hale getirmektedir. Peki ne yapmak lazım?

VAKIF VE CEMAATLERLE YAPILAN ORTAK PROJE VE PROTOKOLLER İPTAL EDİLSİN

-MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalı, okul binaları ve derslik gereksinmesi karşılanmalı, dini vakıf ve cemaatlerle yapılan ya da yapılacak olan her türlü ortak proje ve protokoller derhal iptal edilmelidir.

-Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.

İktidarımızda, tüm örselenmelere karşın demokratik-laik hukuk devletini, eşit yurttaşlık bilincini, halk egemenliğini, kamucu eğitim-sağlık politikalarını, adalet bilincini, sosyal devleti önceleyen Yeni bir Cumhuriyet Baharı üreteceğiz.

Yoğun okul terkinin önüne geçmek, iyi eğitim almış çocuklarımızın geleceğini yurt dışında aramamaları için nitelikli, adaletsizlik üretmeyen, liyakata dayalı, laik-bilimsel kamusal eğitimi ve eğitim hakkını öne çıkaran okullarımızı eğitim cennetine dönüştürecek eğitim reformunu ülke gündemine alacağız.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN DEĞİL ÜCRETLİ KÖLE ÇALIŞTIRIYORSUNUZ, SUÇ İŞLİYORSUNUZ

Partinizin adında adalet var ama kendiniz adaletli değilsiniz. Çünkü eşit işe eşit ücret ödemiyorsunuz.

Şu anda Öğretmenlik Meslek Kanununda ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, öğretmen adayı öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen gibi 6 kategoriye ayırdınız.

Dünyanın en temel çalışma ilkelerinden biri olan "eşit işe eşit ücret" ilkesini sürekli çiğniyorsunuz. Bugün bunu öğretmenler üzerinden yapıyorsunuz

Ücretli öğretmenlik ücretli değil aslında köle öğretmenliktir. Çünkü Asgari ücretin altında hiç kimse çalıştırılamazken ücretli öğretmenler aylık 2000 liraya 3 bin liraya çalıştırılıyor.

ÖĞRETMENLERİMİZE MESLEK ONURUNA YAKIŞIR ÇALIŞMA HAYATI SUNACAĞIZ

Üstelik hiçbir sosyal güvencesi olmadan. Bu, iş kanuna göre suçtur. İktidarınız ucuz iş gücü yaratmak için yasaları çiğnemekte ve suç işlemektedir.

Üstelik dışarıda atanmayı bekleyen on binlerce öğretmen varken bunu yapıyorsunuz. Bu gençleri "ücretli köleliğe" mahkum ediyorsunuz.

Önümüzdeki yıl iktidarı uğurladıktan sonra eğitimi tekrar Cumhuriyet devrimi rotasına oturtacak, bilimsel kamusal eğitim için tüm imkanlarımızı seferber edecek, öğretmenlerimize meslek onuruna yakışır bir çalışma hayatı sunacağız.

Bütçe görüşmelerinin sonunda soru cevap kısmında bazı sorular soran Girgin, gelecek olan cevapların takipçisi olacağını belirtti.

BAKAN MAHMUR ÖZER’E SORULAR

-Öğretmenlerin yüzde 52'si kadın, okul ve eğitim yönetimlerinde kadın öğretmen oranı yüzde 5 veya 6. Kadın öğretmenlere eğitim yönetimlerinde niçin yer vermiyorsunuz?

-Günümüzde, okul terki yapan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyonu buluyor. Çocuklarının açık öğretime geçmesi, eğitimin iflası değil midir?

-Öğretmenlerin haklı talebi doğrultusunda 100 bin öğretmen ataması yapılacak mı?

-Çocuklar kör karanlıkta okula gidiyor, çocukların ve anne babalarının bu çilesi bitecek mi?

-KPSS'den yüksek puan almalarına rağmen mülakatlardan aldıkları düşük puan nedeniyle öğretmenler atanamıyor. Öğretmen atamalarında objektifliği yok eden, kayırmacılığı öne çıkaran mülakatları kaldırmayı düşünüyor musunuz?

MİLAS ÖĞRETMENEVİ LOKALİ TALEBİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ.

CHP Muğla Milletvekili Girgin Bakanlık görüşmeleri sırasında bazı Milaslı öğretmenler ile görüştüğünü ve öğretmenlerin sohbet edebilecekleri bir ortam olmadığı şeklinde şikayetler aldığını belirti.

Konuyu bakanlık destek hizmetleri genel müdürü ile ve Milas ilçe milli eğitim müdürü ile komisyon görüşmeleri arasında görüştüğünü belirten Girgin konunun takipçisi olacağını ifade etti. Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın da komisyon görüşmeleri sırasında soru cevap kısmında Bakan’a bu sorunun giderilmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14